Genius loci (11) – Altánok pred kláštorom

Dnes v rubrike Genius loci predstavíme miesto, ktoré patrilo medzi príjemné a obľúbené miesta v Malackách len krátko, snáď päť rokov. Dnes už sa naň takmer zabudlo. Altánok, ktorý sa nachádzal v prvej polovici minulého storočia v parku pred kláštorom. V literatúre sa nespomína, ale zachovalo sa množstvo fotografií s veľkou výpovednou hodnotou.

Na mieste súčasného parku pred františkánskym kostolom boli pôvodne len voľne rastúce stromy. Nachádzali sa tam aj budovy. Jednou z nich bolo hasičské skladisko, v ktorého bočných častiach bývali chudobní ľudia. Býval tu tiež obecný špitál a obecná váha, keďže tu bývali jarmoky. Zachovalo sa aj označenie jednej z týchto budov – sklépky.

V druhej polovici 30. rokov minulého storočia boli stromy v priestore pred kostolom vyrúbané a tiež odstránené zvyšky objektov, ktoré tam stáli. Na veľkej vyčistenej ploche založili park, ktorý bol dokončený v roku 1939.

A v parku našiel svoje miesto aj prístrešok s kruhovým pôdorysom, altánok, označovaný aj ako hudobný pavilón. V období slovenského štátu tu počas nedeľných predpoludní zvykla hrávať nemecká vojenská kapela.

Viacerí pamätníci si na tieto koncerty spomínajú s úsmevom ako na niečo veľmi príjemné, vystúpenia si prichádzalo vypočuť veľa ľudí. Okolo altánku boli lavičky, ktoré boli vždy plné. Pred kláštorom bývalo veselo.

Koniec vojny so sebou priniesol nielen ukončenie nemeckých koncertov, ale aj bodku za existenciou altánku. Onedlho ho demontovali a na jeho mieste pribudol pamätník Červenej armády ako pripomienka oslobodenia Malaciek.

1 odpovedať

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.