V Malackách prebieha občiansky prieskum

Text a foto: Milan Ondrovič
Udalosti z posledných mesiacov ukázali, že občanom mesta nie je dianie v našom meste vôbec ľahostajné. S priateľmi sme si všimli, že viacerí ľudia začínajú diskutovať o tom, či a akým spôsobom sa občan dostáva k hodnoverným informáciám. A nadobudli sme tiež pocit, že sa o citlivých otázkach prestáva verejne hovoriť. Myslíme si, že Malacky sa môžu stať moderným, pekným a rýchlo sa rozvíjajúcim mestom len vtedy, ak bude dobre fungovať spolupráca verejnej samosprávy, skúsených odborníkov a dobre informovanej verejnosti.

Preto sme sa rozhodli pripraviť celomestský prieskum názorov občanov nášho mesta. Jeho výsledky budeme prezentovať na webovej stránke www.vasiludia.sk, kde vytvoríme priestor na diskusiu, ktorá by mala viesť k návrhom na riešenie problémov vyplývajúcich z dotazníka. Naším cieľom je, aby sa diskusia viedla vecným spôsobom. Predpokladáme, že do tohto projektu sa nám podarí zapojiť viacero odborníkov z rôznych oblastí života, ktorým tiež nie je ľahostajný osud nášho mesta a pomôžu svojimi vedomosťami či skúsenosťami k zlepšeniu kvality života v Malackách.

Prieskum sa realizuje prostredníctvom tlačených dotazníkov a elektronického dotazníka. Distribúcia dotazníkov do schránok bude realizovaná od 25. júna 2010 do 30. júna 2010. Distribúcia a zber tlačených dotazníkov je z technických príčin zatiaľ možný len v 2., 3., 4. a 5. obvode mesta. Elektronický dotazník však môžu vyplniť obyvatelia celého mesta.

Vyplnený dotazník môžu občania odovzdať do 17. júla 2010 v zberných miestach, ktoré sú vytvorené predovšetkým v širšom centre meste. V papiernictve ŠKOPEK – Námestie SNP, akvaristike AVES – Štúrova, drogérii TETA drogerie – Záhorácka (vedľa Tatry), kvetinárstve KVETY – pri vchode do Billy, predajni O2 – hlavná križovatka, pizzerii RED GARDEN – Hviezdoslavova, papiernictve Office1 – Malé námestie, potravinách TRIO – 1.mája, kníhkupectve PRÁNA – Kukučínova, potravinách CBA – Domky, kvetinárstve AFRODITA – Radlinského, fotoslužbe W FOTO – Záhorácka (oproti AFK).

Vzhľadom na rozsah prieskumu je obdobie mesiacov júl až august 2010 vyhradené pre spracovanie výsledkov prieskumu, ktoré budú zverejnené v septembri 2010. Všetky informácie o projekte budú priebežné dopĺňané na internetovej stránke www.vasiludia.sk.

Ak sa Vám táto myšlienka páči, budeme radi, ak navštívite internetovú stránku www.vasiludia.sk, kde sa dozviete viac informácií o tomto projekte. Na stránke môžete aj priamo vyplniť internetový dotazník. Budeme radi, ak poviete o tomto projekte aj svojim kolegom, známym či priateľom.

29 komentárov
  1. Jozef Szabo
    Jozef Szabo hovorí:

