3. medzinárodňí konferencia o Mackovi v Malackách

Výskum „mackológie“ pokročil a po roku sa v Malackách opäť prezentovali výsledky na 3. medzinárodňí konferencii o Mackovi, ktorá prebiehala 20. októbra.

Foto: Lucia Vidanová

Program konferencie otvoril emeritný tajomník konferencie Stano Bellan. Nasledovala prezentácia nových poznatkov týkajúcich sa vývoja záhoráčtiny v podaní trojice Marek Hlaváč, Dorota Balúchová a Juraj Červienka. Martin Macejka poukázal na pedagogické súvislosti Mackovho príbehu. Miloš Khun zase predstavil Macka ako džezmena.

Stano Bellan (foto: Lucia Vidanová)

Marek Hlaváč (foto: Lucia Vidanová)

Martin Macejka (foto: Lucia Vidanová)

„Záhorácku“ chorobu nazvanú čemer rozobral lekár Peter Hegyi. Odborník na konšpiračné teórie Karol Horváth predniesol príspevok so záhoráckym názvom Macek jak prototip mítického hrďinu. Lentologický príspevok Viktora Suchého ukázal Macka ako pomalého chodca. Naopak odborník na rýchlu chôdzu atlét Matej Tóth vo videonahrávke ukázal, ako sa dá rýchlo chodiť s cepami i na väčšie vzdialenosti. Gabriela Alexová poukázala na súvislosti medzi Mackom a súčasnou seriálovou tvorbou. A garantka výskumu o Mackovi Andrea Olšovská zhrnula doterajší výskum v príspevku Mackovi prínos pre vedu.

Peter Hegyi (foto: Zuzana Chrustová)

Matej Tóth a Stano Bellan (foto: Zuzana Chrustová)

Andrea Olšovská (foto: Zuzana Chrustová)

V sprievodnom programe vystúpili s interpretáciou piesne Išeu Macek do Mauacek Alena Čermáková v gitarovom sprievode Ivana Čermáka a Miloš Khun. Konferenciu, ktorá sa uskutočnila vďaka finančnej podpore Bratislavského samosprávneho kraja, moderovala Beina Reifová.

Alena Čermáková a Ivan Čermák (foto: Lucia Vidanová)

1 odpovedať

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.