Podzemné chodby v Malackách (1)

Pod Malackami vedú podzemné chodby, ktoré spájajú pálffyovský zámok s františkánskym kostolom a kláštorom. Okrem toho existujú ďalšie chodby, ktoré idú rôznymi smermi. Takéto legendy počul snáď každý Malačan. Minulý rok sa niekoľko ľudí snažilo zistiť, či na legendách môže byť niečo pravdivé. O tejto „expedícii“ sme pripravili miniseriál článkov.

01.jpg

V priebehu druhého júlového týždňa v roku 2007, konkrétne od 7. do 13., prebiehala v malackom zámockom parku „podzemná expedícia“ s názvom „Cuniculum vitae“. Do tejto akcie sa zapojili asi dve desiatky dobrovoľníkov a približne rovnaký počet zástupcov niekoľkých firiem, resp. organizácií. V tom čase bol vlastníkom kaštieľa rád františkánov, preto bolo skúmanie kaštieľa časovo obmedzené.

02.jpg

Členovia expedície pod „hlavným stanom“
Na čelo expedície sa postavil práve Stano Bellan, spoluautor publikácie (odkaz) o histórii mesta Malacky 1206-2006. Neskôr o tejto akcii napísal dva články, ktoré boli uverejnené v Malackom hlase č. 18 a 19/2007. V sérii článkov o tejto akcii budeme vychádzať najmä z rozprávania Stana Bellana na prednáške v MCK 25. januára 2008 a z vlastnej skúsenosti počas expedície.

03.jpg

Stano na začiatku prednášky
Pred začatím celej akcie Stano spolu s primátorom Ondrejkom a ďalšími členmi expedície zbieral informácie o kaštieli a o údajných chodbách. Okrem toho niekoľkokrát prešiel priestory kaštieľa a jeho okolie, raz dokonca aj s psychotronikom z Komárna. Ten tvrdil, že jedna chodba smeruje k domčeku v parku (pri škvarovom ihrisku) a ďalej pokračuje k budove bývalej pálffyovskej správy (miesto dnešného obvodného úradu).

04.jpg

Budova bývalej pálffyovskej správy na Záhoráckej ulici
Objavili sa aj iné verzie predpokladaných smerov chodieb. V Malackách okrem už spomenutých mala ísť ďalšia chodba pri Malom kaštieli (dnešná Billa), hovorilo sa o Bersónovi (dnešný obchodný dom Stred), ale aj o smere na Plavecké Podhradie.

05.jpg

Bolo známe, že okolo kaštieľa vedú úzke klenuté chodby, ktoré plnili kanalizačné úlohy. Jedna vedie od nádvoria kaštieľa popod steny kaštieľa smerom k bočnej, tzv. bielej bráne, a ďalej pod cestou až do objektu dnešnej Fytofarmy.

06.jpg

Jedna z kanalizačných chodieb. Miestami sa dalo ísť vzpriamene, na iných miestach zase štvornožky. Na tehlách vľavo bolo položené potrubie…

07.jpg

…na niektorých miestach bolo vidieť jeho zvyšky

08.jpg

Táto časť chodieb, kolmá na „hlavnú chodbu smerujúcu k Fytofarme, bola vysoká viac ako dva metre
Z jednej z chodieb sa dalo dostať do väčšieho murovaného priestoru s kruhovým pôdorysom s priemerom asi 2 – 2,5 metra, uzavretého akousi kupolou.

09.jpg

Horná časť kruhového priestoru
Na stene sú dva kúsky omietky s nápismi pochádzajúcimi zrejme z 19. storočia.

10.jpg

Prvý nápis znie približne takto: Sneif (Sveif) Jozef 1892 (?)

11.jpg

Z druhého nápisu je zachovaná len časť, rok pod ním by mohol byť 1860
Do tohoto priestoru priamo vedie vyústenie odkvapovej rúry v rohu nádvoria, čo by vysvetľovalo umiestnenie a účel tohoto priestoru. Ale otázniky vyvoláva tvar tejto miestnosti, a okrem toho fakt, že podlaha je len na jednej polovici, druhá polovica bola pokrytá len naplaveným pieskom…

12.jpg

Vyústenie z odkvapovej rúry do kruhovej miestnosti

13.jpg

Ako sme už napísali, tieto „chodby“ sú známe, cieľom expedície však bolo nájsť legendárne chodby, veľké, široké a vysoké aspoň tak, aby sa tam zmestil koč ťahaný koňmi, ako uvádza legenda.

14.jpg

Jeden z účastníkov expedície v kanalizačných chodbách
Účastníci expedície sa rozdelili do viacerých skupín, ktoré sa snažili prejsť každý kúsok kaštieľa, a aj s pomocou techniky zistiť niečo viac o údajných väčších chodbách. Ako sa im darilo, sa dozvieme v ďalšom článku.