    Dotazník obsahuje otázky, na ktoré nie je možné jednoznačne odpovedať z vybraných alternatív a ponúknuté alternatívy vnucujú respondentovi odpoveď, ktorú by v takej podobe nechcel vysloviť. Napr. pri druhej otázke. Ak som primátora mesta neoslovil pri riešení môjho problému, ako môžem hodnotiť to, či sa na neho môžem s dôverou obrátiť alebo nie. Takisto nemohol stratiť moju dôveru a taktiež nie je možná odpoveď tretia, že by som sa „nezaujímal o to, či a čo vôbec primátor mesta robí“. Obdobne je to pri otázkach č. 3. Otázky 4, 5, 7, 8 a 9 už ponúkajú aj ďalšiu (neutrálnu) alternatívu odpovede. Objektívne odpovede možno očakávať pri otázkach 12, 13 a 14, kde má respondent možnosť vyjadriť priamo svoj názor – aj bez ponúknutých alternatív. Tu však závisí od spracovateľov, do akej miery číselne vystihnú problémy a názory respondentov. Určite vítam to, že niekomu záleží na názore ľudí a dá si tú námahu s realizáciou prieskumu. Je len na škodu veci, že k takémuto niečomu neprišlo na začiatku volebného obdobia. V súčasnosti môže prieskum vzbudzovať podozrenie, že bude súčasťou predvolebného boja a to najmä z toho dôvodu, že skutočné problémy obyvateľov riešia len posledné 3 zo 14-ich otázok. Spracovanie odpovedí na ostatné otázky môže poskytnúť návod na to, ako sa stať úspešným voleným zástupcom v komunálnej politike a poslúžiť pri tvorbe volebného programu. Ale ako som uviedol, som vďačný aj za takúto formu zisťovania názorov obyvateľov mesta.

  2. Milan Ondrovič
    Milan Ondrovič hovorí:

    Ďakujem za pripomienky k prieskumu a budem sa ich snažiť akceptovať pri vyhodnotení prieskumu. Samozrejme pokiaľ sa nehodí žiadna z ponúknutých odpovedí nemusíte vyplniť žiadnu. Snažili sme sa prieskum spracovať objektívne priznávame však, že zatiaľ medzi nami nie je žiaden sociológ, ktorý by na takéto veci dohliadol.

    Súhlasím s Vami, že najdôležitejšie otázky sú práve tie posledné. Myslím si však, že poznať názor občanov na činnosť orgánov miestnej samosprávy nie je dôležité len v predvolebnom období, kedy sa sľuby sľubujú a na konci volebného obdobia kedy sa veci bilancujú.

    Myslím si, že poznať názor na chod orgánov miestnej samosprávy, na problémy a návrhy ich riešení z pohľadu obyvateľov je základným predpokladom k správnemu fungovaniu mesta; príprava, distribúcia, zber a vyhodnotenie prieskumu je prvým krokom vedúcim k tomuto cieľu.

  3. peto peto
    peto peto hovorí:

    ja som to vyplnil aj na internete a manzelke som dal dotaznik ktory sme mali v schranke 🙂 tato akcia je dobra masovka… v schrankach je 4000 dotaznikov … co je logicky 4000 domov lebo na tej ich stranke sa pise ze jeden dotaznik do jednej schranky… co ked by vyplnil kazdy 3 clovek da sa zistit dobra mienka co si ludia myslia o tom co sa tu deje…. mna tie dve otazky nerusili ako Jozefa… aj v telke sa robia rovnake prieskumy ze ktory politik ma doveru… som to pochopil ze mam kruzkovat bud ma primator a zastupitelstvo moju doveru alebo nema … na to nemusim mat problem aby som zistil 🙂

  4. Alica
    Alica hovorí:

    Aj Váš prieskum bude vyhodnotený v mesiaci september , ako uvádzate v článku, takže dobre načasovaná forma…
    Sotožňujem sa s názormi p. Szaba, myslím k dotazníku.
    Mne dotazník neposkytuje dostatočne objektívne položené otázky a možnosť výberu odpovede… Dotazník nevyplním…
    Aj to je prejav názoru…

    P. Bielezsovej, p. Ondrovičovi, p. Říhovi (už sa oťukal a našiel spojencov) a spol. želám úspešnú predvolebnú kampaň…
    Ambície, vytrvalosť a odvaha Vám nechýbajú. „Len do toho!“

  5. annava
    annava hovorí:

    Alica, nikto ti nekáže vyplniť dotazník, veď je to na báze dobrovoľnosti. Chcem povedať, že dotazník som vyplnila a nemala som s tým problém. Ak by som nevedela odpovedať na otázku, čo sa nestalo, tak ju jednoducho vynechám a nik mi hlavu neotrhne. Chcem povzbudiť odvážnych ľudí, ktorým nie je ľahostajné dianie v Malackách. Hurá do toho!!!
    Vyzdvihujem prácu pána Říhu, pretože veľakrát nám dal na vedomie, aj na malackých pohľadoch, že sa niečo deje. Tak ako to bolo aj s parkovacim domom. Nebyť jeho, tak nám tu vyrastie . Takže vyzývam aktivistov, aby sa nebáli a nenechali zastrašovať. Veľa je tých, čo sa stotožňujú s vašou aktivitou.

  6. Marika
    Marika hovorí:

    Nebudem sa tu pretahovat o to ci to je dobre vyplnit alebo nie.Ja som vyplnila elektronicky dotaznik na ich webe a tlaceny som nevypisala koli duplicite.Ale vyuzila som moznost vyjadrit sa,lebo mam posledny kusok nadeje ze to k niecomu bude.Kolko volieb sa tu hovori o zmene politiky.A nakoniec su to len reci vyvolenych a na obcana sa kaslalo.Alica coho sa bojis?Odvahy mladych ludi?Mna by na rozdiel od teba velmi tesilo ak by za tym bol aj poslanec Riha.Na ich webe Dokazal koho skutocne zastupuje.Ludia mu veria a ak by tento mlady poslanec nebojoval sam ale so skupinou mladych ludi,mestu by to prospelo.Precitala som si jeho najnovsie komentare na malackej stranke k situaci v Progrese.Stiahla som aj tu spominanu spravu hlavnej kontrolorky a len som sa utvrdila v tom ze so sucasnymi poslancami to dalej nemoze fungovat ak nechcem,aby nase mesto niekto rozkradol.Samotny dotaznik nema koho urazit.Ak niekto robi zodpovedne svoju pracu preco by sa bal hlasu ludu.Hlasu ludu sa boji iba ten kto kradne,klame alebo sa nechce alebo nedokaze pozriet ludom priamo do oci.

  7. annava
    annava hovorí:

    Marika ďakujem, stotožňujem sa s tebou. Je potrebné urobiť zmenu a hlavne vyzdvihnúť prácu poslanca, ktorému ozaj záleží na tom ako budú Malacky vyzerať. A hlavne vymeniť tých poslancov, ktorí sú tam iba do počtu.

  8. ewulik
    ewulik hovorí:

    Ked sa niekomu nepacia otazky,preskoci ich ak to system umoznuje.Mna by skorej zaujimalo co sa bude robit s vysledkami prieskumu.Pan Ondrovic na vasej stranke vasiludia.sk som to nenasla napisane presne… Mozte vysvetlit s pani Bielesovou co maju od toho cakat ludia? Pristupovali by k vyplneniu a odovzdaniu poctivejsie 🙂 Ked pan Riha robil podobny prieskum,pochopila som ze s tym dalej robil styri roky ako poslanec a dost veci z toho s primatorom vyriesili.Preto sa mi zda dobre to vysvetlit hned na zaciatok 😀

  9. Milan Ondrovič
    Milan Ondrovič hovorí:

    Výsledky prieskumu budú vyhodnotené a zverejnené na stránke http://www.vasiludia.sk, ktorá počas vyhodnocovania výsledkov prejde zásadnou rekonštrukciou a bude umožňovať diskusiu a bude oveľa viac interaktívnejšia a mala by byť silným nástrojom verejnosti pri kontrole a ovplyvňovaní orgánov miestnej samosprávy pri rozhodovaní o budúcnosti mesta.

    Pán Říha spracoval podobný dotazník, kandidoval, stal sa poslancom a ako hovoríte veľa vecí sa mu podarilo vyriešiť, myslím si však, že ak by nebol zvolený, výsledky prieskumu by mohol využiť rovnako dobre na strane obyvateľov, ako tlak na zvolených poslancov.

