Zámocký park na vlastné nebezpečenstvo

Pýcha mesta, jeden z posledných historických areálov do ktorého sa investuje a tiež miesto konania každoročne najmasovejšej akcie v Malackách. Zámocký park, od 24.2. vstup na vlastné nebezpečenstvo.

Po minuloročnej víchrici, kedy sila vetra zdevastovala dreviny a tie zasa oplotenie a nižšiu vegetáciu, bol „zámek“ zatvorený. Po sanácii nebezpečných stromov sa na jeseň areál otvoril návštevníkom. Už po prvej návšteve bolo zrejmé, že podoba parku sa výrazne zmenila a zmení. Bol to smutný pohľad – objavili sa netušené priehľady v zeleni… Poškodené stromy bolo potrebné odstrániť a ako najvýhodnejší spôsob si mesto zvolilo odpredaj dreva.

Prebehla dôkladná inventarizácia poškodených stromov, ktorá trvala pomerne dlho. Predmetom predaja boli všetky druhy drevín v kvalite vláknina, palivo a G III B a C. Na mimoriadnom zasadnutí MSZ bol uznesením 12/2010 schválený predaj jedinému záujemcovi – olomouckej firme DREXAN, s. r. o., ktorá ponúkla 39 202 €. Podľa uznesenia MSZ mesto uhradí dodávku prác s drevom a dodávku prác na odstránení koreňov a terénne úpravy. Čistý zisk pre mesto bude minimálne 17 092 €. Chvályhodný postup.

Obľúbené miesto svadobných fotografov…

Stránka MÚ informovala, že „Firma, ktorá drevo kúpila, je zodpovedná za odstránenie vzniknutých škôd na vlastné náklady.“ Tento bod však nie je v uznesení MSZ a zostáva veriť, že sa nachádza v zmluve s firmou DREXAN. Držíme palce Vlastimilovi Škodovi pri asertívnom vymáhaní tohto bodu. Ako dokazujú fotografie, škody na chodníkoch a trávnatých plochách nebudú malé.

Zámocký park čaká v najbližšom mesiaci ešte veľa pracovného ruchu. Okrem odstraňovaní následkov víchrice prebieha aj mestský projekt Paltour, v rámci ktorého je v súčasnosti rekonštruované nádvorie zámku a tiež sú budované inžinierske siete v časti parku.

Výkopové práce znamenali ďalšie zásahy do zelene. Výsledok kultivácie trávnatých plôch bude pod najprísnejším dohľadom „akcionárov“ mesta – občanov pri príležitosti Prvomájových Malaciek.

Svojou troškou prispievajú aj vandali…

Pre budúce obdobie ostáva otvorená diskusia ohľadom ďalšej podoby parku. Uvoľnený priestor sa dá využiť na opätovnú výsadbu rastlín, ale môže byť aj príležitosťou pre väčšie využitie jeho potenciálu. Napríklad prírodopisné (pokus o arborétum), tématický náučný chodník pre deti, priestor pre kultúrne podujatia (prírodný amfiteáter), šport jednotlivcov (bežecká trasa, posilňovacie stroje) a iné. Financie by sa na zmysluplné projekty nájsť mali, mestu sa v tomto ohľade dlhodobo darí.

V súčasnosti je zámocký park v Malackách neutešeným miestom. Skaza sa vyhla iba časti medzi Čiernou bránou a štadiónom, ktorá unikla víchrici aj budovateľkým prácam. Na jarné prechádzky pre tento rok odporúčam iné miesto. Snáď o rok bude pobyt v najväčšom mestskom parku veselší.

37 komentárov
  1. Peto
    Peto hovorí:

    Chcel by som vidiet to ine miesto na prechadzky. Dakujem za fakt mudru radu. Vsetko krasne nasi mudri pani nechali zastavat a ak nie to, tak potom jedine na cierno ist do vojenskeho priestoru. Hamba, hamba ako dnes vyzeraju Malacky a aky priestor ponukaju obcanom !!!

  2. Vojto
    Vojto hovorí:

    Do vojenského priestoru nie je nutné chodiť načierno. Stačí si vybaviť povolenie na vstup, ktoré platí 3 roky.

