Začiatky malackého futbalu

Futbal sa hrá v Malackách už tretie storočie. Prvýkrát ho vraj hrali študenti v roku 1896. Ihrisko si spravili na pálffyovskom pozemku na tzv. Karolíninom dvore. Vtedy ešte neboli organizovaní v žiadnom športovom klube.

Prvý zaznamenaný zápas hrali v roku 1900 a prehrali 13:0. Súperom bol bratislavský Pozsony tornai egyesilet – PTE. V základnej zostave malackého tímu sa podľa J. V. Trebišovského predstavili okrem iných O. Entner, Alex Blau, A. Maťašovič, R. Belovič, Štefan Friedrich, F. Bittner, Macháč a Augustín Terebessy. Náhradníkmi boli Štefan a Dezider Supperovci, Košácky, Ladislav Terebessy a Tomáš Novota.

Ďalšie dva známe zápasy odohrali malackí futbalisti s družstvom Veľkých Levár. Malačania zvíťazili v oboch vysoko – v prvom 12:2, v druhom 14:1. Fotografia zachytáva malackých a levárskych futbalistov po zápase v roku 1913, bol to vôbec prvý zápas tímu z Veľkých Levár. Malačania sú na fotke vpredu v tmavých dresoch. Väčšinu hráčov z Malaciek tvorili študenti združení v samovzdelávacom krúžku.

Predsedom krúžku bol Štefan Friedrich. Je pravdepodobné, že to bol ten istý Štefan Friedrich, ktorý v desiatich rokoch reprezentoval Maďarsko vo futbale, neskôr bol aktívny ako rozhodca. Pôsobil aj v politike, dokonca istý čas aj ako maďarský ministerský predseda. Bol synom lekárnika a narodil sa v roku 1883. Zomrel v roku 1951.

Členovia krúžku založili koncom roka 1913 Malacký športový klub (MŠC), ktorého stanovy boli schválené v nasledujúcom roku. Rok 1914 sa preto považuje za začiatok organizovaného športu v Malackách. Tento rok je 95. výročie.

Zdroje:
– 60 rokov športu vo Veľkých Levároch
– Šíp, V. – Trebišovský, J. V.: Malacky. Kapitoly z dejín mesta. 1. časť. Bratislava: Odkaz 1990
– Bellan, S. – Šíp, V. – Yurkovic, V. Malacky 1206-2006. Malacky 2006

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.