Malacky boli známe aj vďaka spracovaniu liečivých rastlín

V marci prichádza Múzeum M. Tillnera Mestského centra kultúry v Malackách so zaujímavou témou. V priestoroch knižnice MCK môžu návštevníci z výstavných panelov získať informácie o tradícii zberu a využitia liečivých rastlín v Malackách. Výstava prináša aj mená osôb, ktoré sa s témou spájajú. K nim neodmysliteľne patrí Malačanom dobre známa rodina lekárnikov Friedrichovcom (tá si zaslúži samostatný príspevok, ktorý uverejníme neskôr).

Mária Pukančíková z múzea nám vďačne poukazovala materiály k téme výstavy. Informácie zozbierali z publikácií o Malackách, starých kalendárov, časopisov. Niektoré poskytli Margita Kučerová, Veronika Jahodová, pani Novotová či Gejza Friedrich.

Na území Karpát a v okolí Malaciek rástlo veľa liečivých bylín, ktoré boli oddávna využívané v ľudovom liečiteľstve. Od prvosienky, podbeľu cez všetky druhy kvetov, hloh, cesnačku, čiernohlávok, lipu, repík, šalviu, kostihoj, fialku trojfarebnú, pastiersku kapsičku, veroniku a ďalšie bylinky. Záhorácki bylinári ich v 19. storočí ich predávali najmä apothékam v Rakúsku, hlavne vo Viedni.
S liečivými rastlinami, ktorých výborné účinky poznali už celé generácie, sa pokúsil obchodovať v Malackách lekárnik a umelec Josef Mayer (1819 – 1894). Bol zakladateľom prvej miestnej spoločnosti na spracovanie liečivých rastlín.

Vo využití sily liečivých byliniek, ich bohatstva v Karpatoch pokračoval PhMr. Ján Friedrich (1846 – 1911) – vynálezca Karpatských počistivých piluliek. Ich silu, výborné účinky a tradíciu prezentuje v reklamách a inzerátoch. Boli tak svetovo uznávanými. Známe a používané sú i kvapky aj jeho aspirín.

Inzeráty na počistivé karpatské pilulky Dr. Fridricha z Malaciek v časopisoch, kalendároch aj ako samostatné letáky po celej monarchii. Vychádzali po nemecky, maďarsky a slovensky. Reklama sa objavuje aj počas prvej ČSR až do štyridsiatych rokov 20. storočia. Súčasťou reklám sú aj poďakovania vďačných užívateľov .

Časopis českého lekárnictva komentoval jeho smrť slovami:
„ V Malackách v Uhrách zemřel před nedávnem starý věrný člen České Lekárnické společnosti PhMr. Friedrich Jan. Zvěčnělý, ač žil vzdálen ústředí působnosti českého léránictva, přece po dlouhou řadu let míval nejživější zájem o naše lékárnické poměry, o čemž často do Časopisu Lékárnické Společnosti s úpřimnou účastí psával. Lékárnu po zemřelém otci převzal syn PhMr. Dr. Jan Friedrich“.

Syn Jan Friedrich študoval v Budapešti, kde bol 7.6.1902 promovaný na doktora farmácie. Už v roku 1905 prevzal otcovu lekáreň. Dr. Ján Friedrich bol aj členom predstavenstva Bratislavskej 1. sporivej banky v Malackách založenej v roku 1942.

Mal syna Gejzu, narodeného v roku 1900, ktorý sa tiež venoval farmácii. Magistérium získal 24.6.1927 na nemeckej univerzite v Prahe. Študoval v vynikajúcim prospechom. V lekárni fungoval najprv ako spolumajiteľ a po otcovej smrti lekáreň prevzal.

Základy pestovania a vedeckého bádania liečivých rastlín na Záhorí možno pripísať katolíckemu kňazovi Jozefovi Baránkovi – Agnellimu, ktorý ich na konci 19. a začiatkom 20. storočia šľachtil a pestoval na fare v Čároch. Už na prelome 19. a 20. storočia bolo bylinkárstvo súčasťou tradičného zamestnania obyvateľov Záhoria. Skúsenosti s pestovaním a so zberom liečivých rastlín neskôr vytvorili podmienky na vznik firiem, ktoré sa začali živiť výrobou liečiv.

