Červená brána

V minulosti sa do areálu Zámockého parku vchádzalo troma bránami – hlavnou, tzv. Čiernou bránou zo Zámockej ulice, Bielou bránou z ulice Na riadku a poslednou bola tzv. Červená brána. Prvé dve určite poznáte, ale posledná menovaná, trochu neznáma, bola donedávna ukrytá za hustým porastom, ktorý bol odstránený zopár týždňov dozadu počas rekonštrukcie parku. Pôvodne slúžila na zásobovanie zámku a k vstupu na hospodárske zázemie. Ak si ju chcete pozrieť naživo, prejdite sa smerom doprava po chodníku za Zámockou reštauráciu – brána tvorí súčasť oplotenia presne oproti budove bývalej sauny. Pevne verím, že prebiehajúca rekonštrukcia obvodového múru nebude znamenať jej koniec – aj keď je už v súčasnosti nefunkčná a nie práve v najlepšom stave, mala by každopádne zostať zachovaná ako pamiatka.
Kedysi sa do parku vchádzalo okrem brán aj takýmito vstupmi v obvodovom múre. Toto je jeden z posledných zachovaných neďaleko Červenej brány.

1 odpovedať
  1. kt
    kt hovorí:

    Dakujem za info, myslim, ze sa k novoobjavenej brane pojdem zajtra prejst, a tiez sa pozriet na informacnu tabulu „pokrstenu“ fanusikmi sprejov (alebo sprayov, aby to bolo stylovejsie?)
    A budem sa tesit na info o tom, co vsetko Malacky ukryvaju 🙂

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.