Polemiky okolo návrhu koncepcie športu v Malackách

Koncom roka 2008 začalo byť v malackom športe rušno! Dôvodom bol vypracovaný Návrh koncepcie rozvoja športu a správy športových zariadení v Malackách. Vypracovala ho Komisia pre návrh koncepcie športu a správy športových zariadení mesta, na čele s Vladimírom Mihočkom. Okrem iného navrhovala zmenu právnej formy o spravovaní športovísk v zámockom parku – antukové tenisové a volejbalové ihrisko, hádzanárske ihrisko a futbalový štadión ŠK Malacky. Návrh vyvolal niekoľko ostrých reakcií predstaviteľov dotknutých športových klubov.

pict0266.jpg

18. december 2008 – Mestské zastupiteľstvo (MsZ) sa má zaoberať schválením Návrhu koncepcie rozvoja športu a správy športových zariadení v Malackách. Ide o jeden z prvých bodov programu. Už v úvode poslanec MsZ a tréner basketbalistov Strojára Malacky Branislav Orth žiada o stiahnutie tohto návrhu z rokovania. Poslanci ho podporia a tak sa rokovanie o téme posúva na ďalší termín. Ten zatiaľ nie je bližšie určený, ale musí byť prerokovaný do konca marca tohto roka.

pohare.jpg

Primátor mesta Jozef Ondrejka bezprostredne po presunutí termínu rokovania vyzýva poslancov, ktorí hlasovali za vypustenie návrhu, aby sa k svojmu kroku vyjadrili a vysvetlili dôvody, prečo tak učinili. O pár okamihov po tomto akte v sále exploduje fľaša s colou a preletí ponad zástupcu primátora Jozefa Bullu do rohu miestnosti, čo sprvu vyvolá zdesenie, no po chvíli pobavené reakcie a komentár jedného z poslancov – „atentát!“

Prečo celé toto divadlo? Čo vyvolalo rozporuplné reakcie činovníkov športových oddielov tenisu, volejbalu, hádzanej v rámci TJ Strojár Malacky a futbalu ŠK Malacky?

B. Orth koncom roka poslal primátorovi mesta Malacky J. Ondrejkovi list, v ktorom vysvetľuje dôvody svojho návrhu v MsZ, ako i hlavné výhrady voči takto spracovanej forme návrhu koncepcie. „Chýbajú základné čísla, okolo ktorých sa musí nejaká koncepcia hýbať. Nikde v koncepcii nie je dôvod, prečo má mesto spravovať svoje športoviská!“ Nechýbajú poznámky smerujúce k „nepresnosti údajov“, ako i absencia možnosti zvýšenia finančných dotácii pre šport. Najviac však dotknuté strany pobúrila „nekomunikácia“ medzi nimi a komisiou, ktorá daný návrh predkladá. „Hlavný dôvod bol ten, že s predstaviteľmi ŠK Malacky a TJ Strojár Malacky sa o takejto predloženej koncepcii nikto nebavil. Športovci mesta sa cítia dotknutí a sú pobúrení,“ citujeme z vyhlásení B. Ortha.

dsc_9543.JPG

Hlavné otázky sme adresovali predsedovi Komisie pre návrh koncepcie športu a správy športových zariadení mesta Malacky Vladimírovi Mihočkovi. Zaujímali nás tie isté veci, ako športovcov – ale najmä – aké bude mať koncepcia pre nich výhody resp. akú im vôbec pripravuje budúcnosť.

V piatok 9. 1. 2009 prebehlo i stretnutie predstaviteľov dotknutých športových oddielov so zástupcami komisie, Mesta Malacky a médií za účelom prediskutovať podobu návrhu koncepcie. O stretnutí vás budeme informovať v blízkej budúcnosti

dsc_9127.JPG

O čom vlastne hovorí Návrh koncepcie športu a správy športových zariadení? O čo ide?
V prvom rade chcem povedať, že návrh bol spracovaný na základe uznesenia mestského zastupiteľstva (MsZ) z decembra 2006 a komisia bola menovaná primátorom mesta. Predmetom koncepcie športu a správy športových zariadení mesta bola analýza súčasného stavu športových zariadení a ihrísk v meste, vrátane ihrísk školských. Ďalej ich využívanie športovcami mesta, t. j. klubmi a oddielmi, počet kľúčových športových odvetví, športovcov, trénerov, funkcionárov a z toho najmä detí a mládeže. Samozrejme, tieto počty sú variabilné.

Ďalej bolo úlohou komisie spracovať návrh komplexnej správy športových zariadení mesta, ktorý by zabezpečoval efektívnejšiu starostlivosť o majetok mesta, jeho údržbu a zveľaďovanie.

Sklamalo vás, že návrh koncepcie rozvoja športu vypracovaný vašou komisiou bol stiahnutý z rokovania MsZ?
Ukázalo sa, že záujem o šport v Malackách je veľký, o čom hovorí aj návrh koncepcie športu. Návrh nezasahuje do štruktúry TJ Strojár, klubov ani oddielov. Z tohto hľadiska si myslím, že návrh bol spracovaný dobre.

dsc_9407.JPG

Hovoríte o komplexnej správe. Čo to znamená?
Ideálne by bolo, ak by určité športoviská v meste patrili pod jeden subjekt, ktorý ich bude spravovať. Pod nejakú mestskú organizáciu.

Hovorí sa o AD HOC Malacky...
To sa ešte nevie. O návrhu sa bude rokovať na mestskom zastupiteľstve – zatiaľ nič nie je definitívne.