    V prvom rade ide o aktivizovanie obyvateľov, aby si uvedomili, že ich názor môže podstatnou mierov ovplyvniť nielen výsledky volieb, ale i dianie v meste. Ja som sa o tom presvedčil keď som ako špecialista na dopravu zastupoval cca 300 ludí ktorí v petícii vyjadrili nesúhlas s výstavbou parkovacieho domu na detskom ihrisku a po trojhodinovom rokovaní v kinosále primátor i poslanci stavbu pod tlakom verejnosti zamietli.

  10. loopig
    loopig hovorí:

    Mne by to vobec nevadilo ked ide o volby a zacina sa o nich diskutovat uz teraz.Sami redaktori malackych pohladov boli tiez kandidati na poslacov a preco by im mal teraz niekto vytykat ze si roky robia kampan cez malacke pohlady.Ked ma nekto zaujem o nazory ludi je to len plus.Kto tu kedy vypocul ludi?Kazdy ma moznost kandidovat ked ma zaujem.Stale lepsie ako taky poslanci ktorych si da strana na kandidatku a 4roky nie je o nich pocut.Taky poslanec Pulman ten sa tam kedy ukazal?Len ked mu islo zdravotne stredisko na juhu? 😀 Sa kuknite na dochadzku niektorych poslancov na stranke malacek.Nase mesto potrebuje uz zmenu!!!Kto si mysli ze ne?Asi len Alica 😀 Sa tu pisalo ze o skolkach sa nemohlo rokovat lebo sa zas nezisli poslanci.Takze moj nazor je ze je stale lepsie zastupitelstvo plne mladych ludi odbornikov ako staresina Pasteka Dubajova Bulla a dalsi ktory uz nemaju co dat tomuto mestu. Idealne by bolo ked by sa vytvorila nezavisla kandidatka mladych ludi

  11. Dušana Bieleszová
    Dušana Bieleszová hovorí:

    Doplním Milana. Vnímanie problémov cez optiku názorov obyvateľov Malaciek je pre rozvíjanie akejkoľvek samosprávy viac ako potrebný. Tlak „zdola“ je pre šikovných komunálnych politikov ponúknutým otvoreným priestorom na dialóg s občanmi. Prieskum je len jednou z alternatív ako tento proces začať.
    Čím je výmena informácií intenzívnejšia, tým väčší by mal byť záujem samosprávy otvárať sa novým veciam, prijímať nové výzvy.
    Závery prieskumu budú prezentované na mestskom zastupiteľstve. Potenciálni kandidáti zastupiteľstva budú tak mať možnosť reagovať na výsledky i potreby. Naša advokácia vašich potrieb týmto smerom je lobovaním na lokálnej úrovni ukazujúca verejnú mienku a môže byť impulzom pre nové smerovanie komunálnej politiky v Malackách.
    Zároveň štart projektu vaši ľudia umožní diskusie a následne môže pôsobiť aj v rovine prevencie konfliktov medzi samosprávou a občanmi, samosprávou a úradom, a pod. Ak vzíde z dotazníkov potreba otvárať konkrétne témy – máme motiváciu tak urobiť. Všetko sa odvíja od miestneho potenciálu ľudí v Malackách.

  12. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Blog, ktorý bol predchodcom MP, vznikol ako súčasť „predvolebnej kampane“ k predchádzajúcim komunálnym voľbám, s tým sme sa nikdy netajili, len sa to časom pohlo iným smerom. A MP určite nie sú a ani neboli – aspoň pre mňa – kampaňou k voľbám, v ktorých určite kandidovať nebudem 🙂

