O Záhorí, o Záhorákoch, od Záhorákú

Jozef Moravčík Jakubovec 21. júna šošovicou pokrstil nové Oddelenie regionálnej literatúry MCK – Knižnice v Malackách – Záhorácky kút. Sú v ňom sústredené desiatky titulov záhoráckych autorov, monografií miest a obcí, publikácií o známych osobnostiach zo Záhoria, ktoré tu tvoria a žijú a mnohé iné. Jeho otvorenie je slávnostným finišom projektu z pera pracovníčky knižnice Márie Vincekovej, ktorý finančne podporilo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky

„Prajem kútečku, aby neostau enem v kútečku, nech si nájde čitatelú, aby to tu frčalo,“ zaželal krstný otec Jožko Moravčík Jakubovec pri sypaní šošovičky.

Po riaditeľke MCK Mgr. Jane Zetkovej dostala slovo autorka projektu Záhoráckeho kútu Mária Vinceková.

„Od Kútú až po Mauacky vyprávjame záhorácky. Suadunké jabúčko, kyseué zelé, Záhorák enem svoje si mele. Očama vyprávja pjascama ríče, šecko skúr ví on, co sa ho týče. V suzách sa smjeje a puače od smíchu. Záhorácka reč vre v zuatém kalichu,“ v úlohe ľudového rozprávača sa predstavil Marek Škrabák.

Na záhorácku nôtu s hercami Divadla na hambálku.

„Ná nevyprávjaj.“ Ukážka z predstavenia Ženský zákon v záhoráčtine nemohla chýbať.

Zoznam kníh Záhoráckeho kúta nájdete na http://www.mckmalacky.biznisweb.sk/kniznica/oddelenie-regionalnej-literatury-zahoracky-kut/ Stráži ich tetka Mauacká s Mackem. Ich autorkou je výtvarníčka Denisa Bogdalíková.

Trochu k veci aj od veci na záver :). Otvorenie Záhoráckeho kúta bolo prvou akciou, kde som sa mohla legitimovať novým novinárskym preukazom a nie hocijakým.

5 komentárov
  1. NIM
    NIM hovorí:

    dovolim si vás upozornit na fakt, že celý projekt spoluorganizoval náš magazín NIM a menovite Katy Škrabáková, je smutné, že ste spomenuli ZSSR, ktorá sa v tomto absolutne neangažovala, a evidentné fakty neuvádzate, ako tzv.novinárka….

  2. Lucia Vidanová
    Lucia Vidanová hovorí:

    Milá pani či pán (keďže neviem, kto menovite za NIM reaguje) tzv. novinárka aj novinárkou v skutočnosti je, je to moje niekoľkoročné povolanie. A na faktoch som si vždy zakladala. Meno Katy Škrábakovej bolo spomenuté pri krájaní torty v zákulisí akcie, v oficiálnych príhovoroch som magazín NIM ako označenie spoluorganizátora nezaregistrovala.
    Ale mohla som to prepočuť, nevylučujem.

    Keby ste si pozorne prečítali záver k veci od veci (to podčiarkujem), tak mne vôbec neišlo o vyzdvihnutie ZSSR, ale o celkom inú recesiu – použitie Záhoráckeho preukazu novinára, ktorý vlastním pár dní a ako jeho držiteľka prisahám:

    „O Záhorí budem všady šírit enem to najlepší. K temu mi dopomáhajte šeci novinárski svatí na čele s nanebovzatú tuačárenskú čerňú!“
    (Aj príspevok o tomto podujatí je snáď z tejto kategórie, či nie?)

    Ak organizácie, ktoré sa snažia o to isté (šírenie záhoráckych tradícií, vyzdvihovanie záhoráčtiny a práce Záhorákov…), vedú medzi sebou „žabomyšie“ vojny (čo trochu cítiť z Vašej reakcie), tak to ide ozaj mimo mňa a je to skôr smutné.

    K Vašej reakcii sa už vracať nebudem.

  3. NIM - Škrabáková - Škrabák
    NIM - Škrabáková - Škrabák hovorí:

    Dobrý deň, píše o akcii o ktorej ste si nezistili základné fakty ktoré boli uvedené vo všetkých materiáloch (články, plagáty, pozvánky ) je NIM oficiálnym spoluorganizátor projektu (logo nim sa neobjavilo len tak náhodou na spomínaných materiáloch dokladám i zverejnených článkov http://www.mckmalacky.biznisweb.sk/kniznica/o-kniznici/slavnostne-otvorenie-zahorackeho-kuta/ alebo http://www.mckmalacky.biznisweb.sk/odkazy/) v článku ste spomenuli všetkých okrem NIM -nezávislého intenetového magazínu) preto sa mi to zdá korektné aby seriózna novinárka tieto ne zanedbateľné fakty neuvádzala. Nejedná sa o žabomyšie vojny ako ste to nazvali. V prípade ak ste tieto skutočnosti prehliadli i napriek tomu že na akcii sa niekoľkokrát spomínali ( môžeme doložiť autentický zvukový záznam) je smutné i keď je to od veci spomínať ZSSR. Ste hrdá majitelka novinárskeho preukazu ZSSR a preto sa iste nebudete čudovať že i my si hájime svoju prácu. Torta ktorá sa krájala v bola jedným z darov Mestskej knižnici a do vienka ZK a to bola len časť z podstatne väčšieho celku…. a podotýkam že všetko bolo a je robené bez nároku na honorár…

  4. M!ro
    M!ro hovorí:

    Zaujimava myslienka, takyto regionalny kutik… Poznam jedneho autora, ktory coskoro bude vediet prispiet dalsou knihou o Malackach 🙂

    Este jedna poznamka k zoznamu literatury – zatial je to dost kratky zoznam a chybaju napriklad publikacie o frantiskanskom gymnaziu.

  5. Juraj Říha
    Juraj Říha hovorí:

    Je mi jasné, že otázka správnej medializácie spoluorganizátora je citlivá vec. Avšak rozhodne by som neeskaloval napätie. Ešte aj záznamy budeme počúvať, plagáty pozerať, prosím vás, veď vo všetkých správach v oficiálnych mestských médiách som postrehol to, čo je tu vytýkané. Malacké pohľady vnímam ako priestor pre témy často s odľahčeným spracovaním. Aj preto mi spomínaná fotka preukazu prišla ako milá bodka. Absolútne som sa nezaujímal o to, kto čo s kým má. Len som sa zasmial, ešte som aj odkaz na článok s preukazom preposlal známej, ktorej sa záhoráčtina veľmi páči. Navyše, ak som to pochopil správne, článok je zaradený do rubriky fotoreport, čiže aj keď by neobsahoval ani len kúsok textu, nemalo by sa mu čo vytknúť. Nemyslím si, že je šťastné hneď kohokoľvek označovať známkami typu „tzv.“. Tobôž ak je niekto držiteľom novinárskeho preukazu Slovenského syndikátu novinárov, čím sa ako držiteľ zaväzuje dodržiavať zásady novinárskej etiky. Ako poznám novinárku Vidanovú, svoje zásady preukázala pri spracovávaní mnohých ťažkých tém z nášho mesta. A obstála na výbornú. Skôr si myslím, že takto vyvolávané prášenie vo forme výmeny názorov zatieňuje skvelú myšlienku autoriek projektu. Autorkám projektu prajem do budúcnosti veľa ďalších neoceniteľných nápadov a „Záhoráckemu kútu“ hojný počet mladších či starších návštevníkov.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.