Mierové námestie po druhej svetovej vojne

Polovica 20. storočia. Pohľad z budovy niekdajšieho okresného úradu, resp. vtedy už asi okresného národného výboru, na námestie. Viac takých v archíve nemáme. Takýto záber by dnes kvôli stromom zrejme nebol možný. Pozrieme sa naň podrobnejšie.

MP-velknam04

Zdá sa, že išlo o nejakú slávnosť súvisiacu s armádou, snáď o prísahu nových vojakov.

MP-velknam02

Na fotografii sú dodnes stojace budovy z konca 19. storočia. Vyššia budova v strede námestia je najmladšia. Je na nej zreteľný nápis Štátna poisťovňa. Námestie okolo kláštora bolo miesto zhromaždení minimálne od vzniku Československa (1918). Po vytvorení parku (okolo 1940) sa až do konca 20. storočia konávali zhromaždenia práve na mieste, zachytenom na obrázku.

MP-velknam03

Na chvíľu sa zastavili aj okoloidúce dámy s kočíkom. Kým dnes je plocha námestia určená na parkovanie áut (a kapacita nepostačuje), vtedy prevažovali bicykle.

MP-velknam05

MP-velknam06

Križovatka pri Severínkovi vyzerala inak ako dnes.  Domy v strede obrázku ustúpili výstavbe nadjazdu, resp. rozširovaniu križovatky. Park sa z toho istého dôvodu zmenšil.

MP-velknam07

Z domov na fotografii dodnes stojí medzivojnová vila (dnes NAY) a za ním sokolovňa, v tom čase s päťcípou hviezdou na vrchu.

MP-velknam01

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.