Stroj času – Križovatka a okolie

V rámci obľúbenej rubriky dnes porovnáme pohľady na časť Záhoráckej ulice v okolí hlavnej križovatky, v pozadí je vidieť aj kúsok Radlinského ulice. Obe fotky delí od seba približne 40 rokov.

Foto: Ján Tedla

Prvá fotografia vznikla krátko pred rokom 1980. Zachytáva proces úpravy hlavnej križovatky a širokého okolia. Priestor vedľa hostinca známeho ako Bersón už bol rozšírený. Domy na oboch stranách, ktoré boli na rohu Sasinkovej ulice a ktoré padli za obeť križovatke, už nestáli. Bersón ešte len čakal na svoj koniec. Naopak rodný dom Ernsta Wiesnera, hoci so značne znehodnotenou fasádou, zostal stáť.

Na pravej strane ešte stála stará budova sporiteľne a tiež železiarstvo a rohové domy Mierového námestia. Domy, ktoré zostali stáť (vtedajšie kníhkupectvo, bytovky na Radlinského, Tatra), zmenili v priebehu rokov farebnosť fasád.

Záhorácka ulica a križovatka, Malacky
Foto: Martin Macejka

V čase vzniku staršej fotky ešte neboli na križovatke umiestnené semafory a v okolí lampy verejného osvetlenia. Rovnako ešte nestál obchodný dom Stred, s ktorého výstavbou sa začalo zakrátko. A ani administratívna budovy Nafty (neskôr mestský úrad).

Zmenili sa modely a značky áut. Paradoxne z dnešnej fotky sa zdá, že intenzita dopravy sa nezmenila a s parkovaním v centre nie je problém. Opak je pravdou, bežne je centrum plné áut. V čase vzniku fotky však platili preventívne opatrenia v súvislosti so šírením koronavírusu. Tieto opatrenia spôsobili úbytok ľudí a áut v uliciach mesta, najmä v popoludňajších hodinách.


Križovatka v Malackách (Pohybom myšou nad obrázkom dole môžete porovnávať miesta ulice na starom a aktuálnom zábere.)
po
pred

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.