Štefan Friedrich – maďarský minister z Malaciek

Pred 130 rokmi sa v Malackách narodil Štefan Friedrich, známy z encyklopédií ako uhorský politik a továrnik, ale aj športovec.

Narodil sa 1. júla 1883 v rodine malackého lekárnika Jána Friedricha a jeho manželky Alžbety, rodenej Vágnerovej, v niekdajšom friedrichovskom dome na dnešnej Záhoráckej ulici. 7. júla ho pokrstil vtedajší malacký farár Štefan Čulen.

MP-friedrich1

Rodný dom Štefana Friedricha. Lekáreň tu bola až do začiatku 21. storočia

O jeho pôsobení v Malackách vieme málo. Základné vzdelanie zrejme dostal v rodisku. Po stredoškolských štúdiách v Bratislave pokračoval na vysokej škole. Študoval strojárstvo v Budapešti a v Charlottenburgu, neskôr právo v Budapešti a Berlíne. Podnikavosť mal zrejme v krvi, 25-ročný založil továreň na výťahy.

Už pred prvou svetovou vojnou sa dostal na pôdu politiky, ale najrušnejšie obdobie zažil po skončení prvej svetovej vojny. Počas „červenej revolúcie“ v Maďarsku bol zatknutý, ale unikol. 6. augusta 1919 sa zúčastnil prevratu, pri ktorom bola zvrhnutá vláda Gyulu Peidla. Arcivojvoda Jozef menoval premiérom práve Štefana Friedricha. V tejto pozícii pôsobil od 7. augusta do 25. novembra 1919. Počas tohto obdobia bol uvedený nový volebný zákon. Do 15. marca 1920 bol potom ministrom obrany.

MP-friedrich2

Členovia vlády Štefana Friedricha (sedí v strede)

V roku 1919 založil Kresťansko-národnú stranu. Niekoľkokrát bol poslancom v maďarskom parlamente, v politike aktívne pôsobil do roku 1939. V roku 1921 bol súdený pre údajnú účasť na vražde Štefana Tiszu.

V roku 1951 ho komunistický režim odsúdil na 15-ročné väzenie. Zomrel vo väzení 25. novembra 1951, pričom je to oficiálne určený dátum smrti zverejnený neskôr. Niektoré zdroje uvádzajú v súvislosti s jeho úmrtím rok 1958. Po páde komunizmu bol rehabilitovaný.

MP-friedrich3

Štefan Friedrich

Štefan Friedrich sa venoval sa aj futbalu. Jeho meno sa spája so začiatkami tohto športu v Malackách. Stal sa aj reprezentantom Uhorska. 9. októbra 1904 hral vo Viedni v priateľskom zápase proti Rakúsku, ktoré zvíťazilo 5:4. Neskôr pôsobil aj ako rozhodca, po roku 1918 bol istý čas funkcionárom maďarského futbalového zväzu.

Zdroje:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Istv%C3%A1n
http://en.wikipedia.org/wiki/Istv%C3%A1n_Friedrich
http://es.wikipedia.org/wiki/Istv%C3%A1n_Friedrich
Bellan-Šíp-Jurkovič: Malacky 1206-2006

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.