Stroj času

untitled-scanned-30.jpg

Červený obchodný dom je už dlhé roky dominantou centra Malaciek. Nepochybne je to jedna z najväčších architektonických ohyzdností, ktoré v Malackách v tomto období pribudli a ktoré nás tu budú ešte dlho strašiť.

obchodny-dom-final1.jpg

Dnes ho z niektorých smerov už skoro vôbec nie je vidieť. Nepochybne sa dá dlho diskutovať o tom, či je to zmena pozitívna alebo nie…

7 komentárov
  1. Kika
    Kika hovorí:

    Že červený obchodný dom nie je uz skoro vidieť, považujem viac za pozitívnu zmenu. Budovy okolo neho zjemňujú jeho „nechutnú vizáž“. Architektonický štýl „minulého“ obdobia by sa dal charakterizovať ako „budovy bez duse“. Na všetkom, čo sa nám však zdá viac negatívne ako pozitívne treba hľadať nejaké to plus. Myslím, že aj červený obchodný dom nejaké má. Aké? Je minimálne dôležitým lokalizačným bodom pre stretnutiach ľudí…. Skúste sa započúvať….Veľa z nás povie: „…….stretneme sa pred „červeňákom“……“

  2. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Budova rožkárne, alebo keď chcete pekárne, spolu s nedokončenou stavbou na mieste bývalého zelovocu (kvetinárstvo je ešte celkom v pohode) sú dve ukážkové stavby živelnosti a nevkusu, ktoré sa v tomto meste šíria ako vírus. Ale nepochybne by sme k nim mohli zaradiť ešte mnoho ďalších stavieb z posledných rokov. Tými dvoma fotkami som chcel naznačiť predovšetkým jednu vec – a to ako jeden veľký nevkus postupne zakrýva druhý. Samozrejme je to výlučne môj subjektívny názor – nehovorím ho ani ako architekt amatér a rovnako ani ako človek fňukajúci nad starými Malackami, ako by sa niekto mohol domnievať…

  3. M!ro
    M!ro hovorí:

    Ak si porovnate stavby s rovnakou funkcionalitou, aku ma cerveny obchodak, t.j. nakupne strediska, tak sa tato stavba nijak extra nevymyka dobe v ktorej vznikla. V tom obdobi bol podobny trend nielen v socialistickom Ceskoslovensku, ale aj inde vo svete (z osobnej skusenosti Taliansko, Belgicko, Dansko).

    Druha tema je lokalizacia takejto stavby. Pre male mesto, ako su Malacky (alebo Sered, lebo presna kopia malackeho cerveneho obchodaku stoji v centre Seredi) je takyto „mestsky styl“ nakupneho centra uplne nevhodny. Za jeho umiestnenim bola asi snaha urobit v Malackach viac „mestsky“ typ centra (spojene s dalsimi stavbami v blizkom okoli – hotel, Nafta), co vsak bolo realizovane bez respektu k povodnej zastavbe.

    Otazka je, ako inak sa dalo z Malaciek urobit mesto so zodpovedajucim centrom a potrebnym zazemim. Kedze Malacky nemali mestske namestie, boli moznosti dve – vytvorit novu stvrt s nakupnymi aj administrativnymi plochami, alebo ju umiestnit do starej struktury. Zvolili druhu moznost, co podla mojho nazoru nebolo najstastnejsie.

    To, co sa deje v sucasnosti (rozkaren a ostatne zivelne stavby) len potvrdzuje, ze mestu stale chyba vkus, myslienka a zodpovedny architekt. Ak Malacky chcu v buducnosti vystupovat sebavedomo, ako centrum Zahoria a pysit sa nielen parkami (technologicko-priemyselnym a zamockym), stalo by za to zacat sirsiu diskusiu, ako dalej.

    Lebo inak sa kupelni hostia a golfisti do MA nikdy nepozru, ani ked budu iba 5 km daleko.

  4. Kika
    Kika hovorí:

    Myslím, ze budovy pred „červeňákom“ nie sú tak nevkusné ako chodníky na Záhoráckej ulici smerom na Kostolište. Dúfame, že sa niekedy začne s ich opravou…….

  5. Danny
    Danny hovorí:

    Ono este by sa dalo s tym obchodnym domom nieco urobit, resp. zmenit jeho terajsiu odpudivu vizaz..Ved su rozne technologie a min. fasada sa dokaze zmenit na nepoznanie. Horsie je to s budovami/stavbami okolo. Je to jeden chaos, bez ladu a skladu…Bez atmosfery a stylu. Mestu chyba vkus, koncepcia a sikovny architekt ktory by mal k mestu hlbsi osobnejsi vztah..Myslim si, ze este nas len „architektonicke vystrednosti“ cakaju. Mam na mysli planovanu stavbu polyfunkcneho objektu vedla Inkubatora v centre meste.Predpokladam, ze to bude dalsi z poriadnych „malackych preslapov“…

  6. Petra
    Petra hovorí:

    ako si ostatni nemozu pomoct tak ja tiez. povedala by som ze obchodak je fakt hrozny a nemozny ale predstavoval nieco co charakterizuje urcitu dobu a historiu Slovenska. Je len na skodu ze takouto formou. Ale to co tam postavili pred obchodak na to uz fakt nema clovek slov. Normalne uz mam z MA taky zly pocit, ze ani nechcem zavolat nikoho z cudziny na navstevu lebo by ho asi muselo svihnut, hned ako by sme vystupili na stanici. Aj tam bolo kopec malych domcekov a jeden si obzvlast dobre pamatam, lebo tam mal vo dvore obrovsky zvon a teraz tam je krasa a pýcha malaciek trhovisko jak z rozpravky.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.