12 komentárov
  1. pepe
    pepe hovorí:

    kde je dnes okresny urad este ked tam nestal ………….tak okolo roku 1987 tam kopali velku jamu hlboku aj 10 metrov a dlha bola prakticky cez cely dnesny pozemok okresneho uradu………….vkladali do nej betonove dute valce ktore sa napajali na dalsie ktore pokracovali pod zemou na dolny konec“………no a my ako deti sme sa tam hravali bo to bola velka atrakcia 🙂 no a pamätam si ,ze asi 5-6 metrov pod povrchom bol pas z palenych tehal po dlzke celeho vykopu……….vyzeralo to ako steny chodieb a uz ako male deti sme tam chceli urobit dieru a pozriet sa co je tam no bolo to prenas vysoko:((…….a malo by to viest pred okresnym ako boli volakedy tie stavby co lemovali zahoracku ulicu…..caute!

  2. Katka
    Katka hovorí:

    Skoda, ze prednaska Stana Bellana nebola (napriklad aj na strankach Malackych pohladov) trosku viac „zmedializovana“, aspon ja som teda ziadne odkazy nezaregistrovala. Myslim, ze viac ludi by to zaujalo a radi by si vypoculi, co to pod nasim dobrym miestom pre zivot mame.

  3. Lucy
    Lucy hovorí:

    Katka,
    sem-tam sa oplati nakliknut aj webovu stranku mesta. V sekcii Kalendar podujati bola zverejnena. Januarovy kalendar podujati bol rovnako v Malackom hlase. Dokonca na podujatie upozornoval aj zvlastny text pod fotografiou z expedicie na 2. strane (bol nej Mato a Zuzka Macejkovci :). Prednasku propagovalo aj MCK. Urcite som videla minimalne dva plagaty v meste a jeden visel vo vestibule MsU. Ucast bola vysoka. Dokonca si ludia museli pridavat stolicky. Janka Zetkova skonstatovala, ze nabuduce musi vyhradit vacsie priestory (mozno v SD MCK na Mierovom namesti). Verim, ze tato prednaska nebola posledna.
    Expedicia pokracuje, takze dufajme, ze prinesie aj dalsie konkretne vysledky.

  4. Katka
    Katka hovorí:

    Dakujem Lucy, je pravda, ze na stranky mesta nechodim tak casto, ako navstivim Malacke pohlady, tak dakujem za upozornenie 🙂 Plagaty som bohuzial nezaregistrovala, hold, chodim z prace az po tme … Malacky hlas sme v januari bohuzial do schranky akosi nedostali, co sa stalo prvykrat odkedy je distribuovany do schranok … smola. Nabuduce snad uz podobne podujatie neprepasnem 🙂

  5. názor
    názor hovorí:

    žiadne takéto obrovské chodby (aby sa do nich zmestil koč s koňmi) určite neexistujú, nie je pre to žiaden racionálny dôvod (to si myslím);
    bola by to extrémne náročná a nákladná stavba; určite by to bolo zaznamenané aspoň v nejakom historickom prameni; pálffyovský kaštiel je zámok, nie opevnený hrad – nie je dôvod sa v ňom skrývať a ani z neho utekať;
    a to, čo popisuje pepe bolo asi zregulované koryto maliny / mlynského náhona,
    potoka ktorý tadiaľ stále preteká

  6. Igor
    Igor hovorí:

    V Malackach je vela chodieb.Malacky kastiel mam poprechadzany cely od hora az dolu.Napriklad z konarne vedie podzemna chodba do liecivych rastlin tade tahali pod zemou kone.Potom v studni je jedna chodba ale ta neviem kade vedie ale je dost mozne,ze sa napaja nad tu co je pod branou kde je koc kadial chodil palfi do rakuska.Aj na hure su dve chodby ktore su zasypane.Jedna je este smerom k liecivym rastlinam,ako sa ide z vonka do konarne.Ano je pravda,ze ako je flora odtial vedie chodba az do nemocnice.A este vedie chodba aj z kastiela az na plavecky hrad.Potom ako bol zidovsky cintorin,tak s tej kaplnky vedie podzemna chodba az do rakuska.Su to vsetko zaujimave veci,zaujimam sa o to,viem kde su niektore z tychto chodieb lebo som tam bol

  7. archer
    archer hovorí:

    @Igor, ked som bol v koniarni naposledy, ziadna taka chodba, ktora by smerovala odtial do liecivych rastlin tam nebola. Ano, jedna chodba vedie klicivym rastlinam, no to sa skorej da nazvat kanalom ako chodbou (cast z nej je aj tu na fotkach). Lenze ta sa postupne znizovala az na uroven plazenia sa. Hovorilo sa aj, ze koniaren mala strop v inej vyske ako teraz. Ale ak by to bola pravda, museli by tam nanosit strasne mnozstva zeme a to sa mi nechce moc verit.

  8. názor
    názor hovorí:

    igor,
    a potom si sa zobudil a bolo ráno a nočné mory o množstve podzemných chodieb boli preč … 🙂

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.