  13. male m
    male m hovorí:

    pani bieleszova ja som si vas komentar precital tri krat a furt ho nechapem 🙁 piste zrozumitelnejsie 😀 proste ludovo napisane..chcete verejnou disksiou k problemom tlacit na komunalnych poslancov aby ich riesili? zalezi na tom kolko ludi vam to vyplni a odovzda. dnes su ludia lenivy nikomu sa nechce a neveria takym anketam…davam ze sa vyzbera neco okolo 300 anket viac ne

  14. Alica
    Alica hovorí:

    Annave – viem , že dotazník je na báze dobrovoľnosti… zatriaľ chápem…

    Marika cit*: „Hlasu ludu sa boji iba ten kto kradne,klame alebo sa nechce alebo nedokaze pozriet ludom priamo do oci.“

    Ja nekradnem ani som nekradla, k ľuďom sa správom korektne a môžem sa každému pozrieť do očí… Svoju prácu robím svedomito a zodpovedne.
    A už vôbec sa nebojím (koho čoho?) , niekto tu vari straší?
    Vyjadrila som sa k dotazníku … k formulácii otázok … navádza k zámernej negácii…

  15. Marika
    Marika hovorí:

    Alica ja som nepisala o tebe.Ty si sa sama rozhodla ze dotaznik ignorujes.Pisala som o tych ktorych ludia dotaznikom hodnotia.Nasich poslancov a primatora. A ty sama ak si myslis ze poslanec Riha si potrebuje robit kampan,nesuhlasim s tebou.Skus si polozit otazku ci to co si pisala na konci nie je smiesne.Ak sa ten rozhodne kandidovat si bud ista ze vyhra a bude dalsie 4 roky poslanec aj bez kampane 🙂

  16. MF
    MF hovorí:

    Vasim ludom maly zlepsovak.Preco sa teraz neda diskutovat na vasej stranke?Bola by viac interaktivna.Tie spravy co tam mate napravo su zastarale.

  17. Milan Ondrovic
    Milan Ondrovic hovorí:

    Ďakujem za podnety, celý projekt vznikol veľmi rýchlo a ako som už spomínal stránka prejde v blízkej dobe zásadnou rekonštrukciou, kde sa s diskusiou počíta, pokiaľ ste registrovaný na stránke Facebook je v súčasnosti možné rozprúdiť diskusiu tam.

  18. Dušana Bieleszová
    Dušana Bieleszová hovorí:

    Áno, male m, chceme aj verejnou diskusiou k problémom tlačiť na komunálnych poslancov, aby ich riešili. A súhlasím, záleží na tom, koľko ľudí dotazník vyplní. Ja budem dúfať, že ľudia leniví nebudú. Tipovať si ale číslo netrúfam. Sama som zvedavá.

  19. Vojto
    Vojto hovorí:

    Udalosti z posledných mesiacov … s priateľmi sme si všimli… a nadobubli sme tiež pocit … naša exelencia. Ešte dobre že si aspoň myslíte. Preto sme sa rozhodli … Prajem príjemný večer tým, ktorí dokážu ešte používať vlastný mozog.

