Claudia Hladíková

Malackí odchovanci majstrami Slovenska

Odchovanci zo záhoráckych atletických klubov dominovali svojim disciplínam na víkendových halových majstrovstvách Slovenska v atletike. Hala Elán tlieskala k zlatým medailám Claudii Hladíkovej (prekážky), Martinovi Kochovi (trojskok) a Alexandre Štukovej (800 m). Darilo sa však aj atlétkam z Malaciek, predovšetkým Monike Baňovičovej, ktorá len centimeter zaostala za limitom na svetový šampionát juniorov.

Bola to každopádne vydarená prezentácia záhoráckych atletických hviezd. V trojskoku mužov získal v sobotu zlato bývalý šprintér z AC Malacky, teraz skokan v Slávii UK Bratislava Martin Koch. V treťom pokuse mu odmerali 15,29 m, čím preskočil svojho najväčšieho rivala, stále juniora Tomáša Veszelku z Lučenca o dvadsať centimetrov. Ten skákal iba z desiatich krokov a v nedeľu Malačanovi prehru vrátil v skoku do diaľky. M. Koch sa však aj tak so ziskom jednej zlatej a jednej striebornej stal jedným z najúspešnejších atlétov majstrovstiev.

Trojskok bol veľkou výzvou pre Moniku Baňovičovú, ktorá pred týždňom útočila na letný limit na MS juniorov. K tomu sa najtesnejšie dostala práve v sobotu, keď vo štvrtej sérii doletela na 12,89 m. Centimeter naviac by znamenal základné nominačné kritérium na svet, no musela by ho aj tak potvrdiť počas hlavnej súťaže.

MP-atl-14-02-27-1.jpg

Monika Baňovičová

„Že zaostala za limitom jeden centimeter ma nemrzí, výkony z haly sa aj tak neberú pri nominácii do úvahy. Teší ma, že v Monikinom skákaní sú rezervy, dnes to z technického hľadiska bolo horšie, ako z pohľadu výkonu. V lete, keď vyladí formu do maxima, očakávam, že bude skákať cez trinásť,“ zhodnotil výsledok tréner Vladimír Handl.

Monika sa revanšovala výkonom za zbabraný štart na 60 metrov prekážok, keď predčasne vybehla z blokov a bola diskvalifikovaná. Víťazkou trojskoku sa stala renomovaná skokanka a zatiaľ jediná potvrdená účastníčka halových MS v poľskom Sopote Dana Velďáková.

Aj neúčasť M. Baňovičovej nad prekážkami vydláždila cestu k úspechu Claudii Hladíkovej. Tá naposledy zvíťazila v prekážkovom behu ešte ako dorastenka v drese AC Malacky. Po jej prestupe do Dukly B. Bystrica sa viac zamerala na skok do diaľky, no v sobotu s prekvapivou ľahkosťou oprášila svoje prekážkarské schopnosti. Vo finále hladko pokorila dubnické duo Poništová, Lajčáková a tešila sa z víťazstva.

MP-atl-14-02-27-3.jpg

Claudia Hladíková

I Claudii ale k úplnej spokojnosti chýbala čerešnička na torte v podobe cenného kovu z diaľky, ktorá je jej top-disciplínou. V tej sa o titul slovenskej šampiónky pasovali reprezentantky Jana Velďáková a Renáta Medgyesová (obe zároveň Dukla B. Bystrica). O bronz sa podľa štartovej listiny mala uchádzať práve C. Hladíková vedno s ďalšou Záhoráčkou Eliškou Chvílovou, reprezentujúcou AC Malacky.

V aktuálnych tabuľkách viedla s výkonom 590 cm Chvílová, lepší osobný rekord má však z vlaňajška Hladíková 620 cm. Ich vzájomný súboj bol rovnako pútavý ako boj o zlato medzi Banskobystričankami. C. Hladíková ale ťahala za kratší koniec prakticky od začiatku, keď sa Chvílovej podarilo hneď skočiť 587 cm. Na tento výkon v priebehu celej súťaže Claudia nenadviazala. „Teším sa z bronzu,“ rekapitulovala Eliška, „na druhej strane som sa dnes pripravila na šesť-metrový pokus a to sa mi opäť nepodarilo. A opäť som k nemu mala kúsok.“

MP-atl-14-02-27-4.jpg

Eliška Chvílová

Beh na 800 metrov žien sa stal pri neúčasti dvoch najväčších postáv (L. Klocová na materskej dovolenke, P. Habovštiaková halu vynecháva) otvorenou záležitosťou. Bratislavský tréner Marcel Lopuchovský, ktorý pripravuje aj bývalú členku AC Malacky Alexandru Štukovú, nahlásil svoju zverenku na 800 metrov. Oproti minulým sezónam, keď bolo niekdajšiu viacnásobnú kráľovnú malackej atletiky vídať na 400 metrov, tak bolo otázne, čo táto zmena prinesie.

MP-atl-14-02-27-7.jpg

Alexandra Štuková

Sandra však bola v tabuľkách favoritkou vďaka minuloročnému osobnému rekordu 2:10,85 min z Olomouca. Pretekárka Slávie UK sa po štarte ujala vedenia sedem-člennej skupiny a z vedúcej pozície ju už nikto dostať nedokázal. Aj keď v závere disciplíny bola na nej citeľná únava, jej náskok pred druhou E. Mašláňovou z Trenčína jej bezpečne stačil, aby sa mohla tešiť z titulu majsterky Slovenska. V behu na 800 metrov sa jej to podarilo premiérovo.

V skoku do výšky sa predstavila popredná slovenská špička vystužená o populárneho českého skokana Jaroslava Bábu, ktorý prišiel do Bratislavy mimo-súťažne bojovať o limit na halové MS. Holíčan Matúš Bubeník, ktorý tretiu sezónu oblieka dres Stavbára Nitra, sa za posledné roky vypracoval medzi slovenských top-výškarov, vrcholom bola jeho účasť na minuloročných halových majstrovstvách Európy v Göteborgu. V nedeľu skákal hladko až po výšku 224 cm, ktorú ani na tri razy nepokoril a tak mu opäť ušiel majstrovský titul.

Zaujali aj štvrté miesta. Predovšetkým v skoku do diaľky sa opäť vyznamenala vychádzajúca atletická hviezdička Erik Miklušičák, ktorý je iba prvý rok dorastenec a hneď sa umiestnil vysoko medzi mužmi. Pred týždňom skočil 6.. cm, v nedeľu mu namerali 661 cm. V behu na 400 metrov sa vďaka času z rozbehu prebojoval do finále Ján Beňa. V ňom však dobehol posledný, celkovo štvrtý.

/TK AC/

Výsledky (majstrovstvá SR mužov a žien v hale)

Muži

400 m: 1. Privalinec (ŠOG Nitra) 49,05 s, … 4. Beňa (Slávia UK Bratislava) 51,87 s.
Trojskok: 1. Koch (Slávia UK Bratislava) 15,29 m.
Diaľka: 1. Veszelka (REDOX Lučenec) 717 cm, 2. Koch 693 cm, … 4. Miklušičák (Slávia STU Bratislava) 661 cm.
Výška: 1. Horák (Dukla B. Bystrica) 224 cm, 2. Bubeník (Stavbár Nitra) 221 cm, … 8. Ďurkáč (Junior Holíč) 190 cm.
5 000 m chôdza: 1. Tóth (Dukla B. Bystrica) 18:57,08 min, … 5. Rízek (AŠK Skalica) 20:58,83 min.

Ženy

800 m: 1. Štuková (Slávia UK Bratislava) 2:16,32 min.
60 m prekážok: 1. Hladíková (Dukla B. Bystrica) 8,75 s.
Trojskok: 1. D. Velďáková (Dukla B. Bystrica) 13,90 m, 2. Baňovičová (AC Malacky) 12,89 m.
Diaľka: 1. Medgyesová (Dukla B. Bystrica) 631 cm, … 3. Chvílová (AC Malacky) 587 cm, 4. Hladíková 582 cm.
4X200 m: 1. Spartak Dubnica 1:39,91 min, 2. Slávia UK Bratislava (Putalová, Štuková, Môciková, Polyaková) 1:42,13 min.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.