Čo je vlastne AD HOC Malacky?
Je to príspevková organizácia mesta, ktorá bola zriadená za účelom správy športovo – rekreačných zariadení mesta. V súčasnosti prevádzkuje športovú halu Malina a Letné kúpalisko Malacky. Ale opakujem, nikde zatiaľ nie je napísané, že organizáciou bude práve AD HOC.

Funkcionári dotknutých športových klubov v rámci Strojára Malacky mali k návrhu koncepcie výhrady. Najmä preto, že návrh podľa nich dostatočne nevysvetľuje, aké výhody alebo pozície im plynú z novej právnej formy. A najmä to, či sa ešte vôbec dostanú na ihriská v Zámockom parku.
Viem, čo chcete povedať. Tieto konkrétne športoviská by mestská organizácia prevádzkovala a starala sa o ne. Ale chcem zdôrazniť, užívateľmi športovísk zostanú tie športové odvetvia, pre ktoré sú tie ihriská vytvorené a na ktoré daný šport patrí. Pre športové kluby ide o výhodu v tom, že organizácia ich odbremení od nákladov a starostí spojených s údržbou.

dscf5362.jpg

Boli ale tieto podmienky prerokované so zástupcami športových klubov pred tým, než návrh prišiel na mestské zastupiteľstvo?
Materiál, ktorý vypracovala Komisia pre návrh koncepcie športu a správy športových zariadení mesta, neobsahuje zmluvné vzťahy. Nie je to ani jej cieľom! Mestské zastupiteľstvo sa na poslednom rokovaní uznieslo, že do konca marca tohto roku prerokuje s dotknutými stranami (Strojár Malacky, ŠK Malacky) zmluvné vzťahy.

Vraveli ste, že prioritne budú športoviská využívať tí, pre ktorých sú spravené. Stojí to takto i v správe, ktorú vaša komisia vypracovala?
Áno, píše sa tam, že zmluvné vzťahy s užívateľmi športových zariadení v Zámockom parku, teda užívateľmi športovísk v rámci Strojára a ŠK, uzatvorí organizácia mesta. Opakujem – s užívateľmi! Teda s predstaviteľmi hádzanárskeho, volejbalového, tenisového a futbalového oddielu. Avšak opäť zdôrazňujem - organizácia musí byť schválená mestským zastupiteľstvom. A to zatiaľ nie je.

pict0099.JPG

Ďalšou vecou je športová činnosť klubov a ich financovanie...
Športová činnosť sa týka samotných klubov. My máme za úlohu spraviť všetko pre to, aby boli športoviská mesta kvalitne a dobre využívané. Čo sa týka financií, tak komisia len navrhla navýšenie financií na chod športovísk o 500 000 korún ročne (165 970 €). To je všetko. Inak však otázku financií a dotácie komisia nerieši.

V čom môže byť prínos do budúcnosti vaše stretnutie s predstaviteľmi dotknutých športových klubov 9. januára?
Utriedime si fakty. Športovcom vysvetlím to isté, čo som teraz vravel vám a priblížim im situáciu, v akej sa momentálne nachádza komisia a čo môže riešiť. Podstatná je diskusia na úrovni a snaha o spoločný cieľ – aby športovci športovali a športoviská spravovala kompetentná organizácia.

Ilustračné foto: Martin Macejka a Jakub Valachovič

27 komentárov
  1. bo
    bo hovorí:

    Koncepcia sportu neexistuje, do mestskeho zastupitelstva bola predlozena Koncepcia spravy sportovych zariadeni, preto som aj navrhol jej stiahnutie. Medzi priority mesta na toto volebne obdobie patri Koncepcia rozvoja sportu, ale spominany material nemal s rozvojom sportu nic spolocne. Sprava ihrisk a sportovisk bola neprehladna, nejasna/system spravovania, financne zabezpecenie/ a vobec nehovorila o podmienkach vyuzitia pre jednotlive TJ. Sprava hovorila jasne len o jednej veci – ze sportoviska v Zamockom parku a Stolnotenisova hala prejdu pod spravu mesta. Aky maju nato nazor predstavitelia jednotlivych sportovzch organizacii a ake budu pre nich podmienky vyuzivania nevedel nikto a nikto sa s nimi o tom ani nebavil. Mesto Malacky podporuje rekreacny sport , vrcholovy a vykonostny vzhladom na silnu ekonomiku mesta a postavenie mesta na Slovensku podporuje mesto minimalne. V Sprave o sportoviskach su spominane aj ine mesta /napr. Skalica, Pezinok, Senica/ ako oni spravuju svoje sportoviska, ale nikde tam nenajdem kolko a ako dotuju tieto mesta vrcholovy sport. S tymito mestami sa chceme stale porovnavat, ale co sa tyka podpory, uznania sportovcom v tzchto mestach, tak im nesiahame ani po paty.. V Malackach nie je ani Komisia sportu…

  2. bo
    bo hovorí:

    Preco v tomto clanku nie je aj vyjadrenie p. Oreskeho /predsedu TJ Strojar/, Stipanitza / predseda SK/ a p. Novotu /predseda Stol. tenis. klubu?/

  3. Oresky
    Oresky hovorí:

    Ku spomínanej koncepci športu vypracovanej pánom Mihočkom :
    1, citujem z Vášho rozhovoru vyššie “ Predmetom koncepcie športu a správy športových zariadení mesta bola analýza súčasného stavu športových zