Čo nás čaká v Malackách na jeseň?

V meste Malacky je na najbližšie dva mesiace naplánovaných množstvo podujatí. Pripravili sme pre vás chronologický prehľad vybraných aktivít, ktoré sa týkajú oblasti kultúry. Viaceré stoja za to, aby ste si ich poznačili do kalendára v predstihu.

Podujatia

Hasičské hobby 

26. 9. – 13. 10. 2019, kaštieľ

Výstava v kaštieli, ktorú zabezpečujú hasičské organizácie v spolupráci s ďalšími subjektami. Organizátori sľubujú množstvo exponátov, v určenom dátume bude možnosť pozrieť si aj hasičskú techniku. V doobedňajšom čase (v stredu, štvrtok a piatok) bude výstava otvorená aj pre školy, ktoré sa môžu objednávať v MCK.

Hasičské hobby

Malacká šošovica

28. 9. 2019, Kláštorné námestie

Tradičný jesenný hand-made jarmok Malacká šošovica spojený s kultúrnym programom bude opäť na Kláštornom námestí.

Malacká šošovica

Hambáljarmok

28. 9. 2019, kaštieľ

Hambáljarmok, ktorým sa začína divadelný festival, tento raz nebude spojený s Malackou šošovicou, ale nadviaže na ňu – začne sa až popoludní. A bude sa konať na nádvorí kaštieľa, súčasťou budú aj divadelné predstavenia. 

Zejdeme sa na hambálku 

30. 9. – 5. 10. 2019, kino (KD) a spoločenský dom (SD)

12. ročník malackého divadelného festivalu bude po Hambáljarmoku pokračovať predstaveniami, ktoré sú rozvrhnuté na celý týždeň, od pondelka do soboty. Prídu aj herci zvučných mien. Podrobnosti nájdete v programe.

Zejdeme sa na hambálku Malacky

Strašidlá v kaštieli

12. 10. 2019, kaštieľ

Pred záverom letnej sezóny v kaštieli sa pripravuje aj projekt týkajúci sa strašidiel, určený najmä mladšej generácii. Podrobnosti upresníme.

Potulky – starý cintorín a krypty

1. a 2. 11. 2019

Prechádzky starým cintorínom a kláštornými kryptami so sprievodcami. Čas začiatku upresníme. 

Ukradnutý štát

6. 11. 2019, 19.00 h, kino (KD)

Premietanie filmu Zuzany Piussi v malackom kine a následná beseda s autorkou. Film je dramatickým rozprávaním o novom type spoločenského zriadenia, v ktorom tradičné štátne štruktúry nahrádza mafia s oligarchiou. A o tom, ako urobiť, že sa o tom verejnosť nič nedozvie. Autorka týmto dielom nadviazala na film Od Fica do Fica.

Svätomartinský lampášikový sprievod

10. 11. 2019, 17.00 h, zámocký park

V zámockom parku sa opäť odohrá zinscenovaný príbeh o svätom Martinovi a žobrákovi, spojený s lampášikovým sprievodom.

Projekt Salome – večer s piesňami Karla Kryla

18. 11. 2019, kino (KD)

Koncert zoskupenia piatich mladých českých umelcov, ktorí upravili piesne legendárneho Karla Kryla pre spev, harfu, klarinet a gitaru. Kapelu tvoria Pavel Batěk, Barbora Plachá, Tomáš Kůgel, Petr Šťastný, autorom úprav je Michal Vejskal. Miesto koncertu bude kino, začiatok vo večerných hodinách (neskôr upresníme).

Projekt Salome

Beseda s Františkom Mikloškom

26. 11. 2019, kino (KD)

Moderovaný rozhovor s jednou z hlavných postáv prevratných zmien v našej spoločnosti, ktoré sa začali koncom roka 1989. Obzretie za 30 rokmi od novembra 1989. Miesto besedy bude kino, začiatok vo večerných hodinách (neskôr upresníme).

Pri všetkých podujatiach sú možné zmeny programu, pre istotu odporúčame overiť si aktuálnosť informácií tesne pred podujatiami.   

Publikácie

Krypty pod františkánskym kláštorom

V tomto roku sa realizuje projekt obnovy informačných panelov v kryptách, súčasťou bolo aj vydanie propagačnej brožúry, ktorá je dostupná v TIKu na Záhoráckej ulici, ako aj v samotnej expozícii v kryptách. Projekt sa realizuje s finančnou podporou Bratislavského samosprávneho kraja.

Krypty v Čiernom kláštore Malacky
Foto TIK Malacky

Zborník z konferencie o Mackovi

Počas uplynulých troch rokov sa v Malackách konala medzinárodná konferencia, ktorej cieľom bolo prezentovať výsledky výskumu “mackológov” – o živote, diele, odkaze Macka z piesne Išeu Macek do Mauacek. Publikácia bude obsahovať podstatnú časť prednášok, ktoré odzneli na konferencii. Aktuálne je v štádiu príprav, vydanie sa predpokladá na jeseň. Vydavateľom je občianske združenie Malacké pohľady, na vydanie knihy prispelo dotáciou aj mesto Malacky

Stano Bellan
Stano Bellan (Foto Lucia Vidanová)

Kniha o dejinách zdravotníctva v Malackách

Aktuálne sa finalizuje aj výpravná kniha, ktorej autorom je MUDr. Ján Tedla spolu s ďalšími malackými lekármi a na ktorej sa dôslednou editorskou prácou podieľa Stano Bellan. Kniha by mala byť dostupná pred Vianocami. Vydavateľom je mesto Malacky.

Malacky a okolie 12

Zborník zostavený z prednášok, ktoré odzneli v priebehu roka na pôde MCK Malacky – Múzea Michala Tillnera. Kniha by mala byť dostupná pred Vianocami. Kniha vyjde aj vďaka finančnej podpore Bratislavského samosprávneho kraja. 

Malacky. Spoznajme svoj región 2

Pracovný zošit určený pre žiakov druhého stupňa malackých základných škôl. Autorsky sa na ňom podieľajú Martin Macejka, Stano Bellan a Vanda Kráľovičová. Kniha, ktorej vydavateľom je občianske združenie Záhorácke kruhy, by mala byť dostupná pred Vianocami, vyjde aj v ďaka finančnej podpore Bratislavského samosprávneho kraja. 

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.