Tri skvelé šampionáty malackej atletiky

Malacká atletika má za sebou tri slovenské šampionáty – dorastencov, dospelých a juniorov. Každý z nich bol svojím spôsobom jedinečný a každý z nich priniesol niekoľko pozoruhodných okamihov. Pozývame vás k nahliadnutiu do atletickej kuchyne, ktorá tento rok vyšle kvarteto atlétov na mládežnícke majstrovstvá sveta, či Európy.

Text: Jakub Valachovič

Foto: M. Konečný, M. Macejka, J. Valachovič (väčšina fotografií je archívnych)

 

(foto: M. Konečný)

1. kapitola – Dorast – zlatý dážď

Bolo to na sklonku pekných letných dní, po ktorých prišlo obdobie dlhotrvajúcich zrážok. Až do majstrovstiev SR v Nových Zámkoch bolo leto v plnom prúde, víkend 20. – 21. júna však priniesol chlad, vietor a najmä nepríjemný dážď. V týchto podmienkach mali malackí dorastenci a žiaci, ktorí dostali príležitosť štartovať v staršej kategórii, zabojovať o medaily.

Rozcvička mladých atlétok – zľava (možno) vychádzajúca hviezda Petra Palková a Claudia Hladíková… (M. Konečný)

Prvý deň priniesol neustály dážď. Prvým pretekárom, ktorý sa postavil na štart, bol dorastenecký šprintér Martin Koch. V Nových Zámkoch naňho čakali tri šprintérske lahôdky – 100 m, 200 m a 400 m. Najmä v poslednej menovanej disciplíne mal najväčšiu šancu zlomiť medzinárodný limit pre účasť na svetovom šampionáte do 17 rokov. M. Koch sa v štvorstovke od úvodu dral dopredu a finišoval časom, ktorý mu účasť na majstrovstvách sveta zabezpečoval. Radosť mu však bleskovo vzali rozhodcovia, ktorí zaregistrovali (dokonca) viacnásobný prešľap do dráhy súpera a nešťastného Malačana diskvalifikovali.

Martin Koch finišuje! (M. Konečný)

„Podávať protest nemalo význam, na prehrešok upozornili viacerí rozhodcovia, takže určite nešlo o diskutabilný verdikt,“ vyjadril sa Vladimír Handl, tréner AC Malacky. Náš pretekár spravil zrejme chybu v tom, že si nasadil tmavé, slnečné okuliare, čo mu v šere a v daždi isto nepomohlo v lepšej viditeľnosti. „Práve pre dážď som si tie okuliare dal,“ povedal M. Koch: „Vadí mi prudký dážď v očiach.“ Svoj krok zrejme oľutoval.

Nešlo o „frajerinu“ – Maťovi vadí prudký dážď počas behu. Tmavé sklá mu možno vzali zlato a limit na štvorstovku na svetovom šampionáte. (M. Konečný)

Napokon však Martin predsa len neodchádzal naprázdno. Všetko si vynahradil vo finále behu na 200 metrov, kde zvíťazil tesne pred Prešovčanom Richardom Poušom a stal sa majstrom SR. Obaja pretekári splnili na dvojstovke limit na spomínané majstrovstvá sveta a M. Koch tak predsa mohol byť spokojný.


Olympijské heslo nad hlavou Maťa Kocha – bude ho sprevádzať i naďalej? (M. Konečný)

Skvele sa prezentovali malacké žiačky, ktoré čaká vrchol až v septembri – na majstrovstvách SR žiactva v Banskej Bystrici. Medzi dorastenkami zažiarilo naplno duo Monika Baňovičová – Eliška Chvílová.

 

Dve mladé šprintérske hviezdy z AC Malacky. Bydliskom nie je ani jedna z Malaciek – vľavo E. Chvílová (Sološnica) a M. Baňovičová (Závod). (M. Konečný)

Monika Baňovičová udivuje nad prekážkami už od halovej sezóny, kde v disciplíne na 60 m prekážok dvakrát vylepšila slovenský žiacky rekord. Niečo podobné predviedla vo Schwechate na pretekoch vonku v disciplíne 80 m prekážok. Na stovke prekážok predviedla v Nových Zámkoch suverénny výkon a jasne získala titul majsterky SR.

Monika Baňovičová mala dôvod na úsmev. Súperka za ňou už zrejme ani príliš nie… (M. Konečný)

Skvelým výkonom sa prezentovala i Eliška Chvílová na dvojstovke, ktorú jasne vyhrala v skvelom čase 25, 81 sekundy.

Eliška si beží pre zlato z dorasteneckej dvojstovky… (J. Valachovič)

Tri zlaté medaily z individuálnych štartov doplnili dve prvenstvá dievčenských štafiet na 4 x 100 metrov a na štafete – 100 m, 200 m, 300 m a 400 m.

Zlatá štafeta z Nových Zámkov na 4 x 100 metrov – zľava C. Hladíková, V. Harculová, E. Chvílová, M. Baňovičová (M. Konečný)

2. kapitola – Seniori – a tri slovenské výkony roka

A prišlo na starších kolegov. V Dubnici nad Váhom mala cez víkend karty miešať seniorská šprintérka Barbora Šimková a dvojica juniorov Ján Beňa a Alexandra Štuková. B. Šimková na najkratších tratiach – 100 m a 200 m zvíťazila a obhájila prvenstvo z minuloročného šampionátu dospelých v Nitre. V behu na 100 metrov ako jediná dosiahla čas pod 12 sekúnd – jej semifinálový výkon (11, 80 s) jej navyše zabezpečil účasť na Majstrovstvá Európy do 23 rokov, ktoré sa budú konať 16. – 19. júla v litovskom meste Kaunas.

Barbora Šimková si vybojovala účasť na ME a utvorila dva slovenské výkony roka. A opäť obhájila dve zlaté z minulého roku. (J. Valachovič)

Obe prvenstvá zároveň znamenali slovenské výkony roka v ženskej kategórii. Tretiu zlatú medailu získala celkom podľa predpokladov štvorstovkárka Alexandra Štuková. Na trati jej robila konkurenciu olympionička – osemstovkárka Lucia Klocová, ktorej sa v tejto sezóne príliš nedarí a v Dubnici sa sústredila len na konfrontáciu s našou pretekárkou. Sandra, ako A. Štukovú familiárne prezývajú jej priatelia, však nedala skúsenej L. Klocovej žiadnu šancu a suverénne ju odsunula na druhú priečku. Navyše sa naša zástupkyňa priblížila k svojmu osobnému maximu spred troch rokov 54, 09 s, kedy mala skvelú formu a získala bronzovú medailu na svetovom šampionáte do 17 rokov v Ostrave.


Suverenita žiari z A. Štukovej. Na Slovensku momentálne nemá adekvátnu súperku! (M. Macejka)

Alexandra Štuková je treťou Malačankou, ktorá vycestuje na európsky šampionát. Z plejády našich zástupcov splnila limit ako prvá, ešte v máji na pretekoch v Trnave. Do srbského mesta Novi Sad pocestuje i s Jánom Beňom, malackým osemstovkárom. Ten na juniorskom šampionáte pobeží ako člen slovenskej štafety na 4 x 400 metrov. V Dubnici sa snažil splniť i limit v individuálnej disciplíne – v behu na 800 metrov.

 

J. Beňa počas osemstovky na halovom šampionáte v Bratislave. (M. Macejka)

Nedarilo sa mu však podľa predstáv a napokon dosiahol len priemerný výkon 1:58, 17 min a piate miesto. Príležitosť však naňho čakala ešte na juniorských majstrovstvách SR v Nitre.

3. kapitola – Juniori – a limit pre „príliš mladú“ Elišku Chvílovú

V Nitre naši atléti ukončili úspešné leto na Slovensku. Tréner A. Štukovej Petr Filip sa rozhodol dať jej od štvorstoviek načas pokoj a Sandra tak nastúpila len na štarte behu na 200 metrov. Konkurentku jej tu robila talentovaná šprintérka bratislavského Interu Lenka Kršáková, ktorá splnila limit na ME juniorov v behu na 100 metrov. Nenápadne sa v dvojstovke pripravovala na hviezdnu chvíľu žiačka Eliška Chvílová, ktorá v Nitre mala len vylepšovať svoje osobné maximá. Sandra i Eliška vcelku bezpečne postúpili do finálového behu. Otázka číslo jeden znela – vyhrá Kršáková, ktorá disponuje skvelou formou alebo Sandra, ktorá by predsa mala využiť skúsenosti a jej forma taktiež graduje? Až po cieľovú pásku nebolo vôbec nič jasné, no v závere predsa len zabrala naša pretekárka a mohla sa tešiť zo zisku zlata.

Momentálne naša najlepšia a najúspešnejšia atlétka – Sandra Štuková. Čo predvedie na ME juniorov? (M. Macejka)

Druhá Malačanka Eliška Chvílová finišovala na skvelom treťom mieste, čo je v konkurencii pretekárok, ktoré sú o niekoľko rokov staršie, skvelý výsledok. Ešte šokujúcejší je jej čas 25, 29 z finálového behu. Eliška totiž pokorila vstupný limit na majstrovstvá sveta do 17 rokov (jeho hodnota je 25, 70 s).

Eliška sleduje výsledkovú tabuľu – čas 25, 29 s prekvapil aj ju… (J. Valachovič)

V talianskom Bressanone sa však naša pretekárka nepredstaví. Na šampionát môžu totiž cestovať len atléti s ročníkom narodenia 1993 a starší. E. Chvílová (roč. 1994) si tak musí minimálne rok počkať. „Aj tak je však skvelé, že už v štrnástich rokoch výrazne pokorila limit. Nič to, že nemôže na šampionát ísť, jej chvíľa ešte len príde,“ zastrájal sa tréner Vladimír Handl. Niečo podobné sa podarilo ďalšej žiackej šprintérke Monike Baňovičovej na mítingu Zlatá tretra v Ostrave, keď na stovke o rovnú stotinu pokorila limit v čase 12, 54 s (limit je 12, 55 s). I ona si na majstrovstvá sveta ešte musí počkať.
Jednou z kľúčových otázok bol boj Jána Beňu s limitom v behu na 800 metrov. Aby mohol štartovať na ME juniorov v Novom Sade v tejto disciplíne, musel by bežať pod 1:51, 50 min. No nestalo sa! V konkurencii juniorov má Jano len jedného veľkého súpera Dušana Páleníka z Nitry, ktorý však limit na šampionát už dávnejšie splnil a osemstovku v Nitre napokon ani nedokončil. Na J. Beňu tak vyšla náročná úloha „odtiahnuť“ si takmer celú trať sám, čas 1:54, 46 min ho však mohol tešiť len z pohľadu zisku titulu slovenského šampióna.

Jano Beňa – individuálny limit na ME mu ušiel. Aspoň nateraz… (M. Macejka)

Tri slovenské šampionáty vyšli teda pre Malačanov skvele – v texte sme spomenuli len najdôležitejšie výsledky, bojovali však i ostatní z plejády zástupcov AC. Bola by chyba ich opomenúť:

 

 

Veronika Harculová získala dovedna 4 cenné kovy – k dvom individuálnym strieborným medailám v trojskoku v súťaži dorasteniek i junioriek, pridala zlato a striebro so štafetou na 4 x 100 metrov. (M. Konečný)

Claudia Hladíková vybojovala striebro v súťaži diaľkarok na MSR dorastu v Nových Zámkoch. Na juniorskom šampionáte v Nitre jej chýbal k bronzu 1 centimetrík. Na fotografii dolu Claudia v akcii. (M. Konečný)

(foto: M. Konečný)

Veronika Hruščová je adeptkou na zisk zlata najmä na žiackom šampionáte, ktorý sa uskutoční v septembri v Banskej Bystrici. Jej tri disciplíny (guľa, disk a oštep) by mali priniesť medaily – na šampionáte dorastu a juniorov zbierala najmä skúsenosti. (J. Valachovič)

Alica Mackovichová získala na MSR dorastu nepopulárnu zemiakovú medailu za štvrté miesto v behu na 400 metrov. So štafetami sa však stala raz majsterkou SR, raz vicemajsterkou. (J. Valachovič)

Osobné maximum Dominiky Šunovej prišlo v Nových Zámkoch na MSR dorastu. Naša žiačka finišovala vo finále na piatej priečke a dala o sebe vcelku výrazne vedieť. (J. Valachovič)

Bilancia AC Malacky z troch slovenských šampionátov:

Zlatí:
Martin Koch (dorastenec ) 200 m na MSR dorastu
Ján Beňa (junior) 800 m na MSR juniorov
Eliška Chvílová (žiačka) 200 m na MSR dorastu
Monika Baňovičová (žiačka) 100 m prekážok na MSR dorastu
Alexandra Štuková (juniorka) 400 m na MSR žien a 200 m na MSR junioriek
Barbora Šimková (žena) 100 m a 200 m na MSR žien
Štafeta na 4 x 100 m – Baňovičová (žiačka), Harculová (dorastenka), Hladíková (žiačka) a Chvílová (žiačka) na MSR dorastu
Štafeta 100 m, 200 m, 300 m, 400 m – Chvílová (žiačka), Hladíková (žiačka), Baňovičová (žiačka) a Mackovichová (dorastenka) na MSR dorastu

Strieborní:

Monika Baňovičová (žiačka) 300 m prekážok na MSR dorastu
Claudia Hladíková (žiačka) diaľka na MSR dorastu
Veronika Harculová (dorastenka) trojskok na MSR dorastu i na MSR juniorov
Štafeta na 4 x 100 m – Mackovichová (dorastenka), Harculová (dorastenka), Hladíková (žiačka) a Chvílová (žiačka) na MSR juniorov

Bronzoví:

Martin Koch (dorastenec) 400 m na MSR juniorov
Ján Beňa (junior) 1500 m na MSR juniorov
Eliška Chvílová (žiačka) 200 m na MSR juniorov

Medaily:
zlato – 10
striebro – 5
bronz – 3

Kvarteto účastníkov na svetovom, či európskom šampionáte:

Martin Koch (dorastenec) – 200 m na MS do 17 rokov v Taliansku (Brixen/Bressanone)
Alexandra Štuková (juniorka) – 400 m na ME do 19 rokov v Srbsku (Novi Sad)
Ján Beňa (junior) – člen štafety 4 x 400 m na ME do 19 rokov v Srbsku (Novi Sad)
Barbora Šimková (žena) – 100 m na ME do 23 rokov v Litve (Kaunas)

1 odpovedať

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.