Skúsenosti z Bishanu – na nezaplatenie

Tretí diel olympijských zápiskov prichádza po prvých pretekoch, Vlado Handl v nich rozoberá kvalifikáciu skokaniek do diaľky.

(17. august) Je po súťaži. Na finále A to nestačilo, ale nie som sklamaný. Poďme po poriadku – po raňajkách nás podľa plánu odviezli na tréningový štadión. Počasie bolo nádherné, ako stvorené na atletiku. Claudia nebola od rána vo svojej koži, cítil som, že je nervózna a snažil som sa ju vedno s chodkyňou Katkou Strmeňovou psychicky podporiť.

V Bishane sme sa chvíľu pristavili pri českej výprave, Jana Sotáková, ktorá sa na pretekoch stretáva i s našimi Malačankami, dnes absolvovala 100 metrov prekážok. Hlavná tribúna na štadióne zívala prázdnotou, naproti tomu menšie hľadisko hneď na druhej strane, kde sa odohrával skok do diaľky, bolo nabité a vytváralo diaľkarkám excelentnú atmosféru. Tréneri sedeli kúsok od doskočiska tak, aby mohli sledovať odraz pretekárok na doske.

Bol som s Claudiou celý čas v priamom kontakte. Tá mala viditeľnú trému ešte aj na začiatku kvalifikácie a podľa toho vyzeral aj prvý skok. Rozbeh mala pomalý a odraz slabučký. Zvýšil som hlas a vyzval ju, nech začne bojovať, inak nemá význam skákať. Našťastie je to naozaj bojovníčka s veľkým B. Strach bol odrazu preč a v sektore skákala úplne iná Claudia Hladíková.

Druhý pokus bol zo všetkých najkrajší, bohužiaľ s prešľapom vyše trištvrte stopy. Letela však za hranicu 6 metrov a navyše, čo ma najviac teší, to bol technicky skvele zvládnutý skok. Škoda, že sa nemeral – súperky totiž až na Rumunku Rotaruovú, ktorá aj vyhrala kvalifikáciu skokom dlhým 640 cm, skákali technicky otrasne.

Už prvá séria naznačila, že dnes väčšina z nich nebude dosahovať výkony na hranici osobných rekordov a pripúšťal som možnosť, že aj 580 cm bude stačiť na finále A. V treťom pokuse Claudii fúkol protivietor a nedostala sa ani na dosku, nedošľap bol približne 20 cm a skok krátky – 529 cm.

Štvrtý pokus už bola lotéria, lebo bol posledný. Claudia si mierne posunula rozbeh, ale neriskovala. To sa ukázalo ako rozhodujúce. Pokus bol síce meraný a technicky veľmi pekný, no Claudia sa zamerala viac na to, aby trafila dosku, než aby skúsila dať všetko do posledného skoku. Ak by zariskovala, mohol byť z toho osobný rekord a postup do A finále, ale aj ďalší prešľap.

Claudia bola po pretekoch sklamaná, osobne si myslím, že chcela v závere všetko skĺbiť do perfektného pokusu – skočiť technicky dobre, trafiť ideálne dosku a ešte si spraviť osobný rekord a postúpiť do A finále. A to všetko pri poslednom pokuse, kedy už ide o všetko. Mňa veľmi teší, že Claudia skákala technicky dobre. Slabiny sú v sile, ale to chce tréning a najmä čas, keďže je o rok pozadu za väčšinou svojich súperiek.

Preteky to boli nádherné – Claudia získala skúsenosti na nezaplatenie. Diváci žili touto kvalifikáciou, pretekárky si roztlieskali hľadisko a trúfnem si povedať, že ostatné disciplíny neboli zďaleka tak sledované, ako práve diaľka. Už teraz sa teším na sobotu, kedy bude paralelne prebiehať A aj B finále na spoločných sektoroch. Držte palce nám aj ostatným Slovákom tu v Singapure a v sobotu nezabudnite pozerať o 13:10 priamy prenos zo skokanskej súťaže.

Vladimír Handl, Singapur

Takto sa vyvíjala kvalifikácia skokaniek do diaľky na Olympijských hrách mládeže v Singapure
Tréner Vladimír Handl po kvalifikácii skokaniek do diaľky na singapurskej olympiáde mládeže tvrdil, že preteky boli dramatické a zaujímavé. Prinášame vám rekonštrukciu vývoja diaľkarskej súťaže, ktorá priniesla skvelý výkon rumunskej skokanky Rotaruovej a neúspešný boj Malačanky Claudie Hladíkovej o postup do veľkého olympijského finále.

Prvé pokusy:
– Ako prvá zahajuje kvalifikáciu Pennapa Tantragoolová z Thajska, ktorá je podľa prognóz outsiderka – skáče 491 cm.
– Claudia vstupuje do súťaže ako piata v poradí, jej skok je nevýrazný a meria len 527 cm. Nasleduje spŕška kritiky od trénera Handla, ktorý nie je spokojný s Claudiiným prístupom a prehnaným rešpektom z pretekov. Hladíková je zatiaľ na 13. mieste.
– Vedenia sa ujíma Američanka Le´Tristan Pledgerová, ktorá skáče 601 cm.
– Hlavné favoritky začínajú zle – Rotaruová (Rum.) má prešľap.
– Malkusová (Nem.) skáče mizerných 558 cm.
– Russellová z Jamajky na začiatok 571 cm.
– Svoje možnosti už ukazuje Estónka Soosarová, ktorá je zatiaľ druhá skokom dlhým 596 cm.

Druhé pokusy:
– Claudia si berie rady trénera k srdcu a predvádza asi najdlhší pokus celej série, ale žiaľ, s prešľapom. Súperky sa v druhej sérii zlepšujú, Claudia klesá na predposlednú priečku.
-Rumunka Rotaruová zaznamenáva famózny skok dlhý 640 cm. Ako jediná zo všetkých pretekárok si vylepšuje osobný rekord – o 10 cm. Jasne sa ujíma vedenia v súťaži.
– Malkusová ma prešľap, po druhej sérii je až desiata.
– Russellová stagnuje na 578 cm. Zatiaľ je siedma vedno s Brazílčankou Fidelisovou, ktorá ju bude prenasledovať až do konca súťaže.
– Dobrý pokus zaznamenáva Japonka Takahašiová 599 cm a dostáva sa na tretie miesto.
– Estónka Soosarová, druhá po prvej sérii, prešliapava a klesá na 4. miesto.

Tretie pokusy:
– Vietor sa točí. Kým prvé dva pokusy fúkalo do chrbta, teraz je to naopak. Claudia posunula rozbeh o stopu a pol dopredu a roztlieskava si publikum. Keď jej fúkne, nedostane sa ani na dosku a s prešľapom cca 15 – 20 cm jej namerajú len 529 cm. Naďalej zostáva predposledná.
– Situácia v nemeckom tábore začína byť vážna – Malkusová prešľapuje druhý raz. Zatiaľ jej patrí až 9. priečka, postup je ohrozený.
– Svoj najdlhší pokus zaznamenáva Russellová – 587 cm. Ako jednej z mála jej fúkne vietor do chrbta –je v hre na 7. priečke, ale budú to ešte nervy.
– Vedúca pretekárka Rotaruová zaznamenáva prešľap, ale usmieva sa – naďalej suverénne kraľuje priebežnému poradiu.
– Na 2. miesto sa vracia skokom dlhým 604 cm Estónka Soosarová.
– Takahašiová (Jap.) klesá vďaka zlepšeniu Soosarovej na štvrtú priečku, skáče len 584 cm.
– Američanka Pledgerová druhýkrát v priebehu dňa skáče identický pokus 601 cm a potvrdzuje priebežné tretie miesto.

Štvrté pokusy:
– Posledná séria – Claudia pre zmenu posúva rozbeh o pol stopy dopredu. Vietor opäť fúka do chrbta – pokus je technicky pekný a opticky najdlhší. Po zmeraní (561 cm) je však jasné, že na finále A to nestačí – Claudia postupuje zo 14. na 12. miesto.
– Nemka Malkusová sa zachraňuje v hodine dvanástej šesťmetrovým skokom a zaraďuje sa na štvrté miesto.
– Rotaruová (Rum.) na 1. priečke už vynecháva posledný pokus – neverí, že by jej postup v poslednej sérii mohol ujsť.
– Nevylepšuje sa Estónka Soosarová, Američanka Pledgerová, Japonka Takahašiová, ani Rakúšanka Dadičová – všetky štyri postupujú do finále.
– Russellová z Jamajky sa trasie o postup do poslednej chvíle, jej najväčšia konkurentka Brazílčanka Fidelisová sa však v poslednej sérii nezlepší a o dva centimetre jej uniká vysnívané finále.
– Príjemne prekvapuje 16 ročná Juhoafričanka Britsová, ktorá v druhej sérii skočila 588 cm a hoci má v poslednej sérii prešľap, postupuje do finále zo siedmeho miesta. Bude to jediná 16 ročná skokanka vo finále A.
– Preteky naopak absolútne nevychádzajú spolufavoritke na postup Visibelliovej z Talianska, ktorá má osobný rekord 613 cm. Jej najdlhší pokus 581 cm stačí na 10. priečku.
– Sklamaná musí byť i Španielka Martinová – Sacristanová, ktorá skáče len 551 cm, hoci má osobný rekord 598 cm.

Kto vo finále A:

Pretekárka

Národnosť

Výkon
v kvalifikácii

Osobný
rekord

Ročník

1.

Rotaruová
A.

Rumunsko

640
cm

640
cm

93

2.

Soosarová
K.

Estónsko

604
cm

614
cm

93

3.

Pledgerová
L.

USA

601
cm

606
cm

93

4.

Malkusová
L.

Nemecko

600
cm

644
cm

93

5.

Takahašiová
J.

Japonsko

599
cm

602
cm

93

6.

Dadičová
I.

Rakúsko

593
cm

614
cm

93

7.

Britsová
M.

JAR

588
cm

589
cm

94

8.

Russellová
J.

Jamajka

587
cm

620
cm

93

Kto vo finále B:

Pretekárka

Národnosť

Výkon
v kvalifikácii

Osobný
rekord

Ročník

9.

Fidelisová
A.

Brazília

585
cm

605
cm

94

10.

Visibelliová
A.

Taliansko

581
cm

613
cm

93

11.

M.-Smithová
D.

Austrália

567
cm

590
cm

94

12.

HLADÍKOVÁ
C.

Slovensko

561
cm

584
cm

94

13.

M.-Sacristanová
A.

Španielsko

551
cm

598
cm

94

14.

Romuová
R.

Kanada

550
cm

561
cm

93

15.

Tantragoolová
P.

Thajsko

508
cm

569
cm

93

Foto: -TK AC-

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.