Založenie podniku Kablo Malacky

Príbeh legendárneho podniku Kablo Malacky, ktorý fungoval vyše 30 rokov, sa začal v roku 1964. Vtedy ešte neexistovala dnešná Továrenská ulica a na jej mieste bol borovicový les. Časť z neho vyrúbali a na jeho mieste bol 25. februára 1964 položený základný kameň. V archíve agentúry TASR sa nachádza niekoľko fotografií súvisiacich s touto udalosťou, ktorých autorom bol Koloman Cích.

Príprava priestoru pre podnik Kablo Malacky
Prvé práce na výstavbe nového závodu sa začali.
(Foto: TASR/K. Cích – ČTK)

Archív TASR obsahuje popis udalosti: „Nový závod silnoprúdovej elektrotechniky. Dnes, v deň 16. výročia Februárového víťazstva položili základný kameň pre výstavbu nového závodu silnoprúdovej elektrotechniky n.p. Kablo v Malackách. Nový elektrotechnický závod bude vybavený najmodernejším technologickým zariadením s NDR a Talianska. Plánovaný výrobný program pri hromadnej produkcii umožní maximálnu mechanizáciu a automatizáciu. Už v tomto roku sa má na stavbe preinvestovať viac ako 20 miliónov korún, z toho na stavebných prácach osem miliónov. Na slávnostnom položení základného kameňa sa zúčastnil minister predseda Slovenskej plánovacej komisie Vincent Krahulec, predseda Západoslovenského KNV Ján Janík a ďalší predstavitelia kraja a okresu Bratislava-vidiek.“ Z dobových agentúrnych materiálov vychádzame aj pri popisoch fotografií.

Položenie základného kameňa podniku Kablo Malacky, výkop
Predseda Západoslovenského KNV Ján Janík pri slávnostnom výkope základu nového závodu Kablo Malacky.
(Foto: TASR/K. Cích – ČTK)

Podnik sa rozširoval a stal sa významnou súčasťou štátneho hospodárstva. Úpadok sa začal koncom 20. storočia. Viac o podniku Kablo Malacky si môžete prečítať v inom článku.

Položenie základného kameňa podniku Kablo Malacky
Minister predseda Slovenskej plánovacej komisie Vincent Krahulec pri symbolickom poklepávaní základného kameňa podniku Kablo Malacky
(Foto: TASR/K. Cích – ČTK)
1 odpovedať

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.