Podzemné chodby v Malackách (2)

Minule sme sa venovali otázke legiend o existencii podzemných chodieb pod Malackami a kanalizačnému systému, ktorý sa nachádza v okolí zámku. Článok pritiahol pozornosť médií, STV odvysielala o legendách a expedícii koncom apríla krátku reportáž. Teraz sa budeme venovať samotným pokusom o overenie pravdivosti legiend. Počas týždňového prieskumu v priebehu júla 2007 boli použité rôzne dostupné metódy na hľadanie chodieb. Niekde sa duté priestory hľadali kladivom, inde sa vŕtalo alebo kopalo. Pozornosť sa zameriavala najmä na miesta, ktoré určil psychotronik.

pict3406.JPG

Koniareň v druhom podzemnom podlaží zámku

pict3402.JPG

Vstup do druhého podzemného podlažia

Jedným z najzaujímavejších miest bola tzv. koniareň v druhom podzemnom podlaží. Už samotný názov tohto priestoru, ktorý sa nachádza pod čelným krídlom zámku, napovedá, na aký účel sa využíval. Priestor pre kone a existencia podzemných chodieb sa dával do súvislosti, keďže podľa legendy v chodbách sa jazdilo aj na koňoch. V strede miestnosti, pod bránou do zámku psychotronik určil miesto, kde by mala jedna z chodieb začínať. Vŕtaná sonda na tomto mieste existenciu chodby nepotvrdila. Neskoršia kopaná sonda, ktorá sa robila v strede koniarne, ukázala, že tam vchod do chodieb nie je. Rovnako neúspešné boli pokusy nájsť chodby v bočných častiach druhého podzemného podlažia. Podľa pamiatkárov bolo vraj toto podlažie vstavané neskôr, teda nebolo pôvodné.

dscf6234.jpg

Kopaná sonda v strede koniarne existenciu chodieb nepotvrdila

pict3495.JPG

Ďalšia časť druhého podzemného podlažia

Napriek tomu, že prechádzanie priestorov v prvom podzemnom podlaží bolo zaujímavé a našli sa stopy po rôznych prestavbách, ani tu sa chodby nenašli. Prehľadávali sa aj nadzemné podlažia, dokonca aj priestory na povale, ale bez úspechu.

pict3232.JPG

Aj na povale sa hľadali stopy po možnom vstupe do podzemných chodieb

Vonku sa robili ďalšie sondy, tentoraz kopané. Jedna bola pri koniarni, na rohu kaštieľa smerom k Fytofarme. Dostali sme sa do hĺbky približne štyroch metrov. Našli sa tu tehly, dokonca aj náznak klenby, ale samotné chodby sa neobjavili. Podľa jednej legendy by sa chodba smerujúca do objektu dnešnej Fytofarmy, kedysi hospodárskeho zázemia kaštieľa, mala nachádzať pod kanalizačnou chodbou, vo väčšej hĺbke, akú bolo možné pomocou uvedenej sondy dosiahnuť.

pict3663.JPG

pict3667.JPG

Kopaná sonda pozdĺž severného krídla budovy

Na opačnej strane, pozdĺž južného krídla kaštieľa, bol zaujímavý nález dlhého múru v zemi, takmer rovnobežného so stenou kaštieľa. Jeho význam a využitie je otázne. Okrem toho sa v týchto miestach našla ďalšia kruhová miestnosť, podobná tej na nádvorí. Pri kraji južného krídla kaštieľa sa našiel malý zamurovaný klenutý priestor spojený s podzemným podlažím. Nebol to však z pohľadu expedície významný nález, cesta k chodbe sa nenašla.

pict3508.JPG

pict3510.JPG

Záhadný múr nachádzajúci sa pozdĺž južného krídla zámku

pict3533.JPG

Pohľad na klenutý priestor „prilepený“ k podzemným podlažiam zámku

 

pict3535.JPG

Tehly napovedajú, že do tohoto priestoru sa zrejme vchádzalo z podzemných priestorov zámku, až neskôr bol vchod zamurovaný

O niekoľko týždňov neskôr pokračovala expedícia s využitím iných metód. Na rad prišiel tzv. zemný radar. Mal anténu s dosahom približne šesť metrov, čo však v tomto prípade zjavne nepostačovalo a želaný výsledok sa nedosiahol. Ďalšia metóda, tzv. elektrická odporová metóda bola založená na meraní odporu rozdielnej hmoty. Pomocou tejto metódy sa hľadajú aj jaskyne. Práve táto metóda naznačila, že na legende o podzemných chodbách by predsa len mohlo niečo byť. Konečne sa účastníci expedície dočkali prvých významných objavov.

pict3363.JPG

Pohľad na miesto, kde sa našiel jeden z dutých priestorov pod zemou

Na rôznych miestach v zámockom parku sa uskutočnilo pomocou tejto metódy deväť rezov do hĺbky okolo desať metrov a našli sa dutiny a duté priestory. Jeden dutý priestor sa našiel priamo pred vchodom do kaštieľa (rez č. 9). Dno tohto priestoru sa nachádza v hĺbke sedem metrov. Ďalší dutý priestor sa nachádza v miestach medzi dubmi v línii medzi vchodom do kaštieľa a domčekom v parku pri škvarovom ihrisku (rez č. 4). Tu sa pomocou odporovej metódy dostali až do hĺbky jedenásť metrov.

dscf6227.jpg

dscf6232.jpg

Otázka tajných chodieb pod Malackami stále zostáva otvorená. To je dôvod na pokračovanie expedície. O jej ďalších výsledkoch vás budeme informovať.

