Literárny večer Denisy Fulmekovej

Viete si predstaviť leto bez kníh a čítania? To by bol pomerne nešťastný spôsob leta, aspoň pre nás knihomoľov, preto ani malacké kultúrne nemôže byť úplné bez akcií, ktoré sú spojené s čítaním a prezentáciou zaujímavých titulov. Letné open air vydanie obľúbených literárnych večerov spisovateľky Denisy Fulmekovej, ktoré sa konalo v utorok 23. júla na nádvorí kaštieľa v Malackách, sa nieslo v znamení súrodeneckej pošty pre teba.

Hosťami večera totiž bola pôvabná a všestranne talentovaná herečka, moderátorka, hviezda dabingu, autorka kníh a v neposlednom rade skvelá sestra Katarína Brychtová a jej o nič menej talentovaný brat Juraj Šebesta, riaditeľ Mestskej knižnice v Bratislave, prekladateľ a autor niekoľkých vynikajúcich románov.

Literárny večer s Denisou Fulmekovou, Katarínou Brychtovou, Jurajom Šebestom a Geriatriom, Malacky
Foto Anouschka Black

Romantické nádvorie, ako stvorené pre tento druh akcií, sa naplnilo publikom každého veku. Najmladšou účastníčkou večera bola maličká okatá Tilda, ktorá z pohodlia svojho kočiarika pozorne sledovala, kam ju to rodičia priviezli.

Po privítaní usmievavou hostiteľkou Denisou Fulmekovou patrilo pódium trojici zrelých mužov, ktorí síce vystupujú po názvom Geriatrio, no s takou energiou a nadšením, že som ich v duchu prekrstila na Jednotku rýchleho uvoľnenia.

Geriatrio, Malacky
Foto Anouschka Black

Swingovými melódiami rozjareného publika sa zručne ujala Denisa Fulmeková, a s bezprostrednosťou sebe vlastnou začala s ,,výsluchom” hostí. Procedúra to bola nebolestivá, nakoľko s Katkou Brychtovou boli spolužiačky, takže o milé a vtipné detaily zo súkromia súrodencov nebola núdza. Či už to boli spomienky na detstvo a milovanú starú mamu, s ktorou herečka často vypekala dobroty, a recepty ktorej sa stali základom pre jej kuchárske knihy, alebo spoločná téma pre obe – ťažkosti pri tvorbe nového rukopisu.

I keď dámy boli nadmieru zhovorčivé, dostal sa k slovu tiež Juraj Šebesta a uviedol niekoľko zaujímavých, miestami až pikantných podrobností o svojej knihe Hévíz  2090. Moderátorka večera s úsmevom podotkla, že jeho kniha skutočne dokáže rozprúdiť energie a je to šťavnaté dielko určené pre čitateľov 18+.

Všetci traja autori zdieľali s publikom svoju radosť z práce s novým textom, i keď začať je vraj najťažšie, korigovať tiež nie je sranda, ale nepísanie – tam radosť nie je, uzavrela Denisa Fulmeková tému.

Literárny večer s Denisou Fulmekovou, Katarínou Brychtovou, Jurajom Šebestom a Geriatriom, Malacky
Foto Anouschka Black

Po opakovaných hudobných osvieženiach z dielne skupiny Geriatrio (Milan Tedla,Ján Klimo a Milan Belan) prišla na rad i téma relaxu a leta. Katka Brychtová si dočasne užíva ticho prázdneho domu, ale chystá sa plne venovať svojim vnúčikom Leonkovi a Emilkovi, stihne aj dámsku jazdu k moru a všetkých srdečne pozvala na predstavenie Klimaktérium, kde účinkuje popri práci v dabingu a mnohých iných aktivitách. V septembri sa diváci môžu tešiť na jej kultivovaný moderátorský prejav v programe venovanému 150. výročiu Živeny.

Juraj Šebesta finišuje s novým rukopisom románu o minulom režime, zápletku sa snažil podať s poriadnou dávkou vtipu, lebo ako hovorí, humor zjednodušuje. Oddychovať plánuje na chalupe, ale i v obľúbenom Grécku, obyvatelia ktorého ho očarili svojou láskavosťou a pokorou.

Literárny večer s Denisou Fulmekovou, Katarínou Brychtovou, Jurajom Šebestom a Geriatriom, Malacky
Foto Anouschka Black

O svoje letné plány sa s nami podelila i Denisa Fulmeková, momentálne má fázu nepísania, jej nová detská kniha sa ilustruje a čo nevidieť sa chystá do sveta. Ovšem najviac radosti má z divadelnej hry, ktorú napísala na motívy svojej knihy Konvália. Príbeh zakázanej lásky jej starej matky, vynikajúcej poetky Rie Valé a katolíckeho kňaza Rudolfa Dilonga, je zárukou veľkej atraktivity pre budúceho diváka.

Pôvabnú atmosféru literárneho večera svojim záverečným vystúpením ozdobili veční mladíci z Geriatria. Pieseň Louisa Armstronga What a Wonderful World v ich precítenom podaní tak nadchla publikum, že ich nechcelo pustiť z pódia. Zatiaľ, čo sa literárni hostia venovali foteniu s fanúšikmi a rozdávaniu autogramov, pridali spontánne niekoľko šansónov. C´est si bon znelo všetkým na cestu, a ja plne súhlasím, bolo to dobré, veselé a už teraz sa neviem dočkať ďalších literárnych večerov so zaujímavými hosťami Denisy Fulmekovej. 

Text: Anouschka Black

Literárny večer s Denisou Fulmekovou, Katarínou Brychtovou, Jurajom Šebestom a Geriatriom
Foto Anouschka Black
0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.