  3. M!ro
    M!ro hovorí:

    To PETO: Ine miesto na prechadzky? Napriklad nabrezie Maliny… Ale nie, vazne, tento rok sa treba vybrat dalej do prirody, v meste vela prijemnych miest na prechadzky neostalo. Nastastie Zahorie a Male Karpaty ich ponukaju dostatok.

    Inak ci je v zmluve bod o naprave poskodeni v suvislosti so spracovanim a odvozom dreva zacina byt viac dolezite ako v case pisania clanku – dnes kamion pri odvoze dreva zbural Bielu branu (podla http://www.malacky.sk/index.php?page=clanok_cely&id=2304). Je to sokujuca sprava…

  4. Mival
    Mival hovorí:

    Neuveritelne. Ked sa to pred par rokmi stalo prvy krat, uz vtedy nad tym stal rozum. Nova kalamita a je to tu znovu! Ti soferi to snad maju v popise prace, alebo co? Alebo je to stale jeden a ten isty sofer s nejakou specifickou obsesiou?

  5. Pepe
    Pepe hovorí:

    Takže, park je zdevastovaný a v devastácii sa úspešne pokračuje. V centre mesta sa likvidujú parkoviska a autá parkujú na posledných kúskoch zelene. Južný vetrík nám prináša „voňavý“ vzduch z priemyselnej zóny … mám pokračovať. Proste Dobré miesto pre život!

  6. ianus
    ianus hovorí:

    A skaza parku pokračuje. Česká firma „Trotel“ s.r.o. a jej odborní pracovníci Pat a Mat dnes zlikvidovali bránu pri Liečivých rastlinách…

  7. Fero
    Fero hovorí:

    tu viete pisat co sa kedy pokazilo v parku taky mudry ludia ako vy by si mali ist skusit nieco podobne robit, nie sedet za pocitacami a komentovat, ianus ty so odpusti blbe poznamky

  8. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Jasne Fero, este by sme mali lutovat chudaka sofera. Toto predsa neni nehoda pri praci, toto je obycajne lajdactvo a amaterizmus. Nic viac.

  9. Fero
    Fero hovorí:

    neviem co na tom idete tolko riesit, tak boze zhodil dva hnile stlpy kere drzali branu, stavaju sa aj horsie veci, takychto mudrych ludi je vela, setkych tych mudrych by som tam nahnal to tam ist robit do zamku

  10. archer
    archer hovorí:

    Fero, kazdemu je jasne, ze ak sa ma to drevo odstranit, ciastocne sa poskodi aj park. Ale dolezite je, aby tie skody boli co najmensie a vsetko sa nasledne dalo do povodneho stavu. Je podla teba strhnuta brana najmensia skoda?
    Takze mali by ste si polozit vy otazku, aky ma zmysel nieco opravovat ked dalsich desat veci znicis?

  11. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Jasne, len dva stlpy, kus plota, jedna kovana brana a len dve auta. No ved neni to zle skore hned tak zrana na drsneho drevorubaca za volantom. Mozeme byt radi ze tam niekoho s tou branou nezabil. Ale to my, intelektuali za pocitacom, len nevieme pochopit co je to skutocna robota. Ked toto, tak som rad ze robim co robim. Ale tak to tu potom vsetko aj vyzera.

  12. pepe
    pepe hovorí:

    kto nic nerobi ten nic nepokaz………normalne mi je luto aj brany ale aj vodica……urcite teraz nespi

  13. pilcik
    pilcik hovorí:

    vy vsetci ste strasne blbi lebo tomu absolutne nerozumiete a vytiahnite to drevo a korene tak aby sa ten travnik a chodniky neposkodili!!!!!

  14. peto
    peto hovorí:

    Pata & Mata som videl tuto sobotu (uz na prvy pohlad ma prekvapili = vyzerali, ze im este nie je ani 18). Pred poludnim zavodili po luke v parku. Pat na tom zelenom auticku, co povalilo branu, a Mat na zltom, s nalozenym obrovskym pnom (upnutom v kiestoch na predu zltehho auticka) … snazil sa predbehnut svojho kamosa Pata, rutiaceho sa s „plnou polnou“ kade-tade … hadzalo to s nim spredu do zadu, az sa mu pen uvolnil, vypadol na zem a Mat do nho v pnej rychlosti vpalil … pohodicka … nabral opat pen a hajde dohnat upalujuceho Pata …

