Stroj času – Pálffyovský zámok v Malackách

Pálffyovský zámok. Presnejšie kniežací pálffyovský zámok (Fürstl. Pálffysches Schloss) alebo kaštieľ kniežaťa Pálffyho (Pálffy herczeg kastélya). Porovnali sme dve jeho fotky – jeden záber spred roku 1918, druhý súčasný. Oba zábery teda delí od seba viac ako sto rokov.

Čierno-biela fotografia s vyššie uvedeným nápisom bola publikovaná ako pohľadnica. Nedajú sa z nej identifikovať farby, ale je zrejmé, že fasáda zámku bola svetlá, strecha tmavá, okná biele.

Na obrázku je zachytený objekt zámku v podobe, v akej ho poznáme dnes. Komíny, balkóny, vikiere sa nezmenili. Verikálna zeleň, ktorá počas leta pokrývala balkóny a okolie vstupu, bola vzhľadom na zimnú sezónu z diaľky takmer neviditeľná.

V popredí vpravo je vidieť časť živého plota alebo inej krovninatej výzdoby zámockého parku. V ľavej časti je stará lipa z pôvodnej aleje lemujúcej cestu od Čiernej brány k budove zámku. Vedľa lipy je menší strom, asi tiež lipa. A pred ňou lavička. V tej dobe už rástli v dolnej časti parku platany.

Ľudia pri bočnej cestičke držia hrable, čo naznačuje, že snáď ešte nebola zima, ale skôr neskorá jeseň. Kríky v tesnej blízkosti budovy boli starostlivo udržiavané.

Pálffyovský kaštieľ v Malackách, Pálffyovský zámok v Malackách
Foto archív Martina Macejku

Budova zámku sa zachovala dodnes, už bez Pálffyovcov. Spomienkou na nich je erb v tympanóne nad balkónom, erby na veterníkoch umiestnených na streche, ako aj jeleň na studni (cisterne) v strede nádvoria.

Lipy v celej aleji sú nahradené platanmi. Niektoré majú vyše sto rokov, niektoré polovicu, iné 20 rokov, ďalšie menej ako desať rokov.

Pálffyovský kaštieľ v Malackách, Pálffyovský zámok v Malackách
Foto Martin Macejka

Budova prešla čiastočnou rekonštrukciou. Obnovila sa polovica čelného západného krídla, kompletne sa vymenila strešná krytina a v nevyhnutnej miere aj trámy pod ňou. Teraz sa očakáva pokračovanie rekonštrukcie.


Pálffyovský zámok v Malackách (Pohybom myšou nad obrázkom dole môžete porovnávať miesta ulice na starom a aktuálnom zábere.)
po
pred
0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.