Le Figaro: Nad Malackami sa zmráka, prišiel Nvota namiesto Latináka

Skončil sa divadelný festival. Jakub Nvota ukazuje, aký bol. A povedal to aj po skončení posledného predstavenia, keď rýmom odpovedal na slová Vlada Zetka. V rámci ich slovného súboja odznelo tiež, že „hrať tu pre vás bolo vzrušujúce, tešíme sa nabudúce.“ O tom, že festival sa v Malackách udomácnil, a mal výbornú atmosféru, svedčí aj tento článok a v ňom viac ako 60 fotiek z posledných troch dní festivalu.

Piatok

Piatkové popoludnie patrilo študentom františkánskeho gymnázia. Ich predstavenie, ktoré režírovala Beáta Reifová, malo názov Zľahka o neľahkom. Študenti hrali samých seba, resp. vôbec mladých ľudí dnešnej doby. Ich svet sa konfrontoval so svetom rodičov. Každý má rád to, čo ho obklopuje v počas jeho mladosti. Či ide o hudbu Zagorovej, Nagya alebo Rytmusa.

Každá doba je iná, a predsa sú mladí ľudia rovnakí.

Generácia rodičov si zaspomínala aj na fronty na banány. Kto by si pomyslel, že taká fronta mala aj sociálnu funkciu? Bol to priestor na nadväzovanie známostí…

…napríklad s mladým rádioamatérom.

Bola to doba, keď hviezdila Alla Pugačevová. Predstavenie bolo spestrené projekciou klipov a reklám z tých čias.

Úsmev na tvárach vyvolal aj klip malackej skupiny AC+ spred mnohých rokov.

Človek si uvedomí aj negatíva svojej doby, ale napriek tomu sa tohto životného štýlu nevzdá. Net, net, bez teba život niet, znelo jedno z priznaní, ktoré tvorili záver predstavenia. Facebook je základ dnešnej komunikácie. Niektorým slovám z tejto hry nerozumeli rodičia, iným deti.

Premiéra vyšla, predstavenie bolo vydarené, presvedčivé. Milo prekvapili výkony hercov, ale aj divácka účasť. Najbližšia repríza je naplánovaná na utorok 4. októbra.

Autorka scenára a režisérka B. Reifová počas debaty vo foyer kina po skončení predstavenia Zľahka o neľahkom.

Diváci sa presunuli do spoločenského domu, kde sa chystalo ďalšie predstavenie. Naša novinárska kolegyňa Lucia sa naň pripravovala spolu s najmladšou účastníčkou festivalu Stellou.

Predstavenie žiakov malackej ZUŠ-ky malo názov Výťah. Jeho autorkou a režisérkou bola Katka Trenčanská. Hra mala premiéru tento rok v júni.

Príbeh sa odohrával v 50-poschodovej budove. Pred výťahom sa stretlo sedem postáv – biznismen, psychologička, robotník, obyvateľka domu, učiteľka francúzštiny, veštica a nezamestnaná, ktorá sa chystala na úrad práce.  Každý mal svoje starosti, no spájal ich jeden cieľ – dostať sa výťahom hore. Výťah dlho nechodil. Niektorí to zvládali športovo, iní horšie.

Diváci sa dobre bavili.

Výťah zakrátko prišiel. No v priebehu cesty sa zasekol a jeho „obyvatelia“ pod vplyvom situácie začali meniť svoje správanie. „Ľudia sa tu zbližujú. Na čo nemali čas, to im výťah dal,“ odznelo v hre.

Volanie o pomoc, plač, kolaps. Aj takéto situácie prebiehali v zaseknutom výťahu.


Mladí herci podali veľmi dobré výkony, prestavenie bolo príjemnou súčasťou festivalu.

Diváci sa nenudili, práve naopak. Záverečný potlesk bol zaslúžený, umenie hercov ocenil aj Fredy Swan…

…či manželia Zetkovci.

Nasledovalo predstavenie Prešporského divadla Dvere, a potom vystúpilo divadlo SemTamFor s hrou Elektrická puma. Z tohto predstavenia vám ponúkame niekoľko fotiek. Išlo o takmer 40 rokov starú hru, ktorú pôvodne hralo legendárne divadlo Semafor. V Malackách v tomto predstavení hrali Jarek Durďák, Mik Múdry a Bára Němečková.

Diváci sa dočkali rôznych prekvapení, napríklad orientálneho Hadžadžadža…

…alebo Františka Bonda, Jamesovho otca.

Podľa informácií na oficiálnej stránke divadla je na tejto hre pozoruhodné jej protivojnové a protitotalitné zameranie. Preto mohli vzniknúť aj také scény, akú vidieť na obrázku.

Kým sa herci snažili, diváci oddychovali, tí vpredu dokonca ležali.

Po predstavení v nočných hodinách prebiehal koncert Jany Vébrovej. Skončil po polnoci.

Pre úplnosť uvedieme, že počas víkendu na pôde festivalu koncertovali aj Ďuri&Stenly&Pedro a dvojica Rasťo Král s Paľom Hoďom.

Sobota

Štúdio mladých Divadla na hambálku sa predstavil hrou Jeana Anouilha Orchester v réžii B. Reifovej.  Diváci mohli vidieť šesť náladových žien a jediného muža Leona, ktorý to s nimi nemal ľahké. Autorkou fotografií z tohto predstavenia bola Natália Chabadová.

 

Nasledovalo predstavenie Bathoryčka v podaní Hriňovského divadla.

Išlo o hru, ktorú napísal pôvodne Stantislav Štepka pre Radošinské naivné divadlo. Fotografie z tejto hry sú dielom Mirky Mihaličkovej.

 

Podvečer patril Arteatru a hre Polnočné blues. Zažiarili v ňom Martin Mňahončák…

…a Lenka Barilíková.

V jednom byte sa stretli súkromný detektív Toma s prostitútkou Angelou.

Ich vzťah sa počas večera vyvíjal, bol plný prekvapivých zvratov.

Na svoje si prišli predovšetkým náročnejší diváci

 

Posledným predstavením soboty bola paródia Hamlet alebo Nález lebky v podaní Túlavého divadla. Pôvodne bolo v pláne iné predstavenie, ale pre chorobu jednej z herečiek nastala zmena. Ako sa neskôr ukázalo, nebola to jediná úprava programu.

Herci z Túlavého divadla pod vedením Jakuba Nvotu hrali Hamleta v Malackách už tretí raz, ale opäť zožali veľký úspech.

Autorkou fotiek z tejto hry bola Natália Chabadová.

Nedeľa

V sobotu večer sa Jakub Nvota, Štefan Richtárech, Števo Martinovič a Pavol Buocik s Malackami nerozlúčili. Spolu s Luciou Rózsa Hurajovou tu odohrali v nedeľu ďalšie predstavenie – neplánovane. Viac o tomto predstavení napísala Magda Sršňová:

„Zaujímavý, pútavý príbeh, na záver nečakaný zvrat v deji zväčša so šťastným koncom. Nielen stručný opis priebehu deja divadelných hier, ale aj opis priebehu a najmä nedeľného podvečerného  záveru štvrtého divadelného festivalu Zejdeme sa na hambálku. Tých, čo vyše roka zháňali lístky (minimálne ja)  na permanentne vypredané predstavenie divadla Astorka Čudné popoludnie dr. Zvonka Burkeho, príliš nepotešila správa o zrušenom predstavení z dôvodu hospitalizácie pani Útechovej (L. Latináka). Útechou pre sklamaných divákov malo byť predstavenie Túlavého divadla spolu so zadarmo podávaným čajom, alebo finančná hotovosť pri vrátení vstupenky, avšak bez čaju. Výborné referencie predstavenia Cyrano alebo balábilé o nose napokon presvedčili a kompletne zaplnili hľadisko. Pre hercov  to bola nepochybne náročná úloha hrať pre divákov, ktorí si pôvodne zaplatili vstupné na jednu z najlepších a najúspešnejších komédií v dejinách moderného česko-slovenského divadla (tak to aspoň uvádza domovská stránka). Na to, aby sa do dejín zapísalo aj Balábilé o nose, bude potrebovať ešte niekoľko repríz.  Najmä vďaka sympatickému autorskému humoru, nepodceňujúcemu diváka recyklovanými frázami, ich bude nepochybne veľa. Herci ponúkli úpravu klasickej predlohy vo forme veršovaného predstavenia spolu s prehliadkou rečových defektov s humorným nadhľadom, kde nosom bol kus bagety a mesiacom v splne naleštená plešina.

Na záver neprekvapil opakovaný potlesk, ale Vlado Zetek, ktorý vyzval nič netušiaceho hlavného protagonistu  Jakuba Nvotu  na súboj vo veršoch, aby tak spoločne ukončili festival.  Festival aj ukončili a publikum počas súboja mohlo jasne vidieť, kto už má za sebou zveršovanie celej divadelnej hry. Divákom, ktorým ešte ostala nejaká nádej na zhliadnutie predstavenia Astorky, bolo prisľúbené, že sa v Malackách určite onedlho predstaví. Aký časový horizont predstavuje „onedlho“, závisí  aj od zdravotného stavu pani Útechovej. Dúfajme, že to bude čoskoro, aby namiesto nej zrušenie nájomnej zmluvy s doktorom Burkem a vydatie jej dcéry nevyriešilo opäť iné divadelné predstavenie.

Nedeľa večer. Približne pol desiatej. Po poslednom predstavení bolo treba upratať. A tiež tešiť sa na ďalší ročník festivalu Zejdeme sa na hambálku

Plagát s programom tohtoročného festivalu Zejdeme sa na hambálku.

Reportáže z minulých ročníkov divadelného festivalu Zejdeme sa na hambálku:

Nultý ročník (2007)
Prvý ročník (2008)
Druhý ročník (2009)
Tretí ročník (2010)

1 odpovedať
  1. v
    v hovorí:

    keď človek vidí malé dieťa, bez toho aby si to uvedomoval sa usmieva.Ja som sa pristihol,že som sa usmieval na divadelných predstaveniach. Bolo to fajn a Jana Vébrová nemala chybu. ďakujem.
    v.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.