O škôlkach vyše hodiny

Krátko po 15.00 h sa na rokovanie mestského zastupiteľstva zvolaného na 25. júna (17. júna sa nezišiel potrebný počet poslancov, viď príspevok http://malackepohlady.sk/?p=4488) dostal bod č. 15 – Návrh na riešenie nedostatočnej kapacity priestorov MŠ Kollárova ul. 896 s alokovanými triedami v Malackách. Po hodinovej diskusii prijali poslanci uznesenie, z ktorého vyplýva, že aktuálne začne mesto riešiť alternatívu I – vytvorenie najnutnejších miest už túto jeseň v priestoroch Detského domova na Rakárenskej ulici. K tomu je potrebný kladný statický posudok. V opačnom prípade sa bude pracovať s možnosťou nadstavby na Kollárovej ulici. K tej má už mesto spracovanú projektovú dokumentáciu z roku 2008. Reálny objem financií na to potrebných by bol známy až po verejnom obstarávaní. Všetky tri alternatívy riešenia nedostatku kapacít v MŠ popisuje príspevok z 17. 6.  http://malackepohlady.sk/?p=4488.

Ilustračný záber z malackej škôlky napovedá aj o situácii v uliciach mesta. Kočíkov pribúda, no mamičky trápi otázka – Bude mať kam moje dieťa chodiť do škôlky?

Zasadnutie aj dnes neobišli ťažkosti s nedostatkom poslancov. Po 8.00 h sa zišla presná nadpolovičná väčšina (10 poslancov). Po odchode Branislava Ortha nebolo zastupiteľstvo opäť uznášaniaschopné. Podľa www.malacky.sk primátor zasadnutie odročil do 12.00 h. Potom, čo sa k poslaneckému zboru pridali Anton Pašteka a Vladimír Zetek, rokovali ďalej.

Návrh riešenia nedostatku kapacít v MŠ predkladal Ladislav Adamovič, vedúci oddelenia ekonomiky, do ktorého kompetencie patrí aj školstvo.

Do diskusie sa hneď prihlásili siedmi poslanci. Na väčšinu z nich reagoval primátor Jozef Ondrejka. „Najrýchlejšia a najlacnejšia je prvá alternatíva, príprava aspoň jedného pavilónu ihneď vyrieši akútne prípady,“ dodal J. Ondrejka. Víziou detského domova (DD) je postupne presúvať zverencov do zariadení rodinného typu, priestor na Rakárenskej sa tak bude uvoľňovať. „Neexistuje kvalifikovaný odhad, aká je cena rodinného domu na Hviezdoslavovej ulici, ktorý je prijateľný v rámci zámeny pre riaditeľku DD,“ narážal na kritiku poslancov ohľadom kúpnej ceny – 300 000 €.

Niektorí poslanci začali v rámci diskusie vymenúvať iné alternatívy. „V našej komisii sme hovorili aj o uvoľnení časti areálu Centra voľného času na Rázusovej ulici, zriadení MŠ v priestoroch kaštieľa alebo kasární na Továrenskej ulici, či vojenských priestorov na Juhu alebo o dostavaní pavilónu na Hviezdoslavovej ulici,“ „rozbehol sa“ poslanec Pavel Spusta. „O iných možnostiach sme rozprávali pred rokom 2008, vtedy toto mestské zastupiteľstvo prijalo za svoje riešenie nadstavbou na Kollárovej ulici,“ pripomenul mu primátor. Pre hospodársku krízu však zastupiteľstvo financie neuvoľnilo.

Racionálny pohľad do diskusie opäť vniesol poslanec Anton Pašteka. „Rozprávame sa tu akoby nás netlačil čas a vymýšľame ďalších „48“ alternatív. Pritom je tu akútna situácia. Začal by som s možnosťou zriadenia škôlky v priestoroch DD, je tu rozvíjajúca sa lokalita Padzelek s množstvom mladých rodín. Ani alternatíva č. 2 nie je na zahodenie. Včelnicu treba zachovať ako prípadné prímestské rekreačné stredisko,“ dodal.

