50 rokov podniku Kablo Malacky

Malacká “Kablovka” je pojem, ktorý sa dotýka veľkej časti obyvateľov. Patrí do histórie, no “káblováci” sa stretávajú dodnes, pôsobia v rôznych zamestnaniach… Základný kameň malackého podniku Kablo bol položený pred 50 rokmi – 25. februára 1964.

MP-kablo04

Podľa wikipedie Kablo bol československý koncernový podnik, združujúci všetkých výrobcov káblov a príslušenstva. História podniku s názvom Kablo sa v rámci krajiny začala písať po druhej svetovej vojne, hoci tradícia bratislavských výrobcov káblov siahala do konca 19. storočia. Koncern Kablo sa rozpadol v roku 1990, podriadené podniky sa osamostatnili.

O prvých rokoch podniku v Malackách hovorí brožúrka s názvom Kablo Malacky, vydaná v roku 1975. Kladenie základného kameňa podniku opisuje takto: “V borovicovom lese za záhradami Malaciek bola 25. februára 1964 milá slávnosť. Za prítomnosti predstavieteľov politických a hospodárskych orgánov a organizácií, zástupcov mesta, okresu a vedenia podniku Kablo Bratislava položili tu základný kameň nového závodu Kablo Malacky.”

MP-kablo07

Poradili si aj s lesom, na mieste ktorého závod vyrástol. “Na pozemku štátnych lesov pracovníci národného podniku Priemstav odstránili prekážajúce ihličnaté stromy a pripravili terén pre výstavbu výrobnej haly, kotolne a budov.”

MP-kablo05

Prvá etapa výstavby bola ukončená v roku 1967, následne sa rozbehla výroba. Spočiatku bol objekt prevázdkou závodu Gumon Bratislava. Druhá etapa výstavby skončila v roku 1969.

MP-kablo01

Po rozšírení výrobného programu sa malacké Kablo stalo závodom. Vyrábali sa tu kartitové, textitové a sklotextitové dosky a smaltované a opriadané vodiče. Podľa materiálu z MsNV Malacky z roku 1971 bol závod Kablo vybudovaný nákladom 145 miliónov korún.

V priebehu nasledujúcich rokov rástla výroba a export, závod sa stal “dôležitým článkom národného hospodárstva v oblasti silnoprúdovej elektrotechniky” v Československu.

“Vybudovanie nášho závodu v Malackách malo prispieť k spriemyselneniu Záhoria, k využitiu pracovných síl v tejto oblasti a tým aj k zvýšeniu životnej úrovne jeho obyvateľstva. Desaťročné skúsenosti potvrdili, že zámer sa podaril.”

MP-kablo03

Závod úspešne pokračoval v činnosti, vytvoril množstvo pracovných miest, na druhej strane znečisťoval ovzdušie. Tento problém sa riešil aj na úrovni MsNV.

MP-kablo02

V zmenených pomeroch po rozpade koncernu Kablo sa malacká kablovka osamostatnila. Štátny podnik Kablo Malacky vznikol zakladacou listinou ministra hutníctva, strojárstva a elektrotechniky ČSFR v júni 1990. Ako štátny podnik zanikol v rámci privatizácie na základe rozhodnutia Ministerstva pre správu a privatizáciu národného majetku Slovenskej republiky koncom novembra 1994. V decembri 1994 bol vložený majetok bývalého štátneho podniku vložený do akciovej spoločnosti KABLEX Malacky a.s. so sídlom Malacky, Továrenská č. 15. Zakrátko sa dostala spoločnosť do problémov. V roku 1997 sa podnik dostal do konkurzu (podrobnejšie pozri tu). Napriek tomu sa udržal a dodnes na uvedenej adrese sídli spoločnosť s rovnakým názvom. V areáli “kablovky” sídlia aj ďalšie spoločnosti.

6 komentárov
  1. Jozef
    Jozef hovorí:

    Veľmi stručné zhrnutá história našej fabriky, ktorá významne ovplyvnila životy viac ako 1000 zamestnancov a ich rodín v tom čase. Zostali len krásne spomienky na zašlú slávu a rodinnú atmosféru káblovákov. Za zánik Káblovky dodnes nieje nik zodpovedný, ako to je v našom štáte samozrejmé.

  2. Jozef
    Jozef hovorí:

    Já som tiež Kablovák ale z Bratislavského závodu a tiež by som rád videl niečo o našom závode.

  3. Jozef
    Jozef hovorí:

    file:///C:/Documents%20and%20Settings/compaq/My%20Documents/J%C3%A1%20na%20Misiach.phpJá som tiež Kablovák ale z Bratislavského závodu a tiež by som rád videl niečo o našom závode.

  4. Stefan
    Stefan hovorí:

    Dodnes to mohlo sluzit spolocnosti kolko ludi by malo pracu aky to bolvybudovany komplex a co sa tam mohlo dnes vyrabat -privatizacia k comu to dospelo.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.