Kam siahal zámocký park v minulosti?

Medzi najväčšie lákadlá pre turistov pri návšteve Malaciek bezpochyby patrí veľký park rozprestierajúci sa okolo bývalého pálffyovského kaštieľa, označovaný ako zámocký park. Niektoré zdroje uvádzajú, že park vznikol súčasne s kaštieľom, teda niekedy v priebehu 17. storočia. Súčasná podoba parku je výsledkom úpravy parku, ktorá sa udiala pravdepodobne okolo roku 1808, kedy Malacky zasiahol veľký požiar a kedy prebehla veľká prestavba kaštieľa.

01letecky.jpg

Zámocký park je pamiatkovo chránený a od roku 2000 prebieha jeho rekonštrukcia, rozdelená do štyroch etáp (v súčasnosti prebieha druhá a tretia etapa).

Za Pálffyovcov, na konci 19. storočia, mal park rozlohu 68 katastrálnych jutár (objavujú sa aj iné údaje), čo predstavuje niečo vyše 39 hektárov (jedno katastrálne jutro = 0.5754642 ha). Výstavba diaľničného privádzača a výstavba nemocnice v druhej polovici 20. storočia spôsobila zmenšenie plochy parku. Jeho dnešná rozloha je necelých 30 hektárov.

02park.gif

Pri pohľade na mapu z konca 19. storočia vidíme vtedajšiu rozlohu parku. Jeho západná hranica bola až pri železničnej trati. Poďme sa pozrieť, áko vyzerá plot ohraničujúci zámocký park dnes.

03brana.jpg

Začneme pri hlavnej bráne, tzv. čiernej. Jedna historická fotografia…

04pict5048.jpg

… a jedna súčasná.

05pict6897.jpg

Pri pohľade z dnešného parkoviska a niekdajšieho dopravného ihriska smerom k železničnému priecestiu „pri Gajdárovi“ zbadáme zvyšky pôvodného zámockého plotu.

06pict6900.jpg

Vidíme, že vila na fotografii (bývalá Nouzova vila) bola postavená tesne vedľa zámockého parku. Naopak zdravotné stredisko a hasiči sa nachádzajú v miestach, kam kedysi ešte park siahal.

07pict7805.jpg

Aj pri trati je vidieť zachovaný kúsok plota.

08pict7806.jpg

09pict7981.jpg

A celkový pohľad na zvyšky plota z nadchodu nad železnicou.

10pict7841.jpg

Plot potom pokračuje krajom dnešného škvarového ihriska ďalej smerom k tzv. bielej bráne.

11pict7843.jpg

12pict7844.jpg

13pict4973.jpg

Pri bielej bráne nekončí, ale pokračuje smerom na východ.

14pict7857.jpg

Tam bol po niekoľkých metroch pôvodný plot zlikvidovaný, nahradený zeleným plotom ohraničujúcim areál nemocnice, ktorá bola postavená v 60-tych rokoch 20. storočia v časti zámockého parku.

15pict7868.jpg

Severovýchodný roh parku. Južným smerom potom pokračuje opäť murovaný plot.

16pict7874.jpg

17pict7875.jpg

18pict7902.jpg

Na fotografii vidno postupujúce práce počas súčasnej etapy rekonštrukcie parku (a oplotenia).

19pict7927.jpg

V týchto miestach bývala pred mnohými rokmi panská strelnica.

20pict7950.jpg

A už sme sa dostali na južnú stranu. Tu kopíruje zámocký plot Sadová ulica. Z mnohých dvorov vedú dnes bránky priamo do parku…

21pict7958.jpg

Prišli sme k ďalšej pôvodnej bráne do zámockého parku, tzv. červenej. Viac o nej sa dozviete v inom článku.

23pict4569.jpg

Od červenej brány smerom k čiernej sa terén zvažuje. Na tomto mieste pretekal potok Malina popod zámocký plot. Už len pár krokov a sme opäť pri čiernej bráne.

tabula.jpg

A ešte jedna zaujímavosť týkajúca sa tejto témy. Na jednej rakúskej stránke nájdete aktuálny plánik malackého zámockého parku, vrátane vyznačenia hraníc parku, a okrem toho aj základné informácie.

Zdroje:
– Šíp, V. – Trebišovský, J. V.: Malacky. Kapitoly z dejín mesta, I. časť. Malacky 1990
– Šíp, V. – Trebišovský, J. V.: Malacky. Kapitoly z dejín mesta II. časť. Malacky 1996
– http://www.diegrossengaerten.at/frameset_sk.htm

13 komentárov
  1. Maros
    Maros hovorí:

    Pekny clanok Mato.
    Zaujimave je ze autorky Gazova, Turancova z Fakulty architektury STU na tej ortomape iba odhadli povodne hranice parku (vypustili dolnu cast siahajucu k zeleznici). Pravdepodobne ich nenapadlo, ze cast medzi dnesnym skvarovym ihriskom a zeleznicou presla za poslednych 40 rokov velkymi zmenami. Mozno by nebolo zle ich na to upozornit, pripadne to s nimi prekonzultovat.

  2. Marcin
    Marcin hovorí:

    Zaujímalo by ma,či existujú nejaké dokumenty(príp.fotografie)o lesnej železnici Malacky-Rohožník,ktorej trasa je vidieť v dolnej časti plániku – od hlavnej trate smerom na východ tesne popri južnej časti zámockého plotu.

  3. natasa
    natasa hovorí:

    Dik za tip na pracu pana Leska. Ja informacie o lesnej zeleznici na Vyvrat zbieram uz sest rokov, odkedy sme pri prechadzke nad Vyvratou nasli pohodene podvaly a ani moj manzel – Malacan – nic o lesnej zeleznici nevedel. Bolo to uzasne technicke „dielko“ a skoda, ze sa z neho nic neostalo.

  4. Mival
    Mival hovorí:

    Veľmi užitočný článok. Jeho pokračovaním by mohlo byť pátranie po cestách, ktoré z parku viedli von, najmä mám na mysli trasu smerom na Rakárenské rybníky a na Vývrat, do Malých Karpát….

  5. Emilia
    Emilia hovorí:

    Vas clanok (informacie) a tie fotografie su velmi zaujimave. Aj ked uz niekolko rokov nebyvam na Slovensku (ale pochadzam z Malaciek), zaujimaju ma este stale niektore pamiatky, co su v Malackach a na Slovensku. Este ako 7-rocne dieta som bola dokonca v tomto Zamku (tzv. stara nemocnica) ako pacient. Ta nemocnica bola kedysi ovela krajsie ako ta dnesna, co stoji kusok vedla. Takze dufam a drzim palce, aby sa tie opravy a rekonstrukcia zamku podarili. Este by som sa rada prisla na ten znovuopraveny zamok pozriet. Aj moja dcera pozna ten zamok a velmi sa jej paci to okolie.Naposledy sme tam boli vo februari 2006 a urobili sme par fotiek. Radi na to spominame a prideme sa zase niekedy pozriet.

  6. jakub
    jakub hovorí:

    som prijemne prekvapeny lebo do Zamockeho parku chodim casto za oddychom ale trochu ma zaskocila povodna rozloha tohoto parku lebo v sucasnosti je ovela mensi ale tento clanok je super 😀

  7. zuzu
    zuzu hovorí:

    prosim vas poznate niekto meno „anglickeho architekta“ ktory park planoval? informaciu o jeho mene som nenasla. dakujem

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.