Malacky opäť priniesli slovenským futsalistom šťastie

Text: Tomáš Gelinger
Fanúšikovia športu v Malackách si v piatok 14. októbra opäť prišli na svoje. Po druhýkrát v tomto roku zavítala do nášho mesta futsalová reprezentácia Slovenska na čele s Malačanom (v súčasnosti hráčom majstrovského Slov-maticu FOFO Bratislava), najlepším strelcom a spoludržiteľom ocenenia pre najlepšieho futsalistu Slovenska za rok 2010, Petrom Haľkom. Po januárovom víťazstve nad Slovinskom sme si tentoraz zmerali sily s Fínmi, ktorým sme mali čo vracať.

Minulý rok sme si totiž zo severu Európy priniesli dve prehry a pokoriť tohto súpera sa nám nepodarilo ani v prvom z dvojice domácich zápasov. V Bratislave sa o deň skôr zrodila remíza 1:1. Pre Slovákov sú prípravné zápasy so Suomi generálkou na kvalifikáciu MS. V termíne 15.-18. decembra sa zverenci trénera Bača predstavia v 4. skupine v portugalskej Coimbre, kde okrem domácich budú ich súpermi Litva a zatiaľ neznámy kvalifikant. Naše zápasy si nenechal ujsť ani tréner Portugalska Jorge Braz, ktorý pozoroval svojho budúceho súpera i v Malackách.

Nebolo zvykom, aby sme v Malackách mohli vidieť šport na reprezentačnej úrovni. Ale futsal má v našom meste veľa prívržencov a veľkú tradíciu. Podľa slov sprostredkovateľa medzi zväzom a Malackami, Dušana Radoviča: „Zväz hľadá mestá, kde ľudia majú chuť prísť si pozrieť kvalitný futsal. Po minulom zápase panovala veľká spokojnosť zo zvládnutím organizácie zápasu, a preto sa pre nás rozhodli opäť. Hráči sa rovnako tešia do Malaciek, je tu výborná kulisa, ktorá ich dokáže vyburcovať.“ A inak tomu nebolo ani tentoraz…

Samotný zápas sa začal vo svižnom tempe. Do prvej šance sa dostal náš súper, ale nepodarilo sa mu ujať vedenia. Naši si vytvorili prvú veľkú príležitosť v piatej minúte, tečovaná strela obtrela žrď fínskej bránky. O minútu neskôr sme sa však už mohli radovať z úvodného gólu, keď vyrazenú strelu upratal do odkrytej bránky kapitán Mikita.

Dlho sme sa však z vedenia netešili, už o dve minúty prekvapil nášho brankára prudkou strelou zo strednej vzdialenosti Autio. Slovenských hráčov to však ešte viac nabudilo a povzbudzovaní preplnenou halou sa snažili strhnúť vedenie opäť na svoju stranu. Po sérii nepremenených šancí sa to podarilo v 15. minúte. Haľko prečítal rozohrávku fínskeho brankára a prihrávkou pred prázdnu bránku ponúkol druhý gól Mikitovi. Fíni s odpoveďou opäť dlho nečakali a už o niekoľko sekúnd zazvonila naša žrď. Po prvom polčase bol teda stav 2:1 pre domácich.

Ten druhý začali opäť aktívnejšie severania, ale viacero nebezpečných situácií vyriešil brankár Gašparovič. Slováci odpovedali strelou do žrde fínskej bránky v 28. minúte. V 31. minúte sa po krásnej krížnej prihrávke ocitol zoči – voči fínskemu gólmanovi Feherváry a obstrelom k žrdi nás poslal do dvojgólového vedenia.
To nám však opäť vydržalo iba dve minúty. Fíni zvýšili napádanie a uzavreli našich na vlastnej polovici. Sériou krátkych prihrávok v rýchlom slede vyšachovali našu brániacu sa štvoricu a úplne voľný Salmi nemal problém trafiť prázdnu bránku.

