Strojári majú za sebou play-off

Volejbalisti Strojára Malacky sa úspešne vyhli bojom o záchranu v extralige. Namiesto toho zamierili na dráhu vyraďovacích zápasov vo štvrťfinále play-off. Vyraďovací systém je neúprosný. Do play-off dostanete takého súpera, akého si zaslúžite počas výkonov v základnej časti súťaže. Rovnaký model, ako napr. v ľadovom hokeji. Malacky skončili v dlhodobej časti súťaže ôsme a „vyfasovali“ súpera zvučného mena – obhajcu titulu VKP Bratislava. O tom, že to bolo ozaj priveľké sústo na náš skromný tím, je nasledujúci článok.

tréner Jozef Schreiber s celou svojou partiou

Prezident Strojára Dušan Rusnák v našom nedávnom rozhovore spomenul, že účasť medzi poslednými ôsmimi vybojovalo družstvo ochudobnené o kvalitných hráčov z minulého roka. Na palubovku útulnej bratislavskej haly v PKO, ktoré leží na brehu Dunaja, priviedol tréner Jozef Schreiber obligátnu zostavu. Skúsený kapitán Fiala spolu s ďalšími hráčmi- Martinom Janíkom, Daliborom Baranom, Jurajom Kobzom, Petrom Šmahelom, Jakubom Muráňom a liberom Tomášom Podhorným bojovali z plných síl, ale na zvučnejšieho súpera to nestačilo. Hala v PKO sa zaplnila približne spolovice. Ani v Bratislave nie sú návštevy na volejbalových, extraligových zápasoch zvlášť vysoké. Náš odhad, 200 divákov, nám nevyšiel. Oficiálne štatistiky uvádzajú 450 hláv, ale príliš tomuto údaju neveríme.

kamaráti? možno súperi? určite

Zaujímavosťou v hale je bufet, situovaný po vzore moderných športových stánkov, hneď vedľa hracej plochy. Pre diváka sa tak naskytá ideálna možnosť sledovať zápas priamo z bufetu. Medzi ním a hracou plochou je len sklo. A mnohí tento luxus využili! Nemohli ju však využiť volejbalisti, samozrejme. Tí sa do seba pustili od úvodného podania. Našich Strojárov i domácich policajtov čakali tri neúprosné zápasy, kde víťaz kráča o „level“ vyššie, zatiaľ čo porazeného čaká boj „len o 5. miesto“. Zápas sa niesol v bojovnom duchu. V hale bolo počuť malackých priaznivcov. A bolo sa i na čo dívať. „Prehrali sme 0:3 ale bol to dobrý zápas,“ referoval D. Rusnák po zápase. Spokojní boli zrejme i hráči, proti silnejšiemu súperovi nečakali žiadne zázraky. Napriek tomu, nula je nula a tá je nepríjemná zrejme každému. „Určite chceme zabojovať v ďalších zápasoch a potrápiť súpera v čo najvyššej miere,“ hovoril tréner Malačanov J. Schreiber.

tento blok VKP nevyšiel

Samotný zápas rozhodne nebol jednoznačnou záležitosťou domácich, ako to možno z pohľadu konečného výsledku vyznieva. Redaktori denníka Šport nezabudli zdôrazniť pred slovom hostia, prívlastok „snaživí“. Ale hoci naši držali krok s favoritom až do posledného technického oddychového času, domáci mali vždy posledné slovo. Najvyrovnanejším bol tretí set. Spočiatku vyznel rovnako, ako prvé dva, ale v momente, keď Malačania dotiahli stratu zo 14:18 na 17:18, začali hráči i naši priaznivci veriť. Nevyšlo to! Príležitosť sa črtala v druhom zápase v Malackách.

