Historické potulky Malackami

Chcete vidieť pamiatky Malaciek – zámok, synagógu či pálffyovskú kryptu?

Februárové Historické potulky Malackami sa konávajú tradične pri príležitosti Svetového dňa sprievodcov. Cieľom podujatia je previesť návštevníkov podujatia mestom Malacky, poukázať na zaujímavé objekty v meste a sprístupniť najvýznamnejšie malacké pamiatky, vrátane výkladu sprievodcov.

Program Historických potuliek Malackami

Historické potulky Malackami budú v sobotu 23. februára 2019 o 14.00 h. Začnú sa vo farskom kostole Najsvätejšej Trojice na Dolnom konci. Vstup na potulky je voľný.

Historické potulky Malackami 2017
Prehliadka krýpt počas potuliek v roku 2017 (foto: Nikoleta Hrebeňová)

Vzhľadom na veľký záujem o podujatie v predchádzajúcich rokoch zabezpečili organizátori dostatočný počet sprievodcov. Vytvorili tak ponuku alternatívnych trás, s možnosťou rýchlejších i pomalších prehliadok.

Podujatie potrvá približne 2-3 hodiny, preto organizátori odporúčajú teplejšie oblečenie. Prehliadky sa skončia v bývalom pálffyovskom zámku (kaštieli) v zámockom parku. Tam bude možnosť zakúpiť suveníry (turistické známky, magnetky, pohľadnice, knihy a podobne).

Organizátorom podujatia je Mestské centrum kultúry Malacky, jeho organizačné zložky Turisticko-informačná kancelária a Múzeum Michala Tillnera, v spolupráci s občianskym združením Malacké pohľady.

Historické potulky Malackami
Jedna skupina účastníkov Historických potuliek Malackami vo februári 2018 pri farskom kostole Najsvätejšej Trojice (foto: Vanesa Olexová)

Pamiatky Malaciek

Účastníci potuliek si môžu pozrieť najstaršiu stavbu v Malackách – farský kostol zo 16. storočia. Ten je bežne otvorený len počas bohoslužieb.

Starý cintorín z 18. storočia ukrýva množstvo hodnotných náhrobkov. Sprievodcovia návštevníkom odhalia aj zaujímavé životné osudy ľudí, ktorí sú tam pochovaní.

Čierny kláštor sa môže pochváliť niekoľkými pokladmi. Najväčším sú Sväté schody – unikátna kópia schodov, po ktorých kráčal Kristus k Pilátovi. A tiež rozsiahlu kryptu, kde bolo pochovaných približne 200 ľudí.

Trasa historických potuliek Malackami v roku 2014
Tradičná trasa Historických potuliek Malackami. Tento rok budú mať návštevníci možnosť vybrať si alternatívne inovované trasy

Židovská synagóga z 19. storočia, vybudovaná v maurskom slohu, patrí medzi najkrajšie stavby mesta. V interiéri je zachovaný pôvodný bohato zdobený kazetový strop.

Pálffyovský zámok situovaný v rozľahlom parku sa môže pochváliť bohatou históriou vrátane kráľovských návštev, ale aj úspešným postupom rekonštrukcie.

Pozvánka na potulky z dielne Severínkovcov
Historické potulky Malackami - zima 2019
0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.