Spravodajstvo z malackej atletiky (29.5.2014)

Hladíková druhý raz v živote za 6 metrov. Chvílová ďaleko aj napriek bolestiam. Baňovičová márne bojuje o limit, hoci vyhráva. Žilavý zažiaril v Gbeloch. Záhoráci úspešní na oblastných ligách

Hladíková v Brne skočila druhý životný výkon

V Brne sa konalo druhé kolo Brnianskej a Juhomoravskej Tour 2014, ktorá na všetky kolá vypisuje totožné disciplíny. V teple a s priaznivým vetrom do chrbta sa vo výbornom svetle prezentovala v skoku do diaľky rodáčka z Borského Svätého Jura Claudia Hladíková. Odchovankyňa malackej atletiky a teraz členka Dukly B. Bystrica skočila najdlhší pokus 616 cm v druhej sérii. Bol to jej druhý najdlhší pokus v kariére a tretí celkovo za hranicu šesť metrov, keďže v Brne skočila ešte dva razy 601 cm (v 1. a 4. pokuse). Jediná škoda je, že ani jeden z pokusov nemôže byť oficiálne uznaný v tabuľkách pre nepovolenú podporu vetra, pri najdlhšom pokuse jej fučalo prisilných 2,9 m/s.

Claudia Hladíková

Hladíková obsadila v Brne druhú priečku za medzinárodne ostrieľanou Janou Velďákovou z rovnakého klubu, tá zvíťazila výkonom 648 cm. Na treťom mieste sa umiestnila ďalšia Záhoráčka Eliška Chvílová z AC Malacky. Na prekonanie šiestich metrov jej v najdlhšom pokuse chýbalo sedem centimetrov pri povolenom vetre 1,8 m/ s do chrbta. Po súťaži sa Chvílová sťažovala na bolesť v členku, ktorá ju sužovala už dávnejšie.

Nedarilo sa podľa predstáv malackej juniorke Monike Baňovičovej, ktorá skúšala skočiť limit na júlové majstrovstvá sveta juniorov do amerického Eugene. Najdlhší pokus zaznamenala v tretej sérii a meral 12,57 m, na MS je pritom potrebné skočiť aspoň 12,90 m. Malačanka obsadila štvrté miesto. Claudia Hladíková nastúpila ešte v behu na 100 metrov prekážok, kde v silnom protivetre 1,7 m/s zvíťazila časom 15,27 s.

/TK AC/

Na garde bojovali s vetrom

Na štadióne profesora Gleska na Mladej garde v Bratislave sa konalo 2. kolo ligy starších žiakov v rámci Bratislavského kraja. Na týchto pretekoch môžu okrem žiakov súťažiť aj starší pretekári, avšak len v disciplínach určených žiackej kategórii.

V drese Slávie STU Bratislava si dobre počínal na kontrolnej trati 150 metrov rodák z Plaveckého Štvrtka a bývalý člen AC Malacky Erik Miklušičák, ktorý v silnom protivetre finišoval na druhom mieste časom 18,22 s. V behu na 60 metrov ale tento dorastenec zvíťazil časom 7,65, pričom mu do tváre fučal víchor o sile 4 m/s. Aktuálny dorastenecký majster Slovenska z haly trénuje pod vedením trénera Igora Gavenčiaka v Slávii STU Bratislava.

V rámci kontrolného štartu na 800 metrov bežal druhý najrýchlejší výkon v živote na tejto trati mužský člen AC Malacky Jakub Valachovič, ktorý nemal žiadneho adekvátneho súpera a trápil ho iba vietor na hlavnej rovinke. Malačan vyhral časom 2:00,64 min.

Mimo súťaže sa predstavilo trio atlétov z AK pri ZŠ Borský Svätý Jur. Osobné rekordy si pripísal mladší žiak Tomáš Kadlic na 60 m (9,59 s) a 150 m (23,33 s), keď všetky behy absolvoval v silnom protivetre. Ďalšia mladšia žiačka Zuzana Švejdová finišovala druhá na 300 metrov časom 53,12 s a skočila v regulárnych podmienkach 380 cm v diaľke. Jej brat, starší žiak Zdeněk Švejda si vylepšil osobný rekord v behu na 300 metrov 42,86 s a skončil druhý.

/TK AC/

Žilavý doslova lietal v Gbeloch

Na Záhoráckej olympiáde základných škôl v Gbeloch sa v horúcom a veternom počasí zrodilo niekoľko zaujímavých výsledkov. O vynikajúci výkon sa postaral žiak ZŠ Závod a člen AC Malacky Marcel Žilavý v skoku do diaľky, ktorý v poslednom, treťom pokuse doletel za 633 cm. Žiaľ, usporiadatelia nemali vetromer a tak sa výkon nedá zapísať do tabuliek.

Marcel Žilavý, AC Malacky

Žilavý, prvým rokom starší žiak, skočil ešte v prvej sérii 612 cm. Darilo sa mu aj v behu na 60 metrov, kde pri točiacom sa silnom vetre bežal najprv v rozbehu 7,48 s a následne vo finále 7,45 s.

V behu na 1 000 metrov si výrazne polepšil žiak zo ZŠ Školská Holíč Viliam Vávra, ktorý po sólovom úniku dobehol do cieľa v čase 2:53 min. Výborný bol taktiež výkon mladšej žiačky zo ZŠ s MŠ Borský Svätý Jur Zuzany Švejdovej, ktorá zvíťazila v konkurencii starších súperiek na 800 metrov vo vyrovnanom osobnom rekorde 2:44 min. Potešilo aj zlepšenie osobného maxima Moniky Zavilinskej zo ZŠ Borský Mikuláš v skoku do výšky na 160 cm. Všetci menovaní sa atletike venujú vo svojich kluboch. Výsledky z akcie neboli ešte zverejnené a tak sa opierame o telegrafické informácie z miesta konania.

