Hambálkovci za hriňovskými horami dolami

Text: Miroslava Mihaličková, foto: kolektív DNH

Kopce, lúky, lesy, nádherná príroda, kopa snehu, milých ľudí a divadla. Tak by sa dal v skratke zhrnúť hambálkovský víkend od 13. – 15. marca 2009, kedy sa divadelníci vybrali zabaviť divákov až na stredné Slovensko.

Druhý ročník nesúťažného festivalu Hriňovské dni divadla 2009 tak Divadlu na hambálku spestril skúšacie obdobie novej hry.

Usporiadatelia vybrali Gavranovu tragikomédiu Všetko o ženách, avšak ako hovorí John Emery Rockefeller: „Cesty prozreteľnosti sú niekedy naozaj krivoľaké.“ Pretože neočakávaná choroba jednej ťažiskovej herečky (celé predstavenie hrajú len tri), ju nedovolila odohrať. Herci sa však nevzdali a rozhodli sa pre alternatívnu cestu – v priebehu pár dní si precvičili scény z obľúbenej komédie Vietor v korunách sasafrasu. Spolu s ďalšími hrami od ochotníckych kolegov, ktoré boli väčšinou z dedinského prostredia, sa tak na chvíľu hriňovské dosky stali domovom aj rodiny osadníkov z Kentucky, obliehaných indiánmi.

Paródia na western nepochybne príjemne oživila festival, čomu nasvedčovali aj reakcie publika. Prekvapením boli indiáni Jarabičie a Rysie oko, ktorých prvýkrát stvárnil samotný režisér Divadla na hambálku. Vladovi Zetkovi sa podarilo naštudovať rolu v rekordne krátkom čase a navyše si divákov získať svojím presvedčivým výkonom.

Účinkujúci napokon neodolali a okrem predstavení ostatných ochotníkov si vychutnali aj prechádzky po lazníckom teréne, kde nahliadli do života v horách.

Ako vraví Pamela Rockefellerová zo spomínanej hry: „Bolo nám horúco, ale zažili sme nezabudnuteľné chvíle!“

1 odpovedať

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.