V nasledujúcich minútach sa skóre napriek šanciam na oboch stranách nemenilo, a tak sa Fíni rozhodli zariskovať a už štyri minúty pred koncom poslali namiesto brankára do hry ďalšieho hráča. Vyše troch minút zvierali našich, ale vyrovnať sa im nepodarilo.

Definitívne rozhodnúť o víťazstve Slovenska mohol s chuťou hrajúci Haľko, ktorý si zápas pred domácim publikom očividne užíval, no radosť mu prekazil súperov obranca, ktorý v poslednej chvíli zastavil loptu smerujúcu do opustenej bránky. Peter Haľko však na druhý pokus zložil reparát a z vlastnej polovice poslal loptu do siete. Hráči si tak po víťazstve 4:2 mohli vychutnať potlesk zaplnenej haly a my môžeme mať zasa radosť z ich pochvalných vyjadrení na adresu organizátorov i divákov.

Veríme teda, že vďaka tomuto vydarenému večeru a dobrej povesti Malaciek sa aj v budúcnosti máme na čo tešiť.

Slovensko – Fínsko 4:2 (2:1)
Góly: Mikita 2, Haľko, Fehérvári – Autio, Salmi
Zostava SR: Gašparovič (Repa) – Kuhajdík, Mikita, Rejžek, Haľko – Kozár, Kyjovský, Rick, Bartošek – Rafaj, Fehérvári
Diváci: 500 (vypredané)

Richard Bačo (tréner SR) : „Dnes to bol podobný zápas ako včerajší. Mali sme veľa šancí, veľa sme zahodili, ale dokázali sme dať 4 góly a zvíťazili sme. Fíni sú veľmi húževnatý súper, sú síce družstvo zo štvrtého výkonnostného koša v Európe, (Fínsko je v súčasnosti na 50. mieste svetového rebríčka, Slovensko je 20. – pozn. red.) ale takú dobrú obranu nemajú ani niektoré vyššie postavené družstvá. Ťažko sa proti nim presadzuje, treba premieňať šance, ktoré si vypracujeme, a potom je ten zápas pre nás kľudnejší.
V Malackách sa nám vždy hraje dobre, víťazíme tu, a preto sa sem veľmi radi vraciame.“

Joumi Pihlaja (tréner Fínska): „Prvý polčas sme nehrali veľmi dobre, ale druhý bol lepší. Mali sme veľa šancí na skórovanie, ale Slováci majú dobrého brankára a my sme dnes mali trocha smolu. Nie je hanbou prehrať so Slovenskom 4:2, ale vo futsale je veľa situácií, keď sa zápas láme, takže to mohlo pokojne skončiť aj 3:3. Som však spokojný so svojim tímom, odohrali sme kvalitný zápas. Dnes sme sa lepšie pohybovali ako v minulom zápase, s tým som spokojný, hrali sme dobre, ale prehrali sme, lebo koncovka nebola dobrá.“

Peter Haľko (SR, strelec posledného gólu): „Chvalabohu, že sa nám podarilo na štvrtý pokus Fínov poraziť. Pred zápasom sme si povedali, že dnes už musíme konečne nad nimi vyhrať. Hralo sa nám výborne, už v minulosti sme mali dobré skúsenosti s publikom a prostredím v Malackách. Vedeli sme, že tu bude dobrá kulisa a vtedy sa nám hraje oveľa ľahšie.

Aj Žolíci víťazne

V plánovanom predzápase mal napokon Žolík Malacky za súpera miesto Interu Bratislava Borský Mikuláš. Aj chlapci z Mikuláša však ukázali kus futbalového umenia a boli domácim vyrovnaným súperom. Z víťazstva sa však nakoniec tešil ŠK Žolík, ktorý svojho súpera zdolal 3:2 po polčase 2:0. Zápas ukázal, že reprezentanti sa nemusia o svojich nástupcov obávať.

1 odpovedať

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.