Malacký dub v Európe vypovedal jedinečný príbeh Záhoria

Súťaž Európsky strom roka 2024 bohužiaľ nedopadla pre nášho reprezentanta víťazne. S viac ako päťtisíc hlasmi totiž skončil až na predposlednom mieste. Súťaž vyhral poľský buk, na druhom mieste sa umiestnil buk z Normandie vo Francúzsku a tretie miesto obsadil tisícročný olivovník z talianskej Sardínie. Napriek tomu sa za tento výsledok nemusíme hanbiť.

Európsky strom roka je súťaž, ktorá poukazuje na vzácnosť a dôležitosť stromov ako prírodného a kultúrneho dedičstva Európy a zároveň chce vyzdvihnúť environmentálnu dôležitosť. V súťaži nejde o najkrajší strom, ale o dôležitosť príbehu, ktorý strom nesie a ktorý je zakorenený v životoch a v práci ľudí a komunity, ktorej strom je centrom pozornosti.

Už minulý rok vyhral náš Pálffyovský dub celoslovenskú súťaž, ktorú každoročne organizuje Nadácia Ekopolis, a preto reprezentoval Slovensko aj na európskej úrovni. Tento dub, ktorý má viac ako 500 rokov a nachádza sa v zámockom parku, dosahuje výšku 20 metrov a obvod kmeňa 660 centimetrov.

Zámocký park v Malackách
Zámocký park v Malackách. Šípka ukazuje na miesto, kde sa nachádza 500-ročný dub

Referent životného prostredia v Malackách Kamil Ftáčnik hovorí, že určite nejde o neúspech. „Bez ohľadu na obsadenie dostal Pálffyovský dub spomienok jedinečnú možnosť rozpovedať svoj príbeh mimo Slovenska, čo je fantastické. Prezentovaný bol aj v nemeckom, maďarskom či francúzskom jazyku naprieč štátmi, ktoré mali nejakú spojitosť, s Pálffyovcami.“

V Malackách tak pribudol ďalší dôvod, prečo navštíviť naše mesto spolu s Zámockým parkom. Ako však môžu Malacky s takýmto úspechom naložiť? „To ukáže len čas, aké príležitosti sa objavia, ale určite budeme na ne reagovať. Úspech Pálffyovského dubu však poskytuje pevný základ pre šírenie osvety o dôležitosti starostlivosti o prírodu a uchovávanie unikátnych exemplárov stromov. Už teraz vieme, že tento dub pritiahol nemalú pozornosť domácich, ale aj zahraničných milovníkov vzácnych stromov, ktorí sú vždy na cestách za objavovaním zaujímavých exemplárov.“

Mesto si túto pýchu váži a aj preto bez ohľadu na výsledok v súťaži bolo oň dobre postarané. „Nedávno boli už realizované odborné arboristické ošetrenia. Zároveň v jeho okolí pribudne ekobariéra, ktorá bude vytvorená z konárov stromov nachádzajúcich sa v parku a budem pomáhať chrániť strom pred poškodením a návštevníkov pred padajúcimi konármi. Zamedzenie vstupu dopomôže k lepšiemu prístupu kyslíka, vody a živín pre strom a zároveň budú konáre poskytovať útočisko pre rôzne druhy živočíchov. Týmto zásahom sa prispeje k udržaniu zdravia Pálffyovského dubu spomienok a k jeho zachovaniu pre ďalšie generácie,“ dokončil Ftáčnik.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.