Slovo dostala aj riaditeľka MŠ Mária Hudecová: „85 detí nebolo pre budúci školský rok prijatých, medzi nimi už aj tie, ktoré budú mať v novembri tri roky. Videli ste tu minulý štvrtok tie mamičky? Mladé rodiny potrebujú jasné stanovisko s víziou riešenia ich problému. Treba sa rozhodnúť už teraz,“ apelovala na poslancov. Sama už absolvovala obhliadku priestorov na Rakárenskej ulici aj so statikom, ktorý predbežne zhodnotil statiku budovy ako dobrú s možnosťou stavebných úprav pre potreby MŠ. Ak mesto začne s riaditeľkou DD rokovať ihneď, je ochotná uvoľniť jeden z troch pavilónov. V ňom bude možné vytvoriť zrejme dve triedy s kapacitou 50 detí. Už túto jeseň by tak dostali šancu umiestniť do škôlky svoje dieťa rodičia v núdznej situácii.

Po hodinovej diskusii sa konečne sformoval návrh na uznesenie…

… a hlasovalo.

7 komentárov
  1. Juraj Říha
    Juraj Říha hovorí:

    Racionálny pohľad. Poslanec Pašteka. Mám malý úsmev na tvári. Inak, ako keď by pohľad poslanca Spustu nebol racionálny. Novinár by mal rešpektovať primeranosť výrazových prostriedkov. To som našiel v pravidlách novinárskej etiky. Hľadal som tam ale niečo úplne iné. Ako sa definujú hranice tendenčnosti. Nenašiel som. Pre mňa malé ponaučenie, Juraj, nevyslovuj prílišnú podporu ľuďom skôr ako si neoveríš všetky súvislosti z minulosti.

    K samotnému rozhodnutiu, v tomto čase sa asi nedalo inak. Prijaté rozhodnutie nevnímam ako jediné riešenie, treba začať pripravovať aj ďalšie opatrenia k doriešeniu zvyšného nedostatku miest podľa predloženej prognózy.

  2. Lucia Vidanová
    Lucia Vidanová hovorí:

    Pod pojmom racionálny som myslela reálny (pripúšťam, že nejde o úplné synonymum). Ak si zoberiem na pomoc slovník cudzích slov, tak pojmom reálny možno vyjadriť aj niečo, čo je vecné, respektíve uskutočniteľné. V kontexte so spomínaným poslancom sa jeho diskusný príspevok vracal späť k prijatiu rozhodnutia, ktoré naplní očakávania rodičov v aktuálnom čase.

    Mimiku tváre som si pritom nevšímala.

    V spravodajstve by „racionálny pohľad“ nemal čo robiť, to pripúšťam. Tento príspevok však nepatrí do kategórie spravodajských žánrov, lebo do istej miery komentuje. Tendenčný príspevok sa zase usiluje často rafinovane a celkom jednostranne skresliť nejakú skutočnosť, neobjektívne a úmyselne ju zle vyložiť (opäť si pomáham slovníkom cudzích slov :).

    Poslancom dnes predložili návrh s tromi alternatívami. Uznesenie, ktoré prijali, je pri mojej dobrej viere (bez nijakých vedľajších úmyslov) formulované správne, či nie? (Konzultovala som to ešte pred pustením tohto príspevku so Simonou Šípovou – http://www.malacky.sk, ktorá si to zase bezprostredne po zasadnutí overovala u zapisovateľky. Ja som z objektívnych príčin (s jedenapoloročným dieťaťom) nemohla čakať do konca MsZ.

    (Škoda, že sa nerobia prenosy zo zasadnutí MsZ, tak ako v iných mestách, či nedostávajú na verejnosť aspoň zvukové záznamy, ktoré by si občan mohol vypočuť a spraviť si sám objektívny názor. Novinár len vyberá, neponúka doslovný hodinový prepis diskusie.)