12 komentárov
  1. Tomáš R
    Tomáš R hovorí:

    No, Mato, zaujimave fotky si pridal. Skoda, ze si nas do tej koniarne nevzal na 1. maja 🙂 nevadi. Urcite vies, ze sa „traduje“, ze „nejaka“ podzemna chodba z malackeho kastiela viedla aj do kastiela vo Velkych Levaroch. Skoda len, ze sa ide tak nejak pofiderne predavat ten kastiel 🙁 Takze to uz asi nezistime, ci to bolo prepojene…. Zelam vela zdaru pri dalsich expediciach. 🙂

  2. Jaroslav H.
    Jaroslav H. hovorí:

    Dobrý den, jsme brněnská badatelská společnost AGARTHA zaměřená na průzkum historického podzemí. Od 1. 10. 2008 do 5. 10. 2008 se budeme pohybovat na území SR a rádi bychom shlédli i kanalizační podzemné chodby v Malackách, které popisujete ve svém článku. Na koho bychom se mohli obrátit? Děkuji předem za odpověď. Jaroslav H. Praha, ČR, mail to: Hrojar@seznam.cz

  3. peter
    peter hovorí:

    toto ma fakt zaujima uz od malicka. kedze podla toho co mi hovorieval otec, chodby boli tak siroke ze sa dalo v nich chodit kociarmi a konmi a boli tajne. z tohoto predpokladam ze hlbka musi byt viac ako spominanych 10 a mali by byt neprehliadnutelne velke. ako to dopadlo s tou firmou AGARTHA? dakujem freetime@ramdee.net

  4. peter
    peter hovorí:

    napadla ma pri tychto chodbach a architekture takato vec. miesto toho ako hladat podla nahody, radsej by som badal po case a ludoch ktory ho vystavavali. ak patril do vystavieb rakusko-uhorska, hladal by som jemu podobne stavby tam. ak sa im podarilo najst aj chodby, hladal by som na podobnom mieste aj u nas.

    ono ano su tajne a vedelo o nich co najmensi pocet ludi, teraz este menej ci nikto, preto by som este skusil pouzit novsie prostriedky prieskumov skrytych oblasti pod zemou.

    v kazdom pripade ma tato tema velmi zaujima freetime@ramdee.net dakujem 🙂

  5. Mato
    Mato hovorí:

    Zahadny dlhy mur ktory bol najdeny nieje vobec zahadny.Je to ZAHRADNY mur ktory ma za ulohu zachytavat vodne zrazky,voda steka po tomto mure a presakuje ces piesocnate vrstvy piesku,co vlastne plni prirodnu funkciu filtracie vody, ktora je dalej zvadzana do zbernych nadrzi.Existencia tohto muru naznacuje existenciu stredovekeho vodneho hradu.

  6. Marek Hlavac
    Marek Hlavac hovorí:

    Kurnik tu to je dramaticke…
    Podla mna je cca. vrchnych 12m pod kastielom navazka (nasvedzuju tomu snad data z EO metody) a murik ma stabilizacnu funkciu na tuto „dunu“. Zaujimave je ze je napojeny na „rotundu“, ktora ma zjavne vodohospodarsku funkciu (je pod odkvapami, je to multiurovnovy kanalizacny uzol, mozno i nieco viac – ku dnu sme sa nedokopali). Mur je spevneny mohutnymi patkami, ktore by snad mohli spevnovat nejake konstrukcie hlbsie ?
    Ad zahradny mur: neviem si dost dobre predstavit ako by to fungovalo. Mohol by snad odklanat podzemne horizontalne prudy, ale dazdovicu (zhora dole) to neviem.

  7. Peter
    Peter hovorí:

    Hmm, kedysi som si myslel ze vchod do chodieb ku klastoru bol v malackach za restauraciou vlora. Ako decka sme v tej chodbe behali, teda az do chvile nez sa zacala stavat vlora, ktora tuto chodbu pretala. Vie niekto nieco viac o tejto chodbe???

  8. Redsn0wak
    Redsn0wak hovorí:

    Mamina robila v nemocnici, veľmi dávno. Chodby tam sú hovorila aj na povoz s koňmi. Len je to po 15 metroch zamurovane a ďalej sa dostať nedá. A to isté je aj v kaštieli. Sám som to videl na vlastné oči.
    Takže neviem ci náhodou Malacky nezamlcaju existenciu týchto chodieb aby sa tam náhodou daaky zvedavý človek nezatulal.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.