Centrom výkupu bol vtedy Šaštín, kde ich obchodníci rezali a dodávali do lekární, alebo ľudovým liečiteľom. Posledným takýmto výkupcom bol Fischmann.
Výkup liečivých rastlín v Malackách začal asi v r. 1928. Začal ho priekupník Fischmann zo Šaštína. Nadviazal na tradíciu vývozu liečivých rastlín do Viedne a Budapešti, rozšíril výkup o ďalšie druhy. České a moravské likérky mali záujem tiež už o širší sortiment. Mnohé požadované byliny rástli v oblasti Malých Karpát. V Malackách boli rezané a jednoducho upravované liečivé rastliny, ktoré sa balili do vriec / žochov/ a boli exportované i do zemí západnej Európy.

Okolo roku 1930 s liečivými bylinami obchodovali tri malacké firmy – Mayer, Grosmann, Grünhut. Dosahovali až 200 % zisku.
V Malackách v mlyne pri železničnej trati existoval podnik s názvom CENTRALHERBA veľkoobchod s liečivými bylinami, ktorý sa venoval distribúcii liečivých rastlín.
Liečivé rastliny vykupovali a uskladňovali na viacerých miestach v Malackách. Vykupovali nielen suché, ale i v čerstvom stave, ktoré sa v skladoch sušili. Liečivé rastliny sa rezali, sitovali, balili do vriec.

Firmu na výkup liečivých rastlín mal aj inžinier Kňazovič, ktorého pracoval ako odborník na liečivé rastliny p. Klein. Keď odkúpil inžinier Kňazovič asi v roku 1939 hospodársky dvor patriaci ku kaštieľu grófa Pálffyho, začali sa liečivé rastliny sústreďovať na jedno miesto. Pre firmu bol kúpený od Júliusa Trebišovského objekt na „Rádku“ v Malackách.

Na miestnu tradíciu výkupu liečivých rastlín v sušenom i čerstvom stave bola v Malackách v roku 1940 založená prevádzka – ZELINA, slovenský priemysel na spracovanie a zhodnotenie liečivých bylín Malacky a jej majiteľkou bola Elena Kňazovičová. Tá podnik prevzala od už spomínaného Žida Fischmanna zo Šaštína. Tu sa liečivé rastliny naďalej vykupovali, spracovávali a pripravovali na odpredaj i pre zahraničie (v čase vojny bol veľký záujem o materinu dúšku, prasličku ) a začali sa vyrábať prvé čajoviny, balil sa rumanček, tiež hrozienka, káva, čaj. V roku 1948 podnik predala Záhorskému cukrovaru v Uhorskej Vsi (dnešná Záhorská Ves).
Ešte v tom istom roku bol zoštátnený a prešiel pod správu podniku Léčivé rostliny Zbraslav nad Vltavou, viac menej ako odľahčovací sklad.
V tomto období bol známy ako Nákupné oddelenie liečivých rastlín na Slovensku, kde sa ručne balili asi štyri druhy čajov. V Malackách sa vytvorilo samostatné oddelenie skladu, na Slovensku sa zriaďujú prvé nákupne. Nákupňa liečivých rastlín v Malackách bola pôvodne v areáli podniku. Keď priestory prestali výrobe a výkupu stačiť, presťahovali ju na Lesnú ulicu (1974), potom na Ulicu Oslobodenia.
Na trh sa dostali prvé čajové zmesi – Javorina, Poľana a Rumanček.
V roku 1969 prišlo k delimitácii tohto závodu pod n. p. Slovakofarma Hlohovec a od 1.7.1970 existoval ako Odštepný závod liečivých rastlín Malacky, začlenený pod koncern SPOFA (Spojený farmaceutický priemysel).V tomto období sa tu vybudoval závod s modernizovanou výrobou a v roku 1989 sa stal koncernovým podnikom.

