Cloaca maxima

Čiže veľká stoka. Tento názov, vypožičaný od Etruskov (inak, ide o jednu z najstarších úžitkových stavieb v Ríme) mi napadol pri pohľade na jesenným slnkom vyfarbený Mlynský náhon.

Rok čo rok sa situácia opakuje – každú jeseň sa v kanáli nahromadí, resp. aby som bol presný, ľudia (ak ich takto môžeme oslovovať) nahádžu do kanálu všetko možné. A je tu čas na tradičnú brigádu pár nadšencov, ktorým toto miesto nie je ľahostajné.

Hustý porast pálky a ježohlavu by si jesennú brigádu vyžiadal tak či tak. Rastliny treba pokosiť a biomasu každoročne odstraniť, aby sa predišlo jej hnitie v koryte potoka. Znečistená voda, ktorá v náhone Maliny tečie, je aj tak plná dusíkatých látok. Ale prečo sa musia brigádnici zaoberať aj zberom množstva plastov, skla, plechov, pneumatík a iného bordelu?

Čo vedie jedinca k rozbíjaniu, dorezaniu a dočmáraniu náučnej tabule, ktorá popisuje celý proces revitalizácie a má súčasne prispieť k enviromentálnemu povedomiu občanov aj návštevníkov nášho mesta?

Po minuloročnej brigáde vyzeral náhon takto. Rastliny sa čiastočne odstránili, koryto sme vyčistili. V dobrej kondícii tak náhon prežil aj zimu a na jar sa mohli opätovne rozbehnúť všetky procesy znovuzrodenia vegetácie, opäť zakvitlo záružlie a žlté kosatce. Voda ožila žubrienkami žiab a po celé leto sa pod hladinou preháňali aj menšie ryby.

Až sa nechce veriť, že celý priestor môže vyzerať aj takto – avšak fotografie to dokumentujú dostatočne.

Čo dodať na záver? Autori projektu so skupinkou pomocníkov, ktorí každoročne organizujú brigádu na údržbu Mlynskeho náhonu, by namiesto vzletných slov o ekológii privítali aj ďalších záujemcov z radov občanov mesta. Najbližšie už tento víkend, pravdepodobne v nedeľu (25.10.) a v závislosti od počasia. Čas upresníme na tejto stránke. Kto nemá mačetu a vysoké čižmy, môže prísť len tak….nejaká práca sa nájde pre každého.

5 komentárov
  1. Mival
    Mival hovorí:

    Aspon nejaku reakciu by som privital. Nuz nic. Kazdopadne, pocasie v nedelu akcii prialo a tak s pomocou priatelov z divadla, horolezeckeho klubu a rodinnych prislusnikov sa nam podarilo vsetko vykosit, odpadky vyzbierat a cele okolie pripravit na zimnu sezonu.

  2. Peťo. F.
    Peťo. F. hovorí:

    Mrzi ma, ze nahon kazdy rok vyzera tak ako vyzera… Rad by som sa tychto brigad zucastnil, no nikdy sa mi nedostane vcas echo.. Prva brigada mi nevysla z dovodu nedostatku casu, no ostatnych som nevedel… 🙁
    Takze kedy bude dalsia? 😉

  3. Mival
    Mival hovorí:

    Termín brigád sa riadi počasim a tým, či maju aspon 2-3 kamaráti voľno. Preto býva echo krátke. Teraz máme ešte prísľub z Povodia, že odsajú z kalovej jamy prebytočné bahno. Na jar vymeníme informačnú tabuľu – je už pripravená v garáži. Avšak predtým chceme dať odstrániť lavičky, ktoré sa neosvedčili. Slúžia neprispôsobivej mládeži, ktorá potom fľaše nahádže do potoka. Podnet na odstránenie lavičiek podám na decembrovom zastupiteľstve. Najbližšia brigáda bude na jar, ked sa dosádzajú niektoré rastliny, urobi sa poriadok po zime a tak.
    Ak by bolo záujemcov viac, môžeme na jar zorganizovať aj väčšiu akciu – napr. jarné upratovanie v Mestskom lese. Tam sú už opätovne pootvárané rampy, takže vyvezeného odpadu určite pribudlo.

  4. Peťo F.
    Peťo F. hovorí:

    Rampy su pootvarane z 2 dovodov: 1. spracovanie kalamity (mestske lesy- Jaroslina) 2. nefunkcne/poskodene rampy (Sedlácky les/=Maly Vampil)

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.