  15. Kamil Ftáčnik ml.
    Kamil Ftáčnik ml. hovorí:

    Bez použitia ťažkých lesných mechanizmov by som si zrejme revitalizáciu Zámockého parku nevedel vzhľadom na rozsah škôd a ich potrebu čo v najkratšom čase odstrániť ani nevedel predstaviť. Ale myslím si, že vzhľadom na to, že sa tieto mechanizmy pohybujú v areály národnej kultúrnej pamiatky by sa mohlo pristupovať k nemu citlivejšie a nepohybovať sa v ňom ako na tankodrome. Čoho dôkazom je stav plôch po ktorých sa tieto stroje pohybujú a v neposlednom rade i zdevastovaná Biela brána. Podľa výpovede očitých svedkov šofér vozidla jednoznačne konal nezodpovedne – neprispôsobil rýchlosť vozidla vzhľadom na priestor v ktorom sa pohyboval!

  16. M4TuL!Q
    M4TuL!Q hovorí:

    sa spamataj co pises(peto)!!!!rozhodne uz maju teho vic odrobeneho jak ty a s takyma strojma jak robia oni by si ty v zivote nevedel robit a sem zvedava jak by to islo tebe a jak by si jazdil po tem parku!!!blbecku!!!

  17. M4TuL!Q
    M4TuL!Q hovorí:

    a len tak mimochodem „zelene auticko“ je vyvozka a „zlte auticko“ je nakladac!!a nebyl to pen ale koren a v tem je rozdil!!nabuduce si aspon zisti poradne fakty ked ces neco napisat

  18. fanda MU
    fanda MU hovorí:

    Kamilovi ml. kamilku ty uz pises jak seriozo uradnicek, drzim palec a nabuduce nezabudni na bc. a adresku

  19. M!ro
    M!ro hovorí:

    Kazdy ma robit taku pracu, na ktoru staci. Ak neviem soferovat tazke nakladiaky s nakladacou rukou (alias vyvozka), nerobim to. Lebo potom budem splacat skody este niekolko rokov (ak nemam poistku prosti blbosti, co vacsina ludi, ktori ju potrebuju, nema)

    Som vsak prekvapeny tym, ze sa v zamku odohravala rallye (alebo po slovensky rely) na tazkych mechanizmoch. Ak je to pravda, tak by to chcelo vazny rozhovor s majitelom olomouckej firmy, alebo nejaky zasah pana Skodu, ktory za MU dohliada na odvoz dreva (a asi aj na to, co sa v parku deje). Ak to zmluva umoznuje, na mieste predstavitelov mesta by som pozadoval okrem znicenej brany a chodnikov novy travnik v maximalnej ploche.

    Cele je to priklad bezohladnosti a lahostajnosti. Ak sa nieco vybuduje z verejnych penazi (nedajboze z „eurofondov“), tak sa to berie ako zadarmo a je k tomu potom aj nalezity pristup. Pritom su to hodnoty, ktore by sa mali uzivat a dalej zveladovat roky rokuce. Hovori sa tomu udrzatelnost. Mesto by malo ist v tomto prikladom, ked este chceme ziskat dalsie projekty (a nielen po politickej linii).

  20. M4TuL!Q
    M4TuL!Q hovorí:

    chlapce ty sa spamataj!ani nevis jak to cez ten vikend bylo ked sa tam akoze „nahanali“!!a namisto teho aby ste byli radi ze vam to tam odpratavaju po tej kalamite, len nadavate furt jak to tam nica, lenze skus tam prevazat take haldy dreva ty!uz len tie stroje su tazke a to drevo ani nevipravam, takze je jasne ze tam su poskodene travniky a chodniky, ale to neznamena ze sa to neopravi!!!

    a inak ti co to fotili tie fotky tu su tez dobre svine protoze to fotili ked tam byla najveci spust a zrovna vtedy tam ani nerobili bo bylo mokro!!!

  21. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Budem rad ak si M4TuL!Q odpusti vyrazy ako svina a blbecek na adresu ostatnych, ktori nemaju problem diskutovat normalne.

    Rovnako by som sa necudoval keby vyssie spominany diskuter sedel vcera za volantom, aspon podla toho co tu pise. a nezmysly typu ze mame byt radi ze to niekto odstranuje su na smiech – ta firma na tom predsa zarobi, je to normalny kseft, tak neviem o com hovoris. To ze sa poskodi travnik aj chodniky je normalne, to ako sa znicila brana uz normalne nie je.