Malačanie v priebehu sezóny museli zlepšiť i servis

Po bratislavskom výlete sa presunuli naši hráči opäť do Malaciek, do telocvične na Základnej škole na Záhoráckej ulici. Do tej telocvične, ktorá vychováva malacké volejbalové talenty. Dôverne ju poznajú najmä Libor Baran, Dušan Rusnák a Tomáš Rehák, rodení Malačania v tíme. I oni nastúpili v zostave Malaciek do druhého zápasu série play off, hoci v základe hral len Baran. Rehák nastúpil až v treťom sete. Bol to však minimálne rovnako zaujímavý zápas ako v PKO. Atmosféra pred zápasom však nesvedčila o tom, že dnes sa bude hrať významný štvrťfinálový duel. Telocvičňa je najmä v noci ukrytá pred zrakmi ostatných. O tom, že dnes sa hrá v Malackách play off, prezrádzalo len množstvo zaparkovaných aut pred školou. Cestu do telocvične si našli opäť najmä volejbaloví labužníci, väčšinou bývalí hráči alebo príbuzní. Hráči si však nevedia vynachváliť útulné prostredie, ktoré tieto priestory ponúkajú. Skandovanie a potlesk čo i len hŕstky divákov sa tu mení v hlučný kotol, ktorý vlieva energiu do žíl Strojárov. Nebolo tomu inak ani tentoraz!

Oba tímy vhupli do zápasu spriama a rázne. „Poďme do nich, chlapci!,“ sa ozývalo zo všetkých strán a Malačania sa tieto prosby snažili čo najlepšie plniť. Napriek tomu však bol od počiatku evidentný kvalitatívny rozdiel medzi oboma družstvami. Hosťujúci tréner Jaroslav Nosek opäť šetril väčšinu hráčov základnej zostavy. I náhradníci VKP však podávali skvelý výkon a v prvom sete nedovolili bojovným Strojárom ani raz ujať sa vedenia.

v poslednom zápase sa naši úspešnejšie vysporiadali so súperovým zakončením, prejavilo sa to i ziskom dvoch setov

V druhom sete sme však išli do vedenia hneď v úvode. Bratislavčania však dokazovali svoje kvality a zanedlho vyrovnali. Čoskoro opäť hrali prvé husle. Orchester VKP však nefungoval absolútne spoľahlivo. Tréner Nosek priznal že hráči robili na jeho vkus viacero zbytočných chýb. Na konečnom výsledku to však aspoň v Malackách nič neznamenalo. Našich totiž sužujú taktiež nevynútené chyby, hoci zďaleka nie v takej miere, ako počas základnej časti. V závere druhého setu Malacky dotiahli stratu na VKP na 22:23 a hostia si vybrali oddychový čas. Iskierka nádeje zhasla po našom skazenom podaní a tvrdému zakončeniu Bratislavčanov. Z pohľadu Záhorákov vyznel najlepšie isto tretí, ako sa neskôr ukázalo, posledný set. „Základný rozdiel medzi zápasom v Bratislave a týmto bol v tom, že Malačania mali šancu získať tretí set na svoju stranu,“ vyjadril sa hosťujúci kormidelník.

jedna z mnohých dramatických výmien

Priebeh tretieho setu sa vyvíjal v mnohých ohľadoch podobne, ako druhý. Chyby a nervy drásajúce výmeny sa obmieňali a za stavu 18:20 z pohľadu Malačanov Strojári zabrali. Skandovanie vrcholilo spolu s celým zápasom. Skvelú atmosféru v telocvični vyzdvihli i redaktori televíznej stanice TA 3, ktorí zo zápasu priniesli obrazové spravodajstvo. Malačania sa postupne dostali do vedenia 22:20. Potom sme však opäť chybili a VKP v závere odstránilo hrozbu straty setu. Celý zápas potom zakončili esom a ujali sa vedenia v sérii 2:0. Od divákov však hráči zožali potlesk. „Našim cieľom je čo najviac potrápiť súpera. Veď ste na vlastné oči videli, že VKP je na inej výkonnostnej vlne,“ skromne priznal tréner Malačanov Jozef Schreiber. Ten hráčov priviedol do boja proti VKP i v treťom zápase, opäť v Bratislave.