    Poslednú vetu prvého odstavca som nepochopila.
    To si snáď vysvetlíme osobne.

    So záverom súhlasím. Nedostatok času na prijatie dlhodobého riešenia problému s MŠ „pritlačil“ poslancov k tomu, aby sa priklonili k najrýchlejšie uskutočniteľnej alternatíve. O obmedzených financiách ani nehovorím.

    Vďaka za kritiku. Vždy ju rada prijímam, lebo posúva človeka ďalej a núti ho zamyslieť sa a možno aj zalistovať si v slovníku cudzích slov aj po polnoci. Čítanie syndikátneho mesačníka si odložím až na zajtra. Práve v ňom máme návrh Etického kódexu Slovenského syndikátu novinárov 🙂

  3. kattom
    kattom hovorí:

    dakujem za informacie. tu je toho aspon troska viac napisane, ako na oficialnej stranke malacky.. aspon, co sa tyka skolky

  4. Jana Čelková
    Jana Čelková hovorí:

    Ďakujem za info…ak sa postupne vytvoria miesta, môžeme sa prihlásiť už aj my.
    Aj keď ten nápad pána Spustu o škôlke v časti Centra voľného času sa mi páči najviac…. veď ako sme už spomínali, CVČ môže pôsobiť po vyučovaní aj na základných školách…a nebola by nutnosť za toľké peniaze kupovať a prerábať nejakú budovu na Hviezdoslavovej. A bolo by to super rýchle riešenie…veď tie peniaze sa dajú využiť aj inak, nie?

  5. natasa
    natasa hovorí:

    Janka, viem ze materska skola v priestoroch CVC je na prvy pohlad lakave riesenie, najma kedze doterajsie rekonstrukcie nenarusili dispozicne riesenie, takze by sa tam dali hned otvorit styri triedy. Lenze funkcne je uz areal kdesi uplne inde – je tu multifukcne ihrisko (treba ho ponechat pristupne verejnosti), su tam sukromne garaze a tiez malo miesta pre ihrisko pre samotnu skolku. Plus uz teraz neskutocne problem s parkovanim.Tiez napad na rozhodenie Cvecka na skoly sa mi zda nerealny – Cvecko by prestalo existovat. Ziadna skola by do svojich priestorov nepustila konkurenta v boji o peniaze za vzdelavacie poukazy….. Ale mozno by sa dalo spojit s Mestskym centrom kultury…. :=)
    A pre mna osobitne dolezite – asi by to znamenalo aj zanik materskeho centra Vanok, ine priestory by sa asi nasli tazko. A kto pri jeho vzniku bol, vie, ze to nebolo jednoduche….

  6. Juraj Říha
    Juraj Říha hovorí:

    Lucia, to je absolútne v poriadku. Možno len vnímať celý problém v súvislostiach, k tomu smerovala moja pripomienka k tendenčnosti. Viac si povieme osobne. Dôležitý bol obsah článku. Nechcel som, aby to vyznelo príliš kriticky či negatívne. Slovné nuansy môžu veľa urobiť. Hoci mám často výhrady k reakciám poslanca Spustu, prišlo mi to príliš tvrdé voči nemu. Obzvlášť ak tu bol popri ňom dávaný do pozornosti poslanec Pašteka. Ale to sú moje pocity, ktoré som neudržal v sebe. Za to sa ospravedlňujem. Ja ťa stále vnímam ako profesionálku v odbore. A čo viac, ktorá má odvahu ísť si za svojím. To sa u nás v meste príliš nevidí.

    Súhlasím s „natasou“. Vážil by som si práce a súčasného stavu CVČ. Vnímal by som to ako krok späť.

  7. Jana
    Jana hovorí:

    nanasa ďakujem za info..určite nebol v mojom názore úmysel, aby Cvečko zaniklo a už v žiadnom prípade Vánok. Len som rozmýšlala nad tým ako zároveň nájsť finančne výhodnejšie riešenie…

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.