  22. M4TuL!Q
    M4TuL!Q hovorí:

    anooo urcite sem tam cera ja sedela!!:D:Dja ledatak v nakladaci a aj to iba jak spolujazdec takze smola!!!:Pa to ostatne je myslene iba na tych co furt maju naky problem!nom a tych penez s teho moc nemaju, aj tak to secko v spravach prekrutili tak neni o cem

    P4TuL!Q no nak nevim ze by sem s tebu nekde jazdila….

  23. P4TuL!Q
    P4TuL!Q hovorí:

    Aha, tak prepac. Ale ta tvoja prezyvka mja celkem zmatla. Mysleu sem si, ze si to ty, muj drahy partak M4TuL!Q. Aj z reci sa mi zdauo, hmm…
    Ale asi fakt nebudes on, lebo dneska si robi vodicak na buldozer. F treningu mu to celkom isuo.

    P.S. Ale ket by sis sceua zajezdzit, tak esce nejaku vichricu vybavim.

  24. M4TuL!Q
    M4TuL!Q hovorí:

    no v poho….hmm no ne dik necem, ja ked cem tak sa mozem vozit na nakladaci a s lepsima

  25. Martin
    Martin hovorí:

    Tak co sa tu nedozvieme, nez tu niekdo neco napise mal by sa presvedcit ci ma naozaj pravdu, ak by ste vedeli niektory tak my mlady co sme tam jakoze zavodili tak nic neviviedli, ani branu nezhodili, a ked niekto povie ze vodic isiel plnou rychlostou cez branu tak neviem ci rychlost 5 km za hodinu je vela?? asi pre podaktorych hej, a dalsia vec ze vyvozka sa v parku niky nepohibovala rychlejsie nez rychlostou 8 km/h, bo to je prevod ktory vacej proste nepusti, keby ste vedeli o tych strojoch viacej by ste vedeli o com to je, si malo mesto objednat vrtulnik na vyvoz dreva a nemali by take probelmy

  26. Martin
    Martin hovorí:

    A zasah vedenia nebol nutny bo jak tu opisuje niekto ze sa tam odohravala rely, by som mu velmi rychlo vyvratil, keby to tak bolo urcite by zasiahli, sak stale sa robi v parku pod dozorom, ktory nikdy nemal vyhrady na to ako sa tam pracuje, dalsia vec je ta ze do parku bol pokial viem aj zakaz vstupu tak co tam robili ty ludia co to komentuju??? to je asi setko v poriadku, to ze sa mohlo aj nim neco stat je´uz zase ina vec??? nieco sa stane tak hned je zle na strojnikov ale to ze porusuju prikazy ostatny je v poriadku

  27. M4TuL!Q
    M4TuL!Q hovorí:

    boze ludia serte uz nato!!stalo sa co sa stalo ale aj tak to tu nemosa podaktori prekrucat!a nasi takzvani „Pat a Mat“ su asi jedini co tam neco robia a odpratavaju vam tam tu spust po vichrici, tak im mozete byt vdacni!!!

  28. Lenka
    Lenka hovorí:

    takze klasika na slovensku k clanku sa zase vyjadruju ludia, ktory o tom vedia akurat to co si precitali na nete a videli fotky, fakt rychlost 8km/h su brutal preteky chalani by mali ist asi si zajazdit na F1 a zarobili by aspon lepsie prachy, je normalne ze sa stavaju nehody ale ked si porovname historicku skodu zburanej brany a to ako sa stava v MA a zachovavaju kulturne pamiatky tak toto je min. skoda

  29. M!ro
    M!ro hovorí:

    A sme opat pri relativizme a zlahcovani. Ved to sa stava, su to len ludia, mame im byt vdacni za ich pracu… To snad nemyslite vazne!! Ked je toto nazor Malacanov, tak dakujem pekne – mestsky majetok sa poskodzuje a vam je to jedno? Ak by sa to stalo u vas doma, mali by ste rovnako zhovievavy pristup? Nevidite paralelu? Ak nie, tak veci verejne sa vas naozaj netykaju.

