Malackí atléti trénujú na Kanárskych ostrovoch

Prinášame prvý diel zápiskov Vlada Handla zo sústredenia na Kanárskych ostrovoch. Napísaných nezameniteľným pútavým štýlom.  Tréningy, piesočná búrka, stretnutia s Janom Železným či Linfordom Christiem…

Na Kanárskych ostrovoch
9. 12. 2013

Je pondelok poobede, máme za sebou prvú fázu dnešného tréningu, ktorý sme absolvovali v stredisku La Santa na Lanzarote. Trénujeme tu už piaty deň a dievčatá zatiaľ únavu necítia. Určite tomu prispieva aj počasie, ktoré nám zatiaľ praje. Len vietor dnes zosilnel, ale o to lepšie sa dievčatám skákalo. Monika Baňovičová, Eliška Chvílová aj s Jakubom Valachovičom a trénerom Handlom sú tu už druhýkrát, takže prostredie poznajú a organizácia sústredenia je na vyššej úrovni ako minulý rok.

kanar107

Varíme si sami a dievčatá ma príjemne prekvapujú, pretože sa do roboty v kuchyni aktívne zapájajú. Tým pádom to pre mňa nie je taká otrava, ako som si to predstavoval. Máme k dispozícii aj auto a keďže Eliška už jazdí pravidelne aj doma, využívame ju aj tu ako vodičku.

Netrénujeme len na štadióne, ale aj na pláži Famara, ktorá je vzdialená od strediska asi 10 km a na behanie je ako stvorená. V nedeľu sme boli na trhoch v meste Teguise, kde sme nakúpili vianočné darčeky, takže keď prídeme domov pár dní pred štedrým dňom, nebudeme si musieť robiť starosti.

kanar102

Ak budeme využívať všetky možnosti miestnej rehabilitácie, tak by sme mohli urobiť tréningy v kvalite, o ktorej by sa nám doma ani nesnívalo. Eliška skáče z ôsmich krokov 560 cm, Monika v trojskoku zo šiestich krokov 11 m a to je veľmi povzbudzujúce možno už aj k halovej sezóne, ktorá nie je síce smerodajná, ale dobrý výsledok vždy poteší.

Atlétov je na štadióne ako maku a prím hrajú hlavne českí reprezentanti na čele s Bárou Špotákovou. Sme svedkami aj návratu Petra Svobodu, majstra Európy v behu na 60 m prekážok, ktorý si pred dvomi rokmi na tomto mieste poranil achilovku tak ošklivo, že až teraz začína poriadne behať. A je to zážitok naňho pozerať. Začínam veriť, že sa dostane do pôvodnej formy a veľmi by som mu to želal. Aj keď už to vyzeralo tak, že sa z toho nevyhrabe. Ale pevná vôľa všetko zdolá a Petr je späť.

My máme pred sebou ešte jedenásť dní, takže stihnúť sa toho dá veľa. Len aby nám vydržalo počasie a vyhýbali sa zranenia.

Piesočná búrka paralyzovala Kanáre – nie však nás 
11. 12. 2013

Tak v utorok sme zažili v La Sante pieskovú búrku ako lusk. Všetko to začalo na Sahare, ktorá je vzdialená 125 km. Vietor zdvihol z púšte piesok a obrovskou rýchlosťou ho hnal na Kanárske ostrovy. Bolo ho všade, drobné zrniečka nám vrážali do tváre, hlavne oči si vytrpeli svoje. Vlasy riadne zhustli, čo ocenili hlavne starší ľudia s riedkou pokrývkou hlavy a trénovať sa dalo v tejto víchrici len veľmi obtiažne.

My sme to však nevzdali a pridali sme sa ku skupine českých skokanov o žrdi, ktorí behali letmé tridsiatky na fotobunky. Dievčatá si na ten beh vo víchrici najprv nevedeli zvyknúť, ale postupom času sa do toho dostali. Technika behu pri tomto spôsobe tréningu je úplne odlišná.

Okolo poludnia nabrala búrka na intenzite, takže domáci z bezpečnostných dôvodov uzatvorili štadión. Na ostrovoch sa zastavil život, uzatvorili školy, len robotníci na stavbe novej ubytovne v našom komplexe makajú ďalej. My sme si z vetra tiež nič nerobili a poobede sme išli trénovať na pláž a mastili sme odrazy jedna radosť. Piesok máte síce všade, ale ak si naň zvyknete, tak sa trénovať dá, pretože je stále teplo a to je základ.

Dnes, v stredu, sa vietor trocha utíšil a Mišo Pogány doobeda viedol kondičný tréning dánskym hádzanárom a hádzanárkam. Dohodli sme sa, že ako aj minulý rok použije ako predcvičovateľky Moniku a Elišku. Hlavne Monika cvičí jednotlivé prvky úplne vzorovo a Dáni mali čo robiť, aby aspoň trocha zvládali predvedené cviky. Všimli sme si, že medzi dievčatami jedna vynikala. Tak sme ju vyhecovali, aby si zabehla s Monikou 50-ku. Monika ju predbehla len tak-tak, ale potom vysvitlo, že to bola bývalá atlétka, ktorá sa venovala krátkym prekážkam.

kanar101

Tréning to bol podľa dievčat celkom slušný a už sa teším na poobedňajšie 150-ky, ktoré budeme behať po piesku na pláži.

Svetoví atléti v La Sante 
13. 12. 2013

Počasie v La Sante sa dostáva do normálu. Dnes (piatok) je slnečno a pomerne teplo. Aj vietor sa ustálil, takže tréningy budú bez nejakého obmedzenia, ak nepočítam únavu, ktorá sa stupňuje.

Včera sme si zahrali volejbal. Skokani proti vrhačom. Vrhači na čele so Špotákovou a Železným nám boli zdatnými súpermi a očakávali víťazstvo. My sme sa však nedali zahanbiť a využili sme odrazové schopnosti Bábu a Kudličku na víťazstvo. Ja som s Mišom Pogánym volejbal dlhé roky hrával, takže by sme prehru považovali za potupu.

Večer sme sedeli v bare a Jakub v skupine atlétov spoznal slávneho šprintéra Linforda Christieho. Tak sme sa spýtali Honzu Železného, či ho pozná. Ten naňho zamával a Christie bol hneď pri našom stole. Boli sme svedkami milého stretnutia dvoch olympijských víťazov z Barcelony 1992.

Pri jednom z tréningov som si všimol atlétku, ktorá vybehávala skoro hodinu schody v rýchlom tempe. Jakub mi povedal, že to je Lena Malkusová, nemecká diaľkárka, s ktorou sme strávili tri týždne v Singapure. Ja som tam bol v tedy s Claudiou Hladíkovou na OH mládeže a Lena zvíťazila výkonom okolo 640cm. Dnes už má skočené 680cm a patrí medzi svetové diaľkárky.

kanar104

V La Sante sa to hemží výbornými atlétmi a dúfam, že o pár rokov budú na tréningoch spoznávať aj Elišku a Moniku a budú sa chcieť s nimi fotografovať tak, ako to zažíva Honza Železný na každom kroku.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.