  20. Marian
    Marian hovorí:

    Pôvodne som chcel prispieť svojim názorom už v utorok, no pracovné povinnosti mi to neumožnili a tak teraz môžem reagovať aj na predchádzajúcich prispievateľov. V prvom momente keď som v schránke objavil dotazník, potešil som sa , že konečne zamestnanci MsÚ pochopili svoje „poslanie“ pracovať pre občanov a týmto spôsobom chcú svoje pôsobenie zmeniť k lepšiemu. No po prečítaní prvých položiek dotazníka som pochopil, ako sa mýlim. Bol by som radšej ak by som sa nemýlil, lebo mesto potrebuje zmenu. Ale teší ma, že sa mi opäť potvrdilo, že občanom na svojom meste záleží. Je len potrebné nájsť správny spôsob ako ich do správy vecí verejných zapojiť. Oceňujem Vašu prácu bez ohľadu na to v ktorom období sa realizuje prieskum aj keď je škoda, že nebolo niečo podobné aspoň v polovici volebného obdobia aby sa niečo zmenilo už skôr.
    Vždy som zastával názor, že v MsZ majú byť zastúpené všetky skupiny občanov a tak nemôžem súhlasiť s názorom, že má byť MsZ plné „len“ mladých ľudí. Nesúhlasím so sučasným počtom poslancov, pre kvalitnú prácu by bolo potrebné ich mať viac a zo širšieho spektra. Zastávam názor, že ak chce niekto pre mesto niečo urobiť, mal by to robiť nezištne a teda aj poslanec. To by mohla byť cesta k tomu aby sa navíšil počet poslancov a teda aj k skvalitneniu ich práce. Ako poslanec som bol pri návrhu o zvýšenie odmien poslancom vždy proti a nesúhlasil som s odmenou pre toho, kto chce zasupovať občanov dobrovoľne, ako takou vôbec. Možno by tam neboli ľudia z dôvodu len aby boli poslancom a na ich povinostiach im nezáležalo.
    Prekážkou v tom, aby sa veci po voľbách zmenili k lepšiemu, vidím v počte ľudí prejavujúcich svoj názor pri voľbe svojich zástupcov. Za najväčšiu úlohu pre nás považujem presvedčiť ľudí aby svoj postoj prejavili vo voľbách. Dobre vieme, že je veľa občanov nespokojných s prácou MsÚ alebo MsZ. Čím viac občanov pôjde voliť, tým bližšie k ich názorom bude budúce zloženie MsZ.
    K názoru na vytvorenie nezávislej kandidátky mladých ľudí len toľko, že tomu nič nebráni. Ale to čo mi tu chýba je združenie ľudí (aj neformálne), ktorí chcú pre mesto niečo pozitívne spraviť. Určite nie som sám, kto má možno dobré nápady, ale nie je s kým ich prediskutovať a hlavne realizovať. Ak niečo chceme zmeniť nečakajme, že to niekto za nás spraví, ale sami priložme ruku k dielu a realizujme veci, ktoré prospejú každému. Možno by toto mohla byť výzva na nájdenie spoločnej cesty k spojeniu ľudí, ktorým nie je osud mesta ľahostajný.

  21. annava
    annava hovorí:

    prieskum názorov má význam a podporujem skupinu nadšencov mladých ľudí. Vyzývam občanov Malaciek, ktorým nie je ľahostajný život v meste v ktorom žijú, aby vyplnili tlačiva. Napomôžu tak k riešeniu problémov. Týka sa to nás všetkých. Hlavne o tom píšme, diskutujme, pretože nenapísané a nevyslovené názory nemôžeme riešiť, resp. posúvať na riešenie.
    odkaz Marianovi: fajn názor

  22. ewulik
    ewulik hovorí:

    Dakujem pan Ondrovic za odpoved. Ale nepovedal ste co maju ludia cakat.Otvorenie diskusie?To je dost malo na zmenu.Sam ste pripustil ze poslanec Riha dokazal riesit veci ako poslanec.Dolezite je co chcete robit s vysledkami prieskumu vy.Chcete kandidovat? Ani neviem kde ste bol tolko rokov ked sa maju az teraz „aktivizovat“ obcania.Ste tu nezil?
    Nemyslim si to co Marian.Stari ludia su a budu v zastupitelstve prekazkou.Dochodci mozu spolupracovat aj s mladymi poslancami nemusia tam zrovna sediet.Chce to zmenu myslenia ktoru mozu priniest mladi ludia ktori pochodili aj zahranicie..ako pisal loopig,dost bolo podobnych Pastekov.. ked sa tu hovori o zmene nemozu sediet v zastupitelstve ludia ktori tam uz sedeli…to chce uplne nove tvare..Ondrovic Bielesova Ziglerova mozu byt prvymi kandidati..ale ked hovorim zmenu a nove tvare,logicky by tam uz ani Riha nemal byt..

