29 rokov Malackej desiatky

Každoročne v novembri sa koná v Malackách bežecký pretek na desať kilometrov. Už 29 ročník sa skončil pred pár dňami. Vhodný moment na obzretie sa do histórie, najmä keď tento rok sa bežalo po úplne novej „mestskej trase“.

Málokto si spomenie, že existoval aj pokusný, nultý ročník Malackej desiatky (v roku 1983) a zúčastnilo sa ho 16 bežcov. Štartovalo sa od bývalej strojnotraktorovej stanice na Vinohrádku a bežalo sa 5 km smerom na Plavecký Štvrtok. Po otočke sa bežalo tou istou trasou naspäť.

Tri historické fotografie sú z roku 1985, čiže druhého ročníka a zachytávajú bežcov pred štartom, jedného z iniciátorov tohto behu Jozefa Valdekera pred budovou STS-ky (s číslom 23) a dvojicu bežcov tesne pred otočkou, Fera Klímu (č. 25) a moju maličkosť (č. 26). Nálada bola zdá sa rovnako radostná ako dnes a nevadil nám ani prvý novembrový sneh.

Od roku 1992 sa tradičným miestom štartu stali priestory ZŠ Záhorácka. V súčasnosti sa preteku zúčastňuje vyše 200 štartujúcich z viacerých krajín a malacká desiatka definitívne patrí do kalendára mnohých bežcov Slovenska.
Mňa osobitne teší, že od roku 1999 pravidelne behá desiatku aj syn Jakub. Na štarte v roku 1999 pôsobil medzi dospelákmi stratený a na cieľovej fotografii dobieha trochu rozhodený z rytmu, ale rok od roku sa zlepšoval a zvyčajne sa stával najrýchlejším domácim bežcom. Chýbalo už iba celkové víťazstvo.

Minulý rok som sa chcel po štvrťstoročí zúčastniť behu, nakoľko sa už uvažovalo o zmene trasy, žiaľ nepodarilo sa. Náplasťou na duši bolo aspoň Jakubove víťazstvo za čas 31:56 – jeho prvé a zatiaľ aj posledné na tejto akcii. Z fotografie je vidieť že do cieľa už rozhodený nevbieha ani náhodou.

V tomto roku ho o štart pripravilo vleklé zranenie nohy. A tak som obhajoval rodinnú účasť aspoň ja. Bol to zvláštny pocit, bežať po toľkých rokoch preteky, prakticky bez väčšej prípravy. Príprave zodpovedal aj môj výsledný čas, ale splnil som si svoje malé ciele – dobehnúť a pokiaľ možno do hodiny. Vďaka kolegovi Dodovi sa „nám to podarilo“. Hneď v cieli sme si povedali, v jubilejnom 30. ročníku to musí byť lepšie. Nepridáte sa aj vy?

1 odpovedať

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.