Bronzový lesk našej atletiky

V bratislavskej atletickej hale Elán odštartoval v sobotu 10. februára seriál pretekov spadajúcich do majstrovstiev Slovenska v ľahkej atletike. Ako prví si atmosféru šampionátu pod strechou vyskúšali dorastenci. Do Bratislavy merali cestu i piati atléti z Malaciek. Trojica chlapcov šprintérov Rudolf Rusňák, Jakub Vilímek a Daniel Šimek, strednotratiar Ján Beňa a šprintérka Alexandra Štuková. Na medailu si zuby celkom jednoznačne brúsila „Sandra“ a Jano. Predurčovali ich k tomu výsledky z predchádzajúcich pretekov.

Ťažký program Sandry Štukovej
Sandra Štuková zápasila pred majstrovstvami Slovenska s vlečúcim sa nachladnutím a stratila mnoho času na prípravu. Naposledy sa v tomto roku predstavila na medzinárodnom halovom Elán mítingu, kde však výkonmi príliš nezažiarila. Potom sa opäť ozvala nevyliečená choroba a do štartových blokov zakľakla až na dorasteneckom šampionáte. Čakal ju ťažký program!

Na začiatku bol cieľ prebojovať sa do finále v behu na 60 metrov. Potom sa musela koncentrovať na jej najdôležitejšie disciplíny, 200 metrov a 400 metrov. V nich figurovala ako jasná favoritka. No a v závere ešte finále šesťdesiatky, z posledných síl skúsiť vybojovať tretiu medailu, najlepšie opäť zlatú. Žiadna sranda.

Sklamanie z inej strany
Trénera Štukovej Petra Filipa sklamal najmä nízky záujem malackých priaznivcov o atletiku. „Neprišli sa pozrieť ani niektorí rodičia pretekárov, ktorí mali v sobotu svoj veľký deň! Nehovoriac o ostatných pretekároch, ktorí v skupine s tými, čo pretekali pravidelne trénujú,“ citujeme z Filipovho vyjadrenia na serveri AC Malacky.

Napokon, mohli zrejme jedine ľutovať. V hale nebola o pekné výkony núdza. Najmä Sandra Štuková sa chce vrátiť do starej formy, ktorá ju katapultovala na minuloročné majstrovstvá sveta juniorov v Pekingu.

Triumfálna cesta k zlatu
Rozbeh šesťdesiatky zvládla a podľa predpokladov postupovala do finále. Silnejšia je však na dlhšie disciplíny. 200 metrov predstavuje v hale jeden okruh, 400 metrov potom zákonite dva. Obe diciplíny vyžadujú výbušnosť, rýchlosť i nutnú dávku vytrvalosti. Sandra si na týchto dvoch tratiach vydláždila cestu do reprezentácie, hoci… skvele vie zabehnúť i osemstovku.

V behu na 200 metrov nenašla premožiteľku. Podľa očakávaní, hoci časom zaostala za výkonmi z minulého roka. Sandra však získala prvú medailu a hneď zlatú. Tú druhú si vybojovala na štvorstovke. Táto trať našej pretekárke vyhovuje najviac, v súčasnosti v nej dominuje i medzi ženami. Sandra potvrdila papierové predpolady solídnym časom 57, 40 sekúnd. Hon na medaily ukončila ziskom bronzu vo finále šesťdesiatky. Sandra Štuková už dlho nezažila pocit odísť z pretekov bez medaily. Tento trend by nemala porušiť ani na pretekoch v najsilnejšej slovenskej konkurencii, medzi ženami.

Zlato i z osemstovky
Ján Beňa tiež potvrdil prognózy trénerov, na zisk zlata z osemstovky. Jano nie je takým suverénom, ako jeho kolegyňa Sandra. Na rozdiel od nej, jeho vrchol bol skutočne v sobotu. V takticky rozbehnutom behu na 800 metrov zvládol záverečný finiš lepšie ako jeho veľký súper Ranuša z Dubnice. Víťazstvom na 800 metrov uzavrel skvelú bilanciu malackej atletiky na majstrovstvách. Druhý tréner AC Vladimír Handl po pretekoch priniesol skvelú správu, že náš klub skončil v celkovom hodnotení družstiev na šampionáte tretí. Fajn úspech, vybojovali ho dvaja pretekári.

Trapas malackej štafety
Zvyšní traja malackí šprintéri mohli jedine prekvapiť. Vlastne nie tak úplne, šancu na medailu (možno i na najcenejšiu) mali v štafetovom behu na 4 x 200 metrov. K trojici šprintérov Šimek, Vilímek a Rusňák sa pridal i Jano Beňa. Spolu už získali striebro na minuloročnom halovom šampionáte dorastencov. Tentoraz sa veci vyvinuli nepriaznivo. Dano Šimek sa pri preberaní kolíka príliš ponáhľal a „ušiel“ svojmu kolegovi Vilímkovi z povoleného odovzdávkového priestoru. V takomto prípade sú atletické pravidlá nekompromisné. Pre nejaký dôvod tam tie čiary namalované sú a ich prešliapnutie bez kolíka sa trestá diskvalifikáciou. Malačania si boli vedomí svojej chyby, najmä chyby konkrétneho pretekára. Škoda, unikla nám medaila.

…a trapas Dana Šimka
Dano Šimek sa v ten deň vôbec nejako ponáhľal. V rozbehu na 60 metrov pokazil štart. Príliš skoro vybehol z blokov, čo sa stáva i profesionálom. Lenže on pokazil štart i na druhýkrát. I vtedy sú pravidlá neúprosné, Šimek opäť letel. Nevídaná chyba ho možno motivovala v jedinom vydarenom behu, na 200 metrov. V ňom finišoval na šiestom mieste a čiastočne si napravil reputáciu, hoci, vtedy ešte nikto netušil, čo vyvedie v štafete.

Spokonosť i rozčarovanie
Rudolf Rusňák zopakoval minuloročnú účasť vo finále. Na obdobnom šampionáte v tejto istej hale dobehol štvrtý, tentoraz dobehol, ako posledný z finalistov. Siedme miesto na majstrovstvách je však uspokojivé, podobne ako šiesta priečka Šimka. Mimochodom Rusňák skončil na dvojstovke až jedenásty. Ešte slabšie si počínal jakub Vilímek, ktorý do novej atletickej sezóny nevstúpil príliš úspešne. Trend potvrdil i v sobotu. Štrnáste miesto na šesťdesiatke a dvadsiate na dvojstovke neoslnili, rovnako ako výsledné časy.

Aké to bude o dva týždne?
Už o týždeň sa v atletickej hale Elán (mimochodom jedinej atletickej hale na Slovensku, ktorá spĺňa medzinárodné parametre, čo je bieda), uskutočnia majstrovstvá Slovenska juniorov a dospelých. Vzhľadom k počtu účastníkov je to halový vrchol pre AC Malacky. Medaily sa očakávajú opäť od Štukovej a Beňu, ale i od ďalších opôr malackej atletiky, ktoré sú už staršie. Patria k nim šprintérka Barbora Šimková a trojskokanka Katarína Ďuricová. Držíme palce!

1 odpovedať
  1. Samuel
    Samuel hovorí:

    Je to divne takto znechucovať a komentovať atlétov ktorým sezóna vyde na nic. Ale čo sa dá robiť. Ak má niekto chuť zhadzovať, mne je to to ukradnuté!

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.