  23. ewulik
    ewulik hovorí:

    Riha by mohol napriklad robit toho prednostu o com sa hovorilo a robit dalej pre ludi ako robil…ale prosim vas ne v dalsom zastupitelstve ako pise anava..neber to anava ze mam proti nemu nieco. Pan Riha si povyhadzuje par ludi na urade,ktorych nemusi a mestsky urad moze dobre fungovat aj s nim ako neposlancom 🙂

  24. Milan Ondrovic
    Milan Ondrovic hovorí:

    Zdravím Vás. Ja vás asi nepoznám, teda podľa nicku nie, ale najprv Vám odpoviem, kde som bol toľko rokov – mám 31 rokov a zbieral som skúsenosti. Po tom čo som prevažnú väčšinu času venoval vysokej škole a získaniu doktorátu, sa intenzívne venujem výuke a výskumu v oblasti dopravného urbanizmu. Počas posledných piatich rokov som spolupracoval na výskume alebo rôznych dopravných a dopravno-urbanistických projektoch s mestami Štokholm, Viedeň, Hilversum, San Sebastian, San Fernando, Verona, Ludvigsburg, Erfurt, Bratislava, Trnava, Martin, Zvolen, Levice, Piešťany, ale i Malacky.

    Mňa teda k aktivizácii a následnej realizácie prieskumu primäli dve veci: mám ročného syna a návrh umiestnenia parkovacieho domu na detskom ihrisku pod mojimi oknami bol úplne scestný projekt, ktorý išiel proti dobe. Vtedy som si uvedomil, že keď sa nám podarilo zastaviť tento projekt, mohli byť zastavené či upravené i iné projekty napr. projekty supermarketov v centre mesta, ak by k tomu bola verejná diskusia.

    Pre Malacky som spravil pár vecí, ktoré si cením, napr. v roku 2002 som obhájil diplomovú prácu autobusovej a železničnej stanice, s návrhom umiestnenia administratívnych budov a vtedy asi prvého supermarketu v Malackách na pozemku píly. Následne bol v roku 2003 schválený územný plán mesta, ktorý s premiestnením autobusovej stanice a využitím zvyšného pozemku píly na obchod služby uvažoval. Práve mi kamarát na prechádzke rozprával, či viem, že sa má na píle stavať obchodné centrum píla, sám som zvedavý, nakoľko sa to bude podobať na moju diplomovku, ktorú má mesto od roku 2002 v elektronickej forme k dispozícii, no nenechám sa prekvapiť a pôjdem sa na to radšej pozrieť. Od kedy môžem viesť diplomové práce bolo ich už 5 riešených v Malackách.

    Minulý rok sme ako katedra dopravných stavieb oslovili mesto Malacky, či sa zapoja do projektu ROSEMAN, v rámci ktorého som spracoval bezpečnostnú dopravnú inšpekciu na ceste I/2 od Veľkých Levár po Plavecký Štvrtok a naprojektoval tri vzorové opatrenia na zvýšenie bezpečnosti (obmedzený rozpočet projektu neumožňoval odstrániť všetky problémy), 1.Na vstupe od Veľkých Levár pri autoservise, 2. pri AFK a 3. pri Sv. Floriánovi, ktoré mesto Malacky budú stáť plus mínus 5% s ceny diela, ak sa všetko podarí, malo by to tu budúci rok stáť.

    „Trošku“ som sa o tom rozpísal pretože viem, že Malacky majú obrovský nevyužitý potenciál, stať sa atraktívnym mestom, ale to len vtedy, ak budú mať politikov, ktorí budú spolupracovať s odborníkmi, projektových manažérov, ktorí budú vedieť čerpať fondy a celé to bude kontrolované zdola ľuďmi. Pretože neviem v ktorej s týchto úloh by som sa cítil najlepšie neviem sa teraz ani vyjadriť k otázke či budem kandidovať.

    PS: Podľa môjho názoru nie je až tak rozhodujúce to, koľko má človek rokov, ale aké má skúsenosti a čo vie mestu ponúknuť, poznám množstvo úžasných aktívnych dôchodcov.

