Letná dvojitá dúha

Dnes večer okolo pol ôsmej, krátko pred západom slnka, bola v Malackách po vyše dvoch hodinách dažďa vidieť dvojitá dúha. Prinášame vám niekoľko fotiek tohto zaujímavého javu z rôznych miest v Malackách a v okolí.

Fotografie vznikli na Veľkomoravskej ulici. Ak ste tieto okamihy tiež zachytili fotoaparátom, podeľte sa o pekné fotky a pošlite nám ich na mp@malackepohlady.sk.


Zábery z Mierového námestia:


Fotky z ulice Ľuda Zúbka:

Pohľad zo Sasinkovej ulice na Kollárovu a samozrejme na dúhu.

Dúha bola vidieť v celých Malackách, v Kostolišti, vo Veľkých Levároch, v Borskom Sv. Jure a určite aj v iných obciach na okolí. Nasledujúce fotky sú z Veľkých Levár.

Aj opačným smerom, k zapadajúcemu slnku, bol pekný pohľad a podarili sa zaujímavé zábery.


Foto: Martin Macejka, Miro Konečný, Vojtech Planka, Patrícia Jamrišková, Ľuba Zaťková, Michaela Spuchláková,  Tomáš Richveis, Marián Baláž

5 komentárov
  1. tomas dobrovodsky
    tomas dobrovodsky hovorí:

    Velmi pekne zabery. Dovolim si vsak trochu tento jav upresnit. Termin dvojita duha vlastne ani neexistuje, pretoze z meteorologickeho hladiska je kazda duha „dvojita“. Ide len o to, ci vidite aj druhu zlozku. Ta jasna tzv. primarna duha vznika rozkladom svetla na prednej strane vodnych kvapiek. Jej priemer je 42° (40°+2° sirka jej farebneho spektra). Poradie farieb je od fialovej (vo vnutri obluka) az po cervenu (vonkajsia cast). Ovela vzacnejsia je vsak tzv. sekundarna duha. Podmienkou na jej pozorovanie je dostatocne mnozstvo vodnych kvapiek v ovzdusi. Ta vznika druhym odrazom svetla na zadnej strane vodnej kvapky. Od povodneho slnecneho luca je odklonena o 51°, co udava aj priemer jej obluka na oblohe(50 – 53,5°). Aj poradie farieb je vdaka druhemu odrazu obratene. Cervena farba je vo vnutri a fialova na vonkajsej strane obluka. Velmi krasne viditelnou zaujimavostou je aj farba oblohy okolo. Vo vnutri obluka je napadne svetlejsia a medzi oblukmi tmavsia. Svetlo vychadzajuce z kvapiek je viac smerovane do vnutra obluka, pri sekundarnej duhe zasa von z neho. Najtmavsia cast oblohy tak zostava v strede medzi oboma duhami a odborne sa vola Alexandrov pas.

  2. ani
    ani hovorí:

    fakt bola nádherná,škoda,že žiadny foťák nezachytí tu nádheru tak,ako to vidí ľudské oko x-)

  3. malasorte1980
    malasorte1980 hovorí:

    Noo pozdravujem Michaelu , ale ja by som to nafotil lepšie a takú dúhu máme aj tu u nás …?…

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.