Aký bol osud zámockej kaplnky

Bývalý pálffyovský zámok v Malackách sa minulý rok stal majetkom mesta a v súčasnosti v ňom prebieha pamiatkový výskum. 20. storočie k zámku veľmi šetrné nebolo a dnes sa mu občas dáva prívlastok schátraný. Snáď sa v dohľadnej dobe dočkáme jeho rekonštrukcie, aj keď dostať ho do pôvodnej podoby bude ťažké. Jednou z najcennejších častí tejto historickej pamiatky je zámocká kaplnka.

01kaplnka3.jpg

Rok vzniku kaplnky zrejme nie je známy, viac o jej veku určite napovie práve prebiehajúci výskum. Kaplnka sa nachádza na rohu východného a severného krídla zámku, ako vidíme na nasledujúcej mapke.

01zmapka.jpg

Oltár bol na severnej stene, kaplnka sa ďalej rozprestierala pozdĺž časti východného krídla (v smere od dnešnej nemocnice).

02zamok_kaplnka.jpg

Kaplnka, nazývaná Kaplnka Sv. Kríža, bola skutočne veľkolepá. Niečo možno naznačuje obrázok z pálffyovských čias, dokresľuje to aj fakt, že kaplnka bola priestranná. Presahovala z prízemia na prvé poschodie, ako si môžeme všimnúť aj na nasledujúcej fotografii. Panstvo sledovalo bohoslužby alebo iné obrady z prvého poschodia.

03kaplnka_gajd.jpg

V kaplnke sa údajne v minulosti nachádzal obraz od nemeckého renesančného maliara Albrechta Dürera. Obrázok alebo fotografia zachytávajúca kaplnku s týmto obrazom sa nezachovala. Na najstaršej fotografii (hore) vidíme obrovský kríž s telom Krista. Na druhej fotografii pochádzajúcej z čias okolo roku 1940, je už kríž bez Krista. V tomto čase kaplnka slúžila, rovnako ako celý objekt, františkánskemu gymnáziu. Gymnazisti, ktorí bývali v internáte, sa v kaplnke stretávali ráno o pol siedmej na svätej omši. Dr. Hallon o tom píše v Pamätnici gymnázia: „Žiaci vyšších ročníkov, pretože bývali na poschodí, išli do hornej, tzv. panskej časti kaplnky a nižšie ročníky dole. Miništranti sa pravidelne striedali zo všetkých chovancov. Na harmonium hrával niektorý z chovancov, ktorý hru ovládal.“ Rovnako sa v kaplnke študenti stretávali večer o pol deviatej pri večernej modlitbe.

Koniec druhej svetovej vojny priniesol aj koniec gymnázia a o pár rokov neskôr aj likvidáciu kláštora. Zámok obsadili vojaci, neskôr sa stal sídlom nemocnice. Pôvodné maľovky jednotlivých miestností boli nahradené sterilnou bielou farbou, takejto úprave sa nevyhla ani kaplnka. Je zaujímavé, že napriek takýmto zásahom do historickej pamiatky sa podarilo zachovať aspoň oltár kaplnky, pred ktorým bola postavená stena. Táto stena, vzdialená od oltára len niekoľko centimetrov, zabezpečila, že oltár sa zachoval do dnešnej doby. Samotná miestnosť, kde bola predtým kaplnka, bola predelená novovzniknutým stropom medzi prízemím a prvým poschodím. Ani dĺžka kaplnky nebola zachovaná, na oboch poschodiach vznikli nové priečky, čím sa vytvorilo viacero nových miestností a stopy po kaplnke sa takmer úplne stratili.

03z.jpg

V zámku v tom čase pôsobil tiež Výskumný ústav gerontológie, ktorého pracovníci sú na fotografii zo začiatku 80-tych rokov 20. storočia. Ani sami netušili, že pracujú v priestoroch kaplnky, resp. kúsok od nej.

04.jpg

Ako sme uviedli, steny boli nanovo vymaľované, ale nové nátery sa nanášali na tie pôvodné, ktoré neboli odstránené. Takže v dnešnej dobe by pamiatkári mohli určiť, ako steny vyzerali pôvodne. Lenže na prízemí východného krídla v 90-tych rokoch 20. storočia, keď tu sídlilo Geriatrické centrum, prebehla rekonštrukcia. Počas nej boli omietky osekané na tehlu, čím sa znemožnilo do budúcnosti zistiť, aká výzdoba bola v dolnej časti kaplnky.

05.jpg

Dnešný pohľad do spodnej časti bývalej kaplnky v rohu zámku. Pôvodne boli v kaplnke po štyri okná na každom poschodí. Stena kolmo na okná zakrýva oltár.

06.jpg

Pohľad cez malý otvor, ktorý je v spomenutej stene. Zospodu vidíme vľavo kúsok kríža na oltári, vpravo časť steny, ktorá vznikla s cieľom zachrániť oltár.

07.jpg

Detailné pohľady na oltár.

08.jpg

kaplnka1.jpg

V hornej časti oltára, na prvom poschodí, sa nedávno časť steny odstránila, takže na nasledujúcich fotkách môžeme vidieť, v akom stave je oltár v súčasnosti.

kaplnka2.jpg

kaplnka4.jpg

kaplnka5.jpg

Pohľad na strop je už menej radostný a poukazuje na nutnosť rekonštrukcie. Na druhej strane dáva tušiť, ako mohla vyzerať výzdoba stropu. Rovnako dáva odpoveď na otázku, aká bola rozloha kaplnky predtým, než ju rozdelili priečkami.

pict3322.JPG

pict3332.JPG

pict3333.JPG

Zdroje:
– Hallon, P.: Pamätnica. 65. výročie založenia františkánskeho gymnázia v Malackách. Gymnázium Malacky, 1992
– Šíp, V. Trebišovský, J. V.: Malacky. Kapitoly z dejín mesta II. Malacky 1996

Fotografie:
– Martin Macejka
– Martin Marek
– Bellan, S. – Šíp, V. – Yurkovic, V.: Malacky 1206-2006. Malacky, 2006
– SNK – Archív literatúry a umenia, signatúra 155R9
– archív Jozefa Macejku

5 komentárov
  1. mival
    mival hovorí:

    dakujem, velmi dobra informacia…..ostava verit, ze sa do kaplnky vrati duch toho miesta, zasluzi si to

  2. M!ro
    M!ro hovorí:

    Presvedčili sme sa včera na vlastné oči 🙂 Ďakujeme za zasvätený výklad!

  3. Petra
    Petra hovorí:

    tak to je krasa, poniektorych tam zobrali a niektorym sa neuslo:( no snad sa mne ujde:)

Spätné odkazy a spätné upozornenia

  1. […] trasy prehliadky je aj návšteva zámockej kaplnky (podrobnejšie v príspevku M. Macejku ). Pripravená je tiež sprievodná výstava fotografií dokumentujúcich priebeh rekonštrukcie. […]

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.