    PPS: K pánovi Říhovi sa vyjadrovať nebudem, pretože nemám jasný názor na to, kde by mohol byť užitočnejší, každopádne vďaka nemu som sa dozvedel o možnom umiestnení parkovacieho domu, za čo mu týmto veľmi pekne ďakujem.

  25. DM
    DM hovorí:

    niečo niekde sa spomínalo ohladom ucasti na MsZ – netreba zabudat ze praca poslanca nie je LEN ucast na MsZ ale aj vo vyboroch…
    Iniciativu beriem ako predvolebnu kampan pred komunalnymi volbami, nezatracujem, ale mohlo sa zacat skor ako par mesiacov pred volbami 🙂 za posledne roky je v MA uboha politicka kultura i zaujem o spolocenske dianie, ale co netreba upriet, ze sa to lepsi a mení..

  26. tomas m
    tomas m hovorí:

    Milan,ja vam na rozdiel od Alice prajem aby vam vydrzala odvaha a trpezlivost ako vam to vyslo s parkovacim domom.Sedel som v kine ked ste hovorili za peticiu a mate moju podporu!! Hovorili ste k veci a strucne.Ked clovek pocuval vas a poslancov jak Spustu,Bulu a dalsich,vedel hned kto keca a kto tomu rozumie.Bolo by super,keby vas bolo viac…nasiel som na stranke ze ste len traja.Neuvazovali ste sa spojit s malackymi pohladmi?? “ewulik“ Riha by sa mal pridat k Ondrovicovi a dost by im aj pomohol vo volbach,to si viem lepsie predstavit ako neho uradnika na mestskom urade!! Milan,Alicu a podobne zavistlive typy dajte stranou.Sama napisala ze nevyplnala dotaznik pre par otazok. Mohla vypisat tie otvorene otazky 🙂 Ale jasne to neurobila a preco aj radsej to cele vyhodila a bude zit v sladkej predstave o tom ako vsetko funguje.Takych ludi tu bolo a bude vzdy dost..Vojto dalsi taky…neprinasaju nic nove,nemaju odvahu sa sami postavit a bojovat tak len vrtaju. O prieskume si myslim svoje a suhlasim s Marikou.Kto robi pre ludi nema sa preco bat vysledkov prieskumu

  27. annava
    annava hovorí:

    bolo by fajn, keby sme mohli rozprúdiť diskusiu, čo by sme chceli zlepšiť, aby sa nám lepšie žilo v Malackách, keď už máme aj v názve: Malacky dobré mesto pre život… Pomôžme mladým aktivistom, aby mohli osloviť aj starších, skúsenejších a všetkým sa nám lepšie žilo.

  28. Petras P.
    Petras P. hovorí:

    Preco oslovila tato skupina ludi prave poslanca Rihu,ked je tam dalsich 17 poslancov si mozem domysliet. Asi tu ide o zber cenych udajov pred volbami ako vyhoda pred politickymi supermi. Ked pojde tato skupina ludi –kandidatov–´vasi ludia´ do volieb,z prieskumu maju udaje na nezaplatenie. Na tom nie je nic zle. Blizi sa to kulture volieb v Rakusku,kde kandidati diskustuju dlho pred volbami. Volic si moze vytvorit nazor na kazdeho kandidata.
    Alica nespravne prezentuje odvahu.Ocenujem pristup tychto ludi ak je pravda,ze je to buduca skupina poslancov.Vsimnite si miestne politicke strany.Kazde styri roky sa opakuju kandidatky politickych stran,ktore neprinasaju novu energiu. Vo volbach moze zvitazit iba najlepsi. Ale hovoril som na tejto stranke davnejsie a zopakujem to. Poslanec Riha este nepovedal v tomto meste posledne slovo a nieco sa chysta. Cely prieskum moze byt aj to ze poslanec Riha pripravuje podu pre noveho primatora.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.