Od 1. mája 1992 podnik nesie názov a. s. Slovakofarma Hlohovec divízia Liečivé rastliny Malacky, ktorá liečivé rastliny vykupuje a spracúva dvoma spôsobmi. Suchou cestou sa z nich získavajú čaje, čajové zmesi a prírodné koreniny. Takto sa dôležité látky v nich uchovávajú . Druhým spôsobom je extrahovanie týchto látok liehom na liehové extrakty. Za socializmu sa spracúvalo 1000 až 1200 ton ročne, dnes Fytopharma spracúva okolo 100 ton len na výrobu jednozložkových čajov a čajových zmesí. Kým v minulosti bolo vykúpené suroviny výlučne domáceho pôvodu, v súčasnosti je asi 70 percent spracúvaných surovín z domova a zvyšok z dovozu.
5. októbra 2001 bola založená samostatná akciová spoločnosť FYTOPHARMA, ktorá začala svoju činnosť v oblasti nákupu, spracovania, výroby a predaja čajov a výrobkov z liečivých rastlín 1. januára 2002. Firma úspešne nadviazala na dlhoročnú tradíciu výroby vysoko kvalitných čajov. Sortiment dopĺňajú výživové doplnky a kozmetické výrobky na báze liečivých rastlín.

Spracované podľa podkladov z Múzea Michala Tillnera MCK.

Poznámka: Téma bude predmetom prednášky Pavla Vrableca aj na historickom seminári, ktorý múzeum pripravuje.

9 komentárov
  1. Mival
    Mival hovorí:

    chcel som dat clanku 5 bodov, ale nefuguje mi hlasovanie – tak aspon touto cestou dakujem

  2. ianus
    ianus hovorí:

    Dobrý článok, ale mám jednu pripomienku pre autorku. V texte Ste použili označenie „Riadok“, uprednostnil by som neposlovenčovanie originálneho miestneho názvu „Rádek“, vyzerá to totiž smiešne a v jednom článku, ktorý tu bol v nedávnej minulosti uverejnený, bolo vysvetlené, že toto označenie má pôvod v označení lokality ako „Hrádek“

    http://malackepohlady.sk/?p=1579

    Držme sa dedičstva našich otcov a používajme naše domáce označenia miestnych lokalít tak, ako nám ich zanechali…

  3. Lucia Vidanová
    Lucia Vidanová hovorí:

    Ianus, vďaka za upozornenie. Vzhľadom na historický kontext príspevku som to s radosťou opravila 🙂
    Mival, vďaka. Tá patrí predovšetkým zamestnancom múzea, ktorí fakty a obrazový materiál zozbierali, ja si plním len úlohu vďačného sprostredkovateľa 🙂

  4. Daniel Greif
    Daniel Greif hovorí:

    Dobry den, tiez sa mi nepaci pomenovanie „Riadok“ :-), no neviem, ci som to rozlustil spravne, ale na vydavkovom listku v druhom riadku je uvedene „Riadku v Malackach firma“. Avsak aj tak, lepsi Rádek ako Riadok 🙂

  5. Daniel Greif
    Daniel Greif hovorí:

    Splatka je za kupeny objekt na Riadku v Malackach pre firmu „Zelina“ 🙂
    Pekny clanok 😉

  6. karol nagy
    karol nagy hovorí:

    dobry den ‚chcel by som sa informovat ci vykupujete liecivych bylin na vyrobu .ja hladam firmy na vykup bylin.na cakanku obycajnu ,palinu pravu ,na komonicu lekarsku a na imelo biele .mozem zbierat z tieto byliniek aspon 1000kg.mam aj susiaren na bylinki.keby ste nahodou nepotrebovali kupit si bylinky prosim poradte mi kde by mohli vykupovat .za vybavenie vam velmi dakujem .spozdravom nagy karol

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.