Na „hore“ v Zohore….

Problém komunálneho odpadu narastá geometrickým radom a je reakciou na konzumný spôsob života diktovaný reklamou a stratégiou obchodných reťazcov. Tak je tomu v celom tzv. vyspelom svete a preto neobišiel ani nás.

Kvalitný dubový nábytok a pásikované periny sa už nededia po rodičoch. Rozpadnutá drevotrieska, staré molitanove sedačky, umakartové jadrá a obstarožná sanita, haldy šatstva, všadeprítomné plasty a obalové materiály, dokonca sklo, papier a v menšom množstve aj kovy. A do toho bio-odpad, ktorý tomu dodá správnu konzistenciu a arómu. To všetko obsahujú kontajnery na komunálny odpad. Nie každý je ochotný dať si trochu námahy a separovať aspoň pár komodít už doma a týmto jednoduchým spôsobom prispievať k ekológii svojho okolia.

Stovky kontajnerov z Malaciek a okolia sú každý mesiac vyvážané na skládku pri Zohore. Zatiaľ to bolo jediné riešenie. Určitou nádejou sa ukazuje systém separácie komunálneho odpadu, zmenšenie jeho objemu drtením a lisovaním, vyseparovanie zložiek, ktoré sa dajú zhodnotiť energeticky v spaľovniach, alebo vo forme druhotnej suroviny na výrobu obalového papiera, skla, železa a pod. Veľmi dôležitou úlohou je aj zachytenie a ekologické spracovanie nebezpečného odpadu, ktorý sa tiež objavuje v kontajneroch a ktorý tam skutočne nemá čo hľadať, napr. staré batérie, elektronika, farby a chemikálie a pod. Teda to, čo bezplatne odoberajú a následne na bezpečnú likvidáciu odovzdávajú zberné dvory, v našom prípade tak postupujú v TEKOS-e.

V októbri 2008 sme si boli pozrieť jeden takýto vzorový závod A.S.A. v Rakúsku pri mestečku Halbenrain. A hneď sme vedeli, že toto chceme mať aj na Záhorí.

Vozy vysýpali odpad a dopravníky ho cez systém separačných technológií (drvením, plavením, fúkaním, magnetom a pod.) postupne spracovávali. Napriek všetkému okolo panovala príkladná čistota a poriadok. Výsledkom boli vyseparované zložky na ďalšie využitie, buď ako vysokoenergetické palivo, alebo hnojivo. Na skládke končila iba nateraz nespracovateľná časť odpadov.

Najprv bolo treba vypracovať projekt a získať nemalé peniaze. Finančné prostriedky vo výške takmer 2 milióny eur na technológiu linky získalo mesto Malacky z Kohézneho fondu v rámci Operačného programu životné prostredie. Mesto sa podieľalo 5% (95 913,16 €). Územne projekt zasahuje nad rámec okresu a dotýka sa približne 78 000 obyvateľov.

Výstavba technologickej linky na mechanické spracovanie komunálneho a zmesového odpadu s výsledným triedením sa zrealizovala v objekte A.S.A Slovensko spol. s.r.o. priamo v Zohore. Je svojho druhu prvou a mala by byť najmodernejšou na Slovensku. V pláne je vytriediť 40 000 t komunálneho odpadu ročne s tým, že ca. 7 t za hodinu t.j. 12 250 ton za rok sa zhodnotí.

Už v marci 2010 priniesli oficiálne stránky Mesta optimistickú informáciu, že linka na spracovanie komunálneho odpadu odbúra skládkovanie. Keďže ani v lete linka nefungovala na plný výkon a bola spustená v skúšobnom režime, niektorých poslancov zaujímalo, prečo tomu tak je. Dnešnou realitou je, že objem skladkovania sa znížil o 9%. Je to veľa alebo málo? Z pohľadu narastajúcej hory nad Zohorom je tých 91% stále strašne veľký objem odpadu, čo končí na skládke.

Vyseparované spáliteľné zložky sa používajú na výrobu tuhých alternatívnych palív a vozia sa do cementárne v Rohožníku. Atypické palety sa menia na štiepku. Kovy sú najcennejší artikel. Papier sa lisuje a používa na výrobu kartónov.

Závod v Zohore ešte ani zďaleka nedosahuje parametre toho rakúskeho. Ani čo do kapacity a efektivity, ani čo do čistoty okolia. Ale je nádejou, že sa s odpadom na Slovensku začne postupne hospodárnejšie nakladať a že sa časom zmení aj myslenie každého, kto tvorí odpad. Teda nás všetkých.

5 komentárov
  1. Dusan
    Dusan hovorí:

    Myslim, ale urcite viem, ze ten neporiadok maju na starosti veduci spolocnosti ASA, ktori su slabi a nedokazu pritlacit svojich zamestnancov, aby ten neporiadok odstranili. Ked porovname len slovensku firmu a nemecku firmu, posobiacu na slovensku tak zistime, ze nasi manazeri nemaju vlohy na riadenie ludi v tejto oblasti, lebo si tieto tzv.malickosti nevsimaju. Ked sa nebude dbat na cistotu, o chvilu to tam bude vyzerat ako v chlieve, ak to tam uz teraz nevyzera. Niekedy az nepochopitelne, ale slovenske.

  2. Jakub Valachovič
    Jakub Valachovič hovorí:

    Dušan – opatrne s kritikou slovenských manažérov, aby to niektorí prispievatelia typu wdr alebo ktokoľvek iný náhodou nepovažovali za hanobenie národa…

  3. juraj
    juraj hovorí:

    Dusan davam ti uplne za pravdu,a videl si ten odpad v Suchohrade?Neverejne verejny,vedia o tom vsetci a le nevie to nikto, tak to na Slovensku je.A ked vojdes do lesa tak v niektorych miestach je to otras,lebo nevies do coho vstupis a ludia su ako slepi alebo sa boja.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.