/TK AC/

Bývalý šampión Drozda je späť

Atlét Marco Adrien Drozda, ktorý pred dvomi rokmi odišiel trénovať z AC Malacky do Slávie UK Bratislava, sa konečne po vleklom zranení kolena objavil na atletickom ovále. Na jubilejnom 30. ročníku Memoriálu Tomáša Babiaka na bratislavskej Mladej gade štartoval v behoch na 200 a 400 metrov. Bývalý slovenský dorastenecký šampión na 800 metrov sa na štvorstovke umiestnil časom 52,39 s na 6. mieste, na dvojstovke skončil na delenej dvanástej priečke.

Problémy s členkom pretrvávajú u Elišky Chvílovej z AC Malacky, ktorá v skoku do diaľky zvíťazila napriek bolesti najdlhším výkonom 588 cm. Už v priebehu nasledujúceho týždňa podstúpila odborné vyšetrenia.

/TK AC/

Baňovičová tri razy suverénne, limit však nemá

Ani ďalší pokus na prelomenie limitu na svetový juniorský šampionát do Eugene (USA) v trojskoku nevyšiel juniorke AC Malacky Monike Baňovičovej. V 2. kole ligy dorastu a juniorov oblasti Moravy a Sliezska v Břeclavi doplatila zrejme na prehustený program disciplín, v ktorých mala za úlohu zbierať body pre hosťujúci klub AK Olymp Brno.

MP-banovic3

Svoj deň začala skvelým osobným rekordom 14,47 s na 100 metrov prekážok. Pri povolenej podpore vetra 1,1 m/s celkovo zvíťazila. Obstojne si počínala aj v skoku do diaľky, ktorú taktiež vyhrala najdlhším pokusom 576 cm pri optimálnych poveternostných podmienkach. Zrejme viac síl jej potom chýbalo v trojskokanskej súťaži, ktorá bola na programe posledná. Výkonom 12,65 m ju síce suverénne ovládla, ale na limit (12,90 m) to nestačilo a Baňovičová tak musí bojovať ďalej.

V Nových Zámkoch vyhrala Flajžíková i chodecká nádej Cintulová

Už 3. kolo ligy dorastu a mladších žiakov západného Slovenska sa konalo v Nových Zámkoch. Pre problémy s časomierou sa nezaznamenal čas staršieho žiaka Viliama Vávru z AK Junior Holíč vo finále behu na 100 m, kde obsadil konečnú ôsmu priečku. V rozbehu dosiahol medzi dorastencami výkon 12,65 v takmer bezvetrí. Osobný rekord si zabehol na 400 metrov, kde obsadil časom 55,98 s piate miesto.

Bývalá členka AŠK Skalica, dorastenka Aneta Flajžíková zvíťazila v diaľke najdlhším pokusom 514 cm. Vo finále behu na 100 metrov dorasteniek obsadila potom tretiu priečku, keď časom 13,24 s o štyri stotiny zaostala za výkonom v rozbehu.

Vo finále B skončila piata a celkovo trinásta dorastenka MŠK Borský Mikuláš Soňa Žabková výkonom 13,86 s. Na dvojstovke si polepšila, keď časom 28,84 s obsadila desiatu priečku.

V skoku do výšky nenadviazala na osobný rekord 160 cm z Gbel staršia žiačka Monika Zavilinská (MŠK Borský Mikuláš) a pokorila iba výšku 150 cm. Tá jej stačila na 2. miesto.

V behu na 60 metrov mladších žiakov štartovala enkláva chlapcov z Holíča, najlepšie sa darilo Máriovi Mrázovi (ročník 2003), ktorý v rozbehu dosiahol výkon 9,65 s. V behu na 600 metrov mladších žiakov obsadil Ján Stehlík (roč. 2001) z rovnakého klubu šieste miesto za čas 1:58,95 min. Zdarne si počínal i v disciplíne 60 m prekážok, kde finišoval časom 12,87 s štvrtý.

V súťaži výškarov obsadil Holíčan Michal Nejedlík (roč. 2001) tretie miesto výkonom 125 cm. Do finále behu na 60 m mladších žiačok sa prebojovala Sabína Vašeková z Holíča (roč. 2001) časom 8,97 s z rozbehu, vo finále potom dobehla ôsma za 9,04 s. Dobrý výkon podala i v behu na 150 m, v ktorom obsadila časom 22,12 s siedmu priečku, pred oddielovou kolegyňou Sabínou Ondrášovou (roč. 2002), ktorá finišovala časom 22,59 s.

V chôdzi na dva kilometre s prehľadom zvíťazila Silvia Cintulová (roč. 2001) časom 12:54,94 min. Členka MŠK Borský Mikuláš oblieka na súťaži družstiev dres AK Bojničky, za ktoré hosťuje.

/TK AC/

Rozbehli sa školské atletické súťaže

Okresné kolo v atletike základných škôl starších žiakov usporiadali v utorok 27. mája v areáli Základnej školy Záhorácka v Malackách. Školy z okresu súťažili v disciplínach 60 m, 300 m, 800 m (dievčatá), 1000 m (chlapci), 4×60 m, diaľka, výška, kriketka a guľa. Okresné kolo pre Senicu sa konalo o deň neskôr v stredu 28. mája v Senici. Víťazi jednotlivých disciplín, ako i víťazné družstvá z okresných majstrovstiev postúpia na krajské kolo. V prípade okresu Malacky to budú oblastné školské majstrovstvá v Bratislave v piatok 6. júna, okresy Skalica a Senica vo štvrtok 5. júna v Nových Zámkoch.

/TK AC/

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.