Dub z Malaciek sa uchádza o titul Európsky strom roka

Na začiatku 16. storočia doznieval stredovek, v Uhorsku sa blížila ku koncu vláda Jagelovcov, do Uhorska sa chystali Turci, Malacky a okolie vlastnili grófi zo Sv. Jura a Pezinka. A na kopci východne od Malaciek začal rásť strom, ktorý rastie dodnes. Pravdepodobne bol súčasťou lesa. Až o sto rokov prišli do mesta Pálffyovci, les premenili na park a v ňom vybudovali zámok. Po tristo rokoch Pállfyovci z Malaciek odišli a zámok s parkom prešli zaujímavým vývojom. V súčasnosti je vlastníkom mesto Malacky. Zámok je prístupný najmä počas letnej sezóny, park bez obmedzení celý rok. 

Strom, ktorý dostal pomenovanie Pálffyovský dub spomienok, má už 500 rokov a stále rastie neďaleko východného okraja zámockého parku. Dosahuje výšku 20 metrov a obvod kmeňa 660 centimetrov. Od budovy zámku je vzdialený približne 500 metrov, túto trasu prejdete za necelých desať minút. Súradnice stromu sú: N 48°26’20.67“, E 17°2’10.35“.

Tento pamätný strom získal v roku 2023 na Slovensku titul Strom roka. V roku 2024 sa v konkurencii pätnástich stromov uchádza o titul Európsky strom roka. Hlasovanie bolo spustené 1. februára a zapojiť sa doň môžete do 22. februára (pozor, len do 16. hodiny) na stránke Tree of the year. Vyberiete si dva stromy, za ktoré chcete hlasovať, zadáte svoju e-mailovú adresu a odsúhlasíte podmienky súťaže. Dostanete e-mailovú správu, ktorú potvrdíte kliknutím na link “Potvrdiť moje hlasy” (Confirm my votes) a tým dokončíte hlasovanie. Hlasovanie je tajné. Priebežné poradie a počet hlasov budú zverejnené 8. a 15. februára 2024. Aktuálne informácie nájdete na stránke Pálffyovský dub spomienok.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.