2% pre OZ Malacké pohľady

Občianske združenie Malacké pohľady funguje na základe dobrovoľníctva svojich členov. Ale na niektoré aktivity sú financie potrebné. Preto sa opäť uchádzame o 2% z vašich daní, ktoré umožnia spolufianncovať naše aktivity pre Malacky. Za podporu vopred ďakujeme!

Naša činnosť v roku 2018

  • Chill-out – V roku 2018 sa podarilo usporiadať päť diskusných podvečerov v rámci platformy Chill Out. Hosťami boli osobnosti ako Magda Vášáryová, Milan Kňažko, Richard Lintner, Sajfa, Bekim a Braňo Deák s Tobiasom Králom. OZ Malacké pohľady spracovali projekt na technické zabezpečenie podujatí, ktorý finančne podporil Bratislavský samosprávny kraj (BSK).
  • Tabuľa v zámockom parku – Na jar sme obnovili informačnú tabuľu v zámockom parku. Tabuľa, ktorá je pri hlavnej cestičke v parku neďaleko futbalového štadióna, obsahuje informácie pre turistov o zámku a parku v slovenčine, nemčine a angličtine. Tá pôvodná, ktorú sme osadili v roku 2006, bola zničená. Preto sme sa rozhodli pre jej výmenu a aktualizáciu.
  • Výstava v galérii MCK – V lete 2018 sa konala výstava Malackých pohľadov zostavená z veľkoformátových fotografií Malaciek. Návštevníci mali možnosť pozrieť si v galérii MCK na Záhoráckej ulici dve hlavné témy venované malackému námestiu a porovnávacím fotografiám z rubriky Stroj času. Vo zvyšných dvoch priestoroch boli nainštalované panoramatické zábery Malaciek, ale aj ďalšie vydarené súčasné pohľady na mesto. Časť výstavy bola prístupná aj v kryptách františkánskeho kostola počas jesennej Šošovice.
  • Historické potulky Malackami – Trikrát počas roka prebiehali „veľké“ historické potulky Malackami – podujatie, ktoré má za cieľ sprístupniť najvýznamnejšie pamiatky mesta, ale aj poukázať na význam prehliadaných, no napriek tomu hodnotných objektov. Všetkých potuliek sa zúčastnilo spolu približne dvesto ľudí. Okrem toho sa na jeseň konali aj „dušičkové potulky“ na starom cintoríne a v kryptách Čierneho kláštora. Potulky zastrešovalo Mestské centrum kultúry.
  • Lipa slobody – V októbri sme pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa zabezpečili v spolupráci s APRO Malacky výsadbu pamätného stromu na Kláštornom námestí. Lipa bude pripomínať vznik republiky a získanie slobody na našom území. 
  • Konferencia o Mackovi – Na druhý deň po sadení pamätnej lipy sa malacké kino stalo hostiteľom 3. medzinárodňí konferencie o Mackovi. Odznelo na nej desať príspevkov rozširujúcich poznanie osobnosti Macka a zároveň dve interpretácie piesňe Išeu Macek do Mauacek. 
  • Naša pani Firštka – Vďaka úspešnému projektu podporenému finančne zo strany BSK a mesta Malacky a vďaka ústretovosti Mestského centra kultúry Malacky sa nám podarilo zabezpečiť podmienky na realizáciu nového autorského divadelného predstavenia, ktorého dej sa odohráva v malackých reáliách niekedy na začiatku 20. storočia. Premiéra aj zájazdy v okolitých obciach mali veľký úspech.
  • Webstránka MP – Nezabúdame ani na našu nosnú činnosť – vytváranie pôvodného obsahu webstránky malackepohlady.sk. V roku 2018 sme uverejnili 70 článkov a viac ako dvojnásobný počet príspevkov na facebooku, ktoré zachytávali aktuálne dianie prostredníctvom fotografií a živých videí. V tomto roku bol počet čitateľov webu najvyšší v doterajšej histórii, najčítanejším článkom bol blog o komplexe Severín v júni. Tiež narástol počet našich fanúšikov na facebooku (aktuálne 3133 lajkov)

Ako môžete venovať 2% z daní Malackým pohľadom?

  1. Požiadajte svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov a o vystavenie potvrdenia o zaplatení dane.
  2. Stiahnite vyhlásenie o poukázaní 2% dane a doplňte vaše meno, rodné číslo, bydlisko a sumu zodpovedajúcu 2% zaplatenej dane.
  3. Ak použijete vlastné tlačivo, uveďte v ňom tieto údaje o prijímateľovi: Malacké pohľady, Kukučínova 57, 901 01 Malacky, IČO 31800963.
  4. Najneskôr do 30. apríla 2019 pošlite alebo osobne doručte formuláre daňovému úradu v mieste vášho bydliska.
  5. Viac informácií aj o iných formách financovania.

Na čo bude váš príspevok použitý?

Váš príspevok nám pomôže zrealizovať zámery, ktoré smerujú k verejnému priestoru s pridanou hodnotou – áno – je to možné aj v Malackách. S pomocou dobrovoľníckeho úsilia členov OZ Malacké pohľady plánujeme:

  • Mikroprojekty pre zachovanie a zveľadenie historického dedičstva.
  • Projekty pre rozvoj občianskej spoločnosti na úrovni mesta Malacky.
  • Podporu originálnej kultúry a rozvoja identity Malaciek.

Ďalšie informácie

Uvítame aj vaše pripomienky a podnety k našim aktivitám – a samozrejme – aj osobnú angažovanosť! Ak máte akékoľvek otázky alebo potrebujete viac informácií, napíšte nám na mpohlady@gmail.com

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.