Naša pani firštka. Chystá sa divadelné predstavenie z čias Pálffyovcov

Rok 1918 bol pre Malacky prevratný. Zmenil sa štát, politický režim, prišla sloboda a z Malaciek odišli bývalí zemepáni Pálffyovci. Preto sa týmto témam v meste venovalo počas roka viacero podujatí: výstava v zámku (Pálffyovci a rok 1918), konferencia o Pálffyovcoch, sadenie pamätného stromu – lipy slobody, hudobno-diskusný podvečer Pred storočím (pri príležitosti vzniku ČSR). Tematický program uzatvorí divadelné predstavenie Naša pani firštka, ktoré bude mať v sobotu 15. decembra premiéru v malackom kine.

O čom je nové predstavenie? “Myslím, že v prvom rade o nás, Záhorákoch, Malačanoch. Je to láskyplná ironická a vtipná mozaika,” uviedla režisérka Beina Reifová.

Beina Reifová (Foto: Martin Macejka)

Autor scenára Stano Bellan sa rozhovoril viac: “Je to o tom, ako niekto niečo popletie, niekto si to zle vysvetlí, niekto chce vo všetkom urobiť poriadok a nakoniec všetci nájdu, čo hľadali a niektorí aj to, čo netušili, že by mohli ešte nájsť. Teda taká normálna historka. Ako hovorí na jednom mieste postava správcu – „bilo pres štyristo rokú od Šejkspírového narodzeňá a pres tristo od Moliérovej smrci, ale ňic nebilo stracené, lebo u nás sa také jejich príbjehi žili bježňe každí deň“.

V novej hre sa predstaví štrnásť hercov. Stano Bellan prezradil, na čo sa môžeme tešiť: “Na predstavenie, ktoré je o našom kaštieli a trhu u Severínka, o kniežati Pálffym neviemktorom, o jeho pani firštke, o láske, intrigách, blbých rečiach, skrátka o nás, len v inej dobe. Do Národného divadla to nie je, ale je to naše. Ja sa osobne teším na fantastické kostýmy Rúženky Habovej a pesničky Rasťa Kráľa, ktoré by to mohli zachrániť, keby sa niekomu nepozdával dej. Ale celé to vďaka réžii Beiny Reifovej funguje a tak ja sa súčasne s trémou aj teším.”

Beina Reifová a Fredy Swan na jednej zo skúšok predstavenia (Foto: Martin Macejka)

Čo na novej hre najviac zaujalo režisérku? “Pre mňa osobne jednoznačne celá hra okolo novej hry,” odpovedala Beina Reifová. „Keď som si čítala článok na Malackých pohľadoch o firštke, hneď som písala Martinovi Macejkovi a Stanimu Bellanovi. V tejto trojke sme potiahli prvé predstavy a prizvali sme Rúžku Habovú a Rasťa Krála k spolupráci, ale aj pre spoločnú kávičku a debaty o Pálffyovcoch a o Malackách. A prvé obrázky s kostymami od Rúžky ma teda hodne zaujali 🙂 I naše prvé čítačky, herecké kreácie Fredyho Swana a najmä naše spevácke pokusy vospolok 🙂

Aj Stano Bellan odpovedal na otázku, čo ho na novej hre zaujalo: “To je pre mňa podivná otázka, ale to, čo ma chytilo, je zase tá istá skupina ľudí, s ktorými sme pred časom urobili Mŕtveho frajera. Len teraz s inými hercami. Je super, že prijal pozvanie Fredy Swan, na čo sme mali zálusk už dávno. A potvrdilo sa nám, že sa oplatilo na túto príležitosť počkať.”

Fredy Swan a Dodo Klučár (Foto: Martin Macejka)

Už čoskoro zverejníme pozvánku s podrobnejšími informáciami o predstavení. Zatiaľ prinášame odkaz pre čitateľov a divákov, ktorý je zároveň pozvánkou, od Stana Bellana: “Je nezmysel opisovať lákavé stránky tohto kusu, pretože divadlo treba vidieť a potom rozprávať. Tešíme sa na všetkých, ktorí s nami strávia tú hodinu a pol, zasmejú sa a prípadne pošlú ďalej správu.” “Verím, že sa budú zabávať tak, ako sme sa zabávali my pri tvorbe predstavenia,” pridáva sa Beina Reifová.

Predstavenie, ktoré organizačne zastrešujú Malacké pohľady v spolupráci s Mestským centrom kultúry Malacky a Štúdiom mladých Divadla na hambálku, sa realizuje aj s finančnou podporou Bratislavského samosprávneho kraja.

Zo skúšky nového predstavenia (Foto: Beina Reifová)

Foto: Beina Reifová

Foto: Martin Macejka

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.