Elektráreň Malacky

Stroj času – Spínacia stanica ZSE

Budova postavená ako spínacia stanica Západoslovenských elektrární (ZSE) na Ulici 1. mája v Malackách má už viac ako osemdesiat rokov. Porovnali sme fotku zachytávajúcu budovu z ulice tesne po postavení so súčasnou fotkou.

Ide o jedinú budovu v Malackách, ktorú projektoval slávny architekt Dušan Jurkovič. Postavila ju miestna stavebná firma inžiniera Jaroslava Rabasa. Dátum dokončenia je nejasný, faktom je, že v roku 1938, keď o nej publikoval stručnú informáciu časopis Slovenský staviteľ (č. 9-10), už stála. „Ladným vyváženým soskupením hmôt pri správnej dispozícii je príkladne zvládnutá úloha sdružiť rôznorodé funkcie dobrý architektonický celok,“ uvádza sa v článku.

Spínacia stanica elektrárne Malacky, cca 1940
Spínacia stanica ZSE v Malackách, stav v roku 1938
(Foto Slovenský staviteľ)

Budova už neslúži svojmu pôvodnému účelu, ale je zachovaná a z uličného pohľadu sa zmenila len málo. Najväčšou zmenou je zastavanie menšej časti terasy, kde vzniklo schodisko. To na fotografii kvôli stromom takmer nevidno. Okrem toho pribudli okná na treťom nadzemnom podlaží a zároveň bolo odstránené pôvodné logo ZSE. Okolo budovy bol plot s bránkou. V ľavej časti je zachovaná časť z neho – pôvodný múrik a kovové stĺpiky. Výplň medzi nimi sa zmenila. Vstupná bránka a pravá časť plota sa nezachovala, dôvodom bol vznik parkovacích miest.

Spínacia stanica elektrárne Malacky, 2022
Niekdajšia spínacia stanica ZSE v Malackách, stav v roku 2022
(Foto Martin Macejka)

Kým v čase postavenia bola budova na okraji mesta, dnes je súčasťou centra.


Budova elektrárne v Malackách (Pohybom myšou nad obrázkom dole môžete porovnávať starý a nový záber.)
po
pred
0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.