    Nehody sa samozrejme stavaju, ale toto je druhykrat to iste! Mozno to ani nie je chyba toho vodica (predpokladam, ze je to jednoduchy chlapec, ktory to nemysli zle), ale jeho nadriadenych – nutia ho aby odviezol drevo na co najmenej otoceni, preto si naklada vela… A mozno to je chyba prave toho vodica, pretoze on je zodpovedny za to, ako s autom jazdi a kolko si tam nalozi a ci sklopi nakladaciu ruku a ci nejazdi prilis rychlo (aj 8km/h moze byt prirychlo). Je to v kazdom pripade lajdackost, firmy DREXAN, ktora poskodzuje mestsky majetok.

  30. Vladimír Handl
    Vladimír Handl hovorí:

    V detstve som býval pri Zámockom parku, vyrastal som v ňom a nielen preto je mi ľúto, že sa s ním príroda tak kruto zahrala. Tiež si myslím, že by mohli úpravy prebiehať citlivejšie a že horeuvedená firma nevyvíja maximálnu snahu o ochranu našej kultúrnej pamiatky. Je to však uhoľ pohľadu. Ak sa niekomu páči, ako práce prebiehajú, je to jeho vec. A my, čo sa nám to nepáči, môžeme dať nespokojnosť najavo aspoň takouto formou. Možno i toto môže čiastočne pomôcť k tomu, aby sme sa do Zámockého parku vracali s hrdosťou a nie so zahanbením.

  31. Lenka
    Lenka hovorí:

    Tak este pre doplnenie informacii, ten „jednoduchy chlapec“ ma ovela viac rokov oproti tomu co sa da pod tym pojmom predstavit, nebol to ten co tam bol v sobotu ako ho tu niekto oznacil a myslim ze uz take nieco tu uz bolo napisane
    druhy krat ta ista nehoda, tak to by snad musel byt aj ten isty sofer, ak niekto nabura ked neda prednost a urobi to ten isty sofer tak to je zase ta ista nehoda, keby ze to takto posudzujeme tak po tolkych opakovaniach tej istej nehody 99% ludi uz davno nema vodicak
    nemyslim si ze tu niekto zlahcuje nasledky nehody, moj nazor je ze ked sa pozreme na malacky tak tu je vela inych vacsich problemov, ktore maju za nasledok tiez ludia a vacsinou z toho maju aj prospech, tuto skodu bude musiet niekto uhradit
    a ak sa niekomu nepaci ako prebiehaju prace v zamockom parku, namiesto toho aby vypisoval prispevky k clanku by mohol navrhnut lepsi sposob, napr. na dokoncovacie prace ktore sa budu robit rucne, zorganizovat brigadu, mesto usetri, nebude musiet platit za to firmu a zarity ochrancovia nasho parku sa mozu pricinit a mat dobry pocit ze nieco pren aj urobili
    aj ked som proti zastreleniu sofera, ktory zbural branu a myslim si ze aj prace v parku prebiehaju vporiadku sa pridem pridat ked sa nieco take zorganizuje a myslim ze aj ludia, ktory to tam podla mnohych teraz „nicia“ sa radi pridaju

  32. M!ro
    M!ro hovorí:

    Lenka, brigada v Zamockom parku zatial nie je na programe dna. Ak mas cas, pridaj sa v sobotu k cisteniu Troch dubov (vid clanok Martina Mraza).

    To ze su aj vacsie problemy neznamena, ze mensie sa maju prejst bez povsimnutia. Ak sa chces vyjadrit k nejakym vacsim problemom, radi tu uvidime tvoj prispevok. Len prosim vacsi pozor na gramatiku 🙂

  33. Lenka
    Lenka hovorí:

    zase sa riesi dolezita vec, moja gramatika
    ja som v ziadnom prispevku netvrdila by to malo prejst bez povsimnutia ale hovorim o tom ze prechadzaju ine problemy bez povsimnutia a tie tu taktiez nikto nekritizuje
    a nemyslim, ze ma niekto pravo oznacit niekoho za jednoduchsieho cloveko, ked ho nepozna

  34. M4TuL!Q
    M4TuL!Q hovorí:

    booooze aby ste sa s tej vasej brany neposrali uz raz spadla a postavili ju nanovo tak ju postavia aj cil….brana jak brana…
    a ked sme uz pri tem su tu aj ludia kery to videli a veda aj o tej havarke a aj o tych autach dost vela a poznaju aj tych co tam pracuju!!

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.