O dvoch platanoch v aleji zámockého parku v Malackách

Cesta z Čierneho kláštora do pálffyovského zámku v Malackách bola v minulosti lemovaná lipovou alejou. Lipy boli postupne od konca 19. storočia nahrádzané platanmi. Okolo roku 2000 sa stromoradie začalo zahusťovať. Tento proces pokračoval aj v uplynulých rokoch. Pozornejšie sme sa pozreli na dva stromy z aleje, ktoré sa nachádzajú najbližšie k budove zámku.

Uvedené stromy boli vysadené okolo roku 2000. V tom čase sme ešte nefotili v parku pravidelne, preto presnejší dátum nevieme. Rovnako ďalšie zábery tých stromov sme nefotili cielene s úmyslom tohto článku, ale spätne sme ich hľadali vo fotoarchíve. Napriek tomu máme vývoj rastu stromov v priebehu takmer 20 rokov pomerne slušne zmapovaný. Fotky v tomto článku zachytávajú vývoj časti aleje v období 2002-2019.

Zámocký park Malacky
Zámok a časť aleje v roku 2002. Vpravo sú vidieť dva mladé platany. Úplne vpredu kvôli kvalite fotky stromy vidieť nevidno, ledva badateľná je oporná konštrukcia stromov. (Foto Martin Macejka)
Zámocký park Malacky
Záber z januára 2003. Oba platany, ktorými sa začína alej, boli ešte malé. (Foto Martin Macejka)
Zámocký park Malacky
V marci 2006, o tri roky neskôr, už narástli do výšky. (Foto: Martin Macejka)
Zámocký park Malacky
Pohľad na alej od budovy zámku v marci 2007 (Foto: Martin Macejka)
Zámocký park Malacky
Pohľad zhora v roku 2010. Za tri roky stromy opäť pekne podrástli. (Foto Jozef Ježek)
Zámocký park Malacky
Zasnežená fotka z februára 2013 (Foto Martin Macejka)
Zámocký park Malacky
Ďalší pohľad zhora, tento raz opäť s väčším časovým odstupom. V júli 2016 boli síce prvé dva platany nižšie ako tie za nimi, ale rozdiel už neboli taký zrejmý na prvý pohľad. (Foto Martin Macejka)
Zámocký park Malacky
Alej v júli 2017 (Foto Martin Macejka)
Zámocký park Malacky
Jesenný záber – platany v októbri 2018 (Foto Martin Macejka)
Zámocký park Malacky
Aktuálny záber. Prvé dva platany rastú v aleji už približne 20 rokov. (Foto Martin Macejka)

Je potešiteľné, že výsadba priebežne pokračuje. V uplynulých rokoch bolo vysadených niekoľko platanov v iných častiach aleje, ale aj množstvo iných stromov v rámci celého parku.

Skladba drevín v parku je zaujímavá. Už teraz môžeme avizovať, že na september je naplánovaná prechádzka parkom so sprievodcami. Podrobnosti prinesieme neskôr.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.