Prvomájové sprievody v Malackách

„Mestom znela od rána radostná hudba a sviatočná nálada se odrážala i na tvárach ľudí, ktoré sme stretávali na uliciach. Spočiatku, v päťdesiatych rokoch, sme ich vnímali ako nefalšované oslavy poctivej práce, ktorá chcela priniesť zlepšenie života pre všetkých. Väčšie i menšie podniky, závody i továrne predvádzali v prvomájovom sprievode výsledky svojej práce i svoje pracovné úspechy – ich alegorické vozy s farebnými a nápaditými obrazmi patrili k najväčším atrakciám sprievodu. Medzi nimi pestré kroje, uniformy i rovnošaty nadšene mávajúcich pionierov a zväzákov. V sprievode nechýbali ani úrady a rôzne inštitúcie, záujmové a športové zväzy, umelci… Neskôr, ako školáci, sme zase hrdo kráčali prostriedkom námestia buď v pionierskych krojoch alebo v úboroch rôznych záujmových organizácií a boli sme presvedčení, že z schodníkov na nás hľadia všetci, na ktorých nám záležalo a že v tom dave vidia iba nás… Za nami pochodovali zväzáci a nadšene prevolávali: „My sme mládež nová, mládež Gottwaldova!“ Takto vyzerajú spomienky Bratislavčanky na prvý máj, publikované v knihe Škola – základ života.

V Malackách to vyzeralo veľmi podobne. Mestom prechádzali tiež zástupcovia rôznych inštitúcií, príslušne oblečení, vybavení transparentmi, obrazmi čelných predstaviteľov komunistickej moci v Československu a Sovietskom zväze, ako aj ideológov režimu. Všetci boli slávnostne naladení, veselí. Alebo sa tak aspoň tvárili. Každopádne na internete nájdeme mnoho nostalgických spomienok na prvomájové sprievody.

Na transparentoch sa objavovali z dnešného pohľadu zaujímavé a úsmevné heslá. Pozoruhodné sú prvomájové pozdravy na transparentoch. Jeden z najvtipnejších textov znel: Sláva veľkému „Stalinovi, učiteľovi ľudstva“. Niektoré vzbudzovali rešpekt a strach, napríklad „Preč s bakteriologickou zbraňou!“ Iné pocit istoty: „S prezidentom Gottwaldom vpred za mier a socializmus.“ Alebo „Prácou bojujem za mier.“ Pri niektorých sa hľadali vhodné rýmy, napríklad „Pionieri chcú žiť v mieri.“ Alebo „Reagan stoj, svet nie je tvoj. “ Tí, ktorí nemali básnický talent, napísali jednoducho „Nech žije mier!“ Klasické bolo zvolanie „Nech žije prvý máj!“ Ale oveľa krajšie boli konkrétne, podpísané. Napríklad „Potraviny závod 08-021 pozdravujú 1. máj.“

Nebudeme ďalej písať, pozrite si fotky. V archíve Múzea Michala Tillnera v MCK sa nachádza množstvo fotografií z malackých prvomájových sprievodov. Niektoré boli už publikované tu, ďalšie vám ponúkame práve dnes, v deň sviatku práce.

 Na záver doplníme, že hoci väčšina ľudí považuje prvý máj za komunistický sviatok, ktorý vznikol v polovici 20. storočia, nie je to tak. Vznikol už v roku 1890,  na pamiatku  vypuknutia štrajku amerických robotníkov v Chicagu v roku 1886.  Viac o histórii prvomájového sviatku si môžete prečítať tu.

1 odpovedať
  1. miroslav
    miroslav hovorí:

    uao,, ze super fotky,, velmi si nevybavujem tu atmosku ale mavatka si pamatam najviac… 🙂

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.