Moderne vyzerajúca hala v bratislavskom PKO sa slušne zaplnila. Diváci sa prišli pozrieť na jednoznačné víťazstvo VKP pred semifinále. Nebolo to však napokon také jednoznačné. Naši chlapci zmenili dresy, miesto červených naskočili do boja v modrých. Na športových zápasoch dnes nie sú žiadnou raritou roztlieskavačky alebo po anglicky cheerleaderky. Pre niektorých konzervatívnejších fanúšikov zbytočná extravagancia, pochádzajúca z USA, pre iných príjemné spestrenie niekedy nudných športových zápasov. V každom prípade, k taktike s roztlieskavačkami siahol i VKP Bratislava. A pokiaľ by existovala súťaž (a možno existuje) o najmladšie roztlieskavačky na svete, zapojiť by sa mohli i Bratislavčania. Počas celého zápasu poskakovali na strane domáceho mužstva dve mladučké (zrejme na prvom stupni základnej školy), roztomilé dievčatká s akýmisi farebnými „strašidlami“ na rukách (isto viete, čo mám na mysli, nepoznám však správny termín pre tú vec). Oblečené, ako začínajúce baleríny a obuté v bielych „jarmilkách“ vyvolávali úsmev na tvárach divákov i hráčov. Mali dokonca i nacvičené pohyby tak, aby výsledný efekt priniesol čo najlepšiu súhru v prejave oboch dievčat. Mimochodom, každá mala na tričku napísané veľké modré písmeno, ktoré tvorí názov klubu VKP. Avšak, boli len dve – K a P. Kam sa stratila V, to nevedno, vieme len to, že k víťazstvu domácich hravo prispeli aj K a P.

… bez komentárov, všetko už bolo napísané

Poďme si teda priblížiť posledné účinkovanie našich hráčov v play off. V hľadisku bolo výrazne počuť malackých priaznivcov. Tí využili blízkosť Bratislavy a v PKO vytvorili našim hráčom skvelú kulisu. „Atmosféra, ktorú nám vytvorili naši priaznivci bola vo všetkých troch zápasoch skvelá,“ pochvaľoval si tréner Schreiber. Zápas sa rozbehol a Malačania opäť príkladne bojovali. Prvý set bol podobný, ako celý zápas v Malackách. Naši šliapali svojmu veľkému súperovi na päty, ale v koncovke sa opäť viac darilo domácim. Tých od počiatku hnal dopredu vysokánsky Pělucha, ktorý sa neskôr dozvedel, že bol nominovaný do slovenskej reprezentácie. Spolu sním sú v kádri reprezentantov i Kohút, Hody a Demeter.

Partia okolo Petra Fialu však konečne vytiahla zbrane! Bolo to v druhom sete. Odrazu nebolo súperovo ostré zakončenie takou neprekonateľnou prekážkou, ako v predchádzajúcich momentoch celej série. Naši hráči v priebehu druhého setu ovládli PKO a Bratislavčania sa nestačili čudovať. Malacký stroj sa rozbehol. Súper robil chyby a jeho sebavedomie išlo dolu. Tréner domácich si v krátkom čase vybral dva oddychové časy, no musel sa len prizerať, ako jeho mužstvo stráca kontakt so Strojárom. Tréner Schreiber len neochotne menoval hráčov, ktorí najviac vyčnievali: „Nechcem nikomu krivdiť, nebudem preto menovať. Všetci hrali dobre, niektorým hráčom išla forma vo štvrťfinále hore, niektorým dolu, tak to býva.“ Malačania pokračovali v bojovnom výkone a napokon získali na svoju radosť druhý set a vyrovnali na 1:1.

v poslednom zápase sa nám tento pohľad naskytol mnoho krát

Nebolo to však všetko! Žiadny ojedinelý a náhodný úspech našich farieb. Aspoň v konfrontácii s mužstvom, ktoré do tých chvíľ proti Malackám posielal domáci kormidelník. Strojári sa v treťom sete ešte viac zahryzli do svojho súpera. Hráči VKP, z ktorých väčšina obvykle sedí na lavičke, pokračovali naďalej v nepresvedčivom výkone. Tréner Nosek po zápase priznal, že partii, ktorá v tom čase „operovala“ na palubovke zápas nevyšiel. „Musel som poslať na ihrisko silnejšiu garnitúru,“ povedal Nosek a poznamenal, že je rád, že jeho hráči nepodcenili Malačanov. O ich sile sa napokon presvedčili na vlastnej koži a to najmä vtedy, keď na svetelnej tabuli svietilo 2:1 pre Malacky. Hoci naši vstupovali do zápasu s vedomím nepošpiniť si česť proti jasnému favoritovi, v tejto chvíli zrejme každý v kútiku duše cítil šancu na víťazstvo v zápase a na predĺženie štvrťfinálovej série s ďalším zápasom v Malackách. To by však bolo ozaj obrovské prekvapenie. Bratislavčania takúto možnosť napokon nepripustili. Domáci tréner poslal do štvrtého setu na ihrisko nových hráčov, s ktorými zrejme rátal až do náročnejších zápasov. Zmena, ktorú si žiaľ nemohol dovoliť malacký tréner sa okamžite prejavila fascinujúcim spôsobom. Noví hráči na palubovke zvýšili obrat o sto percent a začali Malačanov bombardovať vražedným zakončením. Vo štvrtom sete sa výkonnosť medzi oboma stranami prejavila najviac. Bratislavčania, teraz už s najsilnejšími hráčmi, rozdrvili Záhorákov suverénnym spôsobom a vyhrali štvrtý set 25:9.

kapitán Petr Fiala s prehľadom zakončil akciu, po ktorej si bratislavčania vypýtali oddychový čas

Päťsetová bitka konečne dospela k rozuzleniu. Naši unavení hráči v poslednom sete len sťažka odolávali rozbehnutému VKP. Sebavedomie po jednoznačne zvládnutom štvrtom sete upokojilo hladnú šelmu, ktorá svoju korisť už nepustila. VKP pohodlne zavŕšilo svoj triumf nad našim statočným výberom víťazstvom 15:5.

naši už v poslednom sete tušili, že odídu porazení do tretice

Naši porazení hráči však odchádzali z haly ako hrdinovia. Získali v súboji so slovenským volejbalovým gigantom dva sety a skomplikovali mu cestu k obhajobe titulu. Prinútili zároveň trénera Noseka, aby siahol na svoju najsilnejšiu muníciu a nespoliehal sa len na náhradníkov. Zožali i potlesk bratislavského publika v PKO a pochvalu trénera Schreibera, ktorý pred sériou nemal veľké oči. Nad výkonom Malačanov sa pozastavili popredné slovenské médiá, ktoré volejbalu venujú zvýšenú pozornosť až v bojoch o titul. Malačania dali svojim fanúšikom vhodnú pozvánku k ďalším extraligovým zápasom. Zápasy sa totiž ešte nekončia. Postupujúce tímy sa pobijú v semifinále o medaily. Porazené, medzi nimi Malacky, budú bojovať ešte o konečné 5. až 8. miesto. Až potom sa extraligové brány nadobro uzavrú a otvoria sa opäť až na jeseň.

Cieľom Malaciek je vylepšiť minuloročné šieste miesto.

Na naše otázky odpovedal prezident VO TJ Strojár Malacky Dušan Rusnák

Ako hodnotíte tri semifinálové bitky s VKP s odstupom času?

Minulý rok nás vyradilo Humenné. Tento rok sme išli do play-off z nevýhodnejšieho ôsmeho miesta, ako vlani. Som však spokojný s predvedenou hrou, výkonmi a i výsledkami, hoci sme prehrali všetky tri zápasy. Neboli sme „fackovacím panákom“ a v klube je spokojnosť.

Na ktorý z tých troch zápasov máte najlepšie spomienky?

Iste na ten posledný. Mali sme šancu na víťazstvo v zápase, čo by sa rovnalo senzácii. Škoda, že sme „odišli fyzicky“ a hráčom VKP začal vychádzať hra na hranici rizika.

Na ktorých hráčoch stál najviac postup do play-off ?

Všetci hráči odovzdali množstvo síl a pod úspech sa podpisuje celé mužstvo. Ak by som však mal niekoho osobitne vyzdvihnúť, tak by to bol navrátilec Dalibor Baran.

Čaká vás dvojzápas so Zvolenom, v prípade postupu potom ďalšie dva zápasy o 5. miesto s víťazom série Nitra – Púchov. Nebude problém motivovať hráčov do zápasov, v ktorých sa už nehrá o medaily?

Minulý rok sa o 5. až 8. miesto nehralo. Proti tejto novinke som ako člen súťažnej komisie hlasoval, ale neúspešne. Bude ozaj ťažké nájsť motiváciu, keď sa hrá prakticky o nič. V každom prípade to skúsime, náš cieľ je vylepšiť minuloročné šieste miesto.

2 komentárov
  1. N!cuShQ@
    N!cuShQ@ hovorí:

    Nho…ja by som chcela byt tiez roztlieskavacka no neviem kde je na blizku(okrem BA)pri Rohozniku. Najlepsie v Ma.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.