Atlétka Claudia Hladíková odletela na olympiádu do Singapuru

Dorastenecká atlétka AC Malacky Claudia Hladíková trénovala v utorok 9. augusta doobeda na ZŠ Záhorácka v Malackách, kde je tréningové centrum malackého atletického klubu. Bol to posledný tréning na Slovensku pred trojtýždňovou olympiádou mládeže v Singapure, kde nás bude reprezentovať v skoku do diaľky. Po tréningu sa pridala spolu s trénerom Vladimírom Handlom k slovenskej olympijskej výprave. Malacké pohľady budú Claudiinu olympijskú anabázu sledovať po celé dva týždne, informácie bude sprostredkúvať priamo tréner Vlado Handl.

Claudia Hladíková (vľavo) na marcových halových majstrovstvách Slovenska. (foto Martin Macejka)

Plány našej atlétky sa môžu zdať skromné, no finálová účasť v Singapure by bola skvelým výsledkom. Už fakt, že sa 16 ročná pretekárka prebojovala v konkurencii sedemnásťročných atlétok do Singapuru, je pozoruhodný.

Cieľ je 6 metrov
„Cieľ je skočiť 6 metrov, zodpovedá tomu príprava, ktorú sme šili práve na olympiádu,“ povedal tréner V. Handl. Claudia v skokanskom sektore skúšala najmä techniku skoku a predodrazový rytmus. „Na technike bude veľmi záležať, Claudia je síce bojovníčka, ktorá nenechá nič na náhodu, ale bez správnej techniky bude vždy o krok pozadu za súperkami,“ upozorňuje Handl.

Z doskočiska odchádzala naša skokanka s rozpačitým výrazom: „Cítim sa fajn po všetkých stránkach, ale v technike mám stále slabiny. Nejaké tréningy ešte absolvujem priamo v Singapure, kde sa ešte budem musieť aklimatizovať po dlhej ceste. Verím si, že počas súťaže už budem stopercentná.“
Za 580 cm už trikrát

Claudia i tréner Handl v skokanskom sektore v Malackách pri poslednom fotení pred odletom do Singapuru. (foto –tkac-)

Claudia sa na Mládežnícke Olympijské hry prebojovala vďaka úspešnej moskovskej kvalifikácii, kde sa v konkurencii európskych skokaniek zmestila medzi sedem postupujúcich (7. miesto a výkon 584 cm). Jej ďalšie výkony na majstrovstvách Slovenska v juniorskej i dorasteneckej kategórii neboli práve úchvatné – napr. v diaľke na oboch šampionátoch skočený zhodný výkon 554 cm. Tréner Handl ich vysvetlil tým, že na majstrovstvá SR sa Claudia kvôli olympiáde špeciálne nepripravovala.

Osobný rekord drží práve z Moskvy 584 cm, kde ho dokonca skočila dvakrát – v kvalifikácii i vo finále. Tento výkon významne atakovala i na Majstrovstvách SR stredných škôl v Novom Meste nad Váhom, kde v zime a daždi skočila 582 cm. Deň D príde v utorok 17. augusta – na tento termín je naplánovaná kvalifikácia v skoku do diaľky, prípadné finále potom v sobotu 21. augusta. Hry začínajú otváracím ceremoniálom 14. augusta, končia 26. augusta.

Naši už na mieste, v Singapure horúce počasie
Pred odchodom na medzinárodné letisko v rakúskom Schwechate oznámil vedúci výpravy v Singapure Vladimír Miller, že atlétky Claudia Hladíková a Katarína Strmeňová s trénerom Vladimírom Handlom nepoletia s väčšinou slovenskej výpravy cez Mníchov, ale s plavcami cez Frankfurt. Dôvodom boli problémy s letenkami.

Claudia Hladíková (foto -TKAC-)

Napriek zmene plánu a následnej 27-hodinovej ceste lietadlami, autobusmi a čakaním na letiskách, naši šťastne dorazili v stredu vo večerných hodinách do cieľa cesty. Časový posun predstavuje v Singapure 6 hodín pred európskym časom.

Podľa trénera našej atlétky Vladimíra Handla, sú v Singapure extrémne horúčavy a mimoriadne vlhký vzduch. „Keď sme vyšli z letiskovej haly, cítili sme sa ako v saune. Nepreháňam, ešte aj teraz mám ten pocit,“ zneli prvé slová, ktoré elektronickou formou poslal zo Singapuru Handl. Budovy sú však údajne v Singapure plne vybavené klimatizáciou.

Už kompletná slovenská výprava sa stihla ubytovať v olympijskej dedine. „Je to úžasný pocit. Toľko národností pokope je asi ozaj možné vidieť len na veľkom športovom podujatí,“ vyjadril sa Handl. Podľa jeho správ je však v dedine problém s pripojením sa na internet, pracuje však na tom, aby mal prístup na miesta, odkiaľ bude môcť naďalej informovať o dianí v Singapure. „Všetkých pozdravujeme, držte nám palce,“ vyjadril Handl prvé posolstvo na Slovensko.

1 odpovedať

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.