Genius loci (10) – Sporiteľňa

Medzi staršie malacké budovy, ktoré už neexistujú a ktoré patria do tejto rubriky, môžeme zaradiť aj sporiteľňu na Kláštornom námestí. Sporiteľňa stála v priestore medzi kláštorom a dnešnou Radlinského ulicou už v posledných desaťročiach 19. storočia.

Pôvodná budova bola prízemná, s pôdorysom v tvare písmena L. Vstup bol z Radlinského ulice. Na novších fotografiách vidieť budovu sporiteľne už ako poschodovú. Mala rovnaký pôdorys, ale nie je známe, či nešlo o novú, od základov postavenú stavbu, alebo o nadstavbu pôvodnej budovy. Nápis na budove znel: Bratislavská priemyselná banka filiálka v Malackách, založená 1867. Affiliovaný ústav Bratislavskej I. sporivej banky, založenej r. 1842. O pár rokov sa názov zjednodušil: Bratislavská I. sporivá banka, úč. spol., filiálka v Malackách. Založená r. 1942.

V tom období bola vydaná pohľadnica zachytávajúca vývoj budovy, na spôsob našej rubriky Stroj času. Na dvoch záberoch z rôznych období je budova banky z pohľadu od Zámockej ulice. Na druhej strane pohľadnice sú informácie o službách poskytovaných bankou. Nasleduje zoznam členov predstavenstva banky. Zoznam členov výboru filiálky v Malackách citujeme doslovne: Vilem Ludwig, predseda, veľkoobchodník a generálny zastupiteľ Meštianskeho pivovaru v Plzni „Plzenský prazdroj“; Dr. Ján Friedrich, podpredseda, lekárnik; Karol Pollák, súkromník; Ing. Jozef Hávor, riaditeľ voj. lesných podnikov; Aladár Jávor, dôchodník Pálffyho veľkostatku; Ing. Leo Jenikovsky, penz. lesný inšpektor; Dr. Eugen Lichtenstein, pravotár; Karol Lukács, obchodník; Dôst. P. Libor Mattoška, administrator r. k. fáry; Ing. Mikuláš Melcsiczky, lasmajster Pálffyho vekostatku; Ján Müller, stolár; Andrej Pischko, zámočník; Juraj Plank, obchodník (Veľké Leváre); Dr. Anton Polányi, pravotár (Bratislava); Dr. Adalbert Prenoszil, pravotár, právny zástupca filiálky a Pálffyho veľkostatku; Ignác Roszkopf, krajčírský majster; Viktor Emanuel Singer, súkromník; Fr. Gejza Virsik, pravotár; Dr. Ľudevít Hisrchfeld, pravotár; Jan Wagenhofer, penz. vedúci pozem. knihy a statkár. Prednosta filiálky: Julius Virsik, prokurista.

Presný rok, kedy dostala banka novú podobu, nie je známy. Podľa zachovanej fotografie z roku 1925 vieme, že vtedy ešte stála prízemná budova sporiteľne. Na určenie veku budovy nám pomôže informácia, že členom výboru bol františkán páter Libor Mattoška ako správca fary. Podľa P. Hallona bol ustanovený administrátorom na konci roka 1925 po smrti dekana Dr. Kováča a potom bol vo funkcii ďalšie dva roky. Z uvedeného je zrejmé, že banka ako poschodová budova vznikla v roku 1926 alebo o rok neskôr.

Do polovice storočia sa v severovýchodnom krídle na prízemí vľavo so svojimi obchodíkmi vystriedali obchodníci Ján Müller, Alex Pomšár, Antonín Jurník, predajňa drogérie a predajňa obuvi Baťa. Na poschodí boli aj bytové priestory pre zamestnancov banky. Podzemné podlažie bolo pod časťou jedného krídla, strop v pivnici bol klenutý.

Druhá svetová vojna poznačila aj budovu sporiteľne


Budova prežila druhú svetovú vojnu a stále v nej sídlila banka. V zadnej časti pri bočnom vchode do areálu kláštora bola miestnosť slúžiaca ako zberňa Športky. V polovici 90-tych rokov minulého storočia bol vypracovaný projekt rekonštrukcie celej budovy, v ktorom sa počítalo aj s využitím podkrovia. Napriek tomu z rekonštrukcie zišlo.

Budova bola zbúraná a nahradená novou, ktorá bola otvorená pred desiatimi rokmi 24. marca 2000. Krátko po otvorení bol v aprílovom čísle Malackého hlasu publikovaný článok s názvom Nová dominanta Malaciek. Písalo sa v ňom: „Objekt starej sporiteľne mal pôvodne prejsť rekonštrukciou. Keďže náklady na opravu by boli vyššie ako investícia do novej budovy, zvíťazila myšlienka starú budovu asanovať a na jej mieste postaviť novú, modernú.“

Nová budova bola postavená na mieste starej, výškovo približne na jej úrovni, takže na rozdiel od iných v meste nepôsobí rušivo. Či bola „výmena“ starej budovy za novú prospešná alebo nie, na to si môže každý odpovedať po svojom.

2 komentárov
  1. j. jozef
    j. jozef hovorí:

    Som rád, že autor pokračuje v obľúbenej rubrike „Genius loci“. Super článok, super fotky. Ďakujem.

  2. miroslav
    miroslav hovorí:

    škoda že tu neni taka fotka ked sa zburala stara sporitelna, este nestala nova, tak na plechovom plote niekto napisal taky velky napis – ,,ARCHITEKTONICKA PEDOFILIA,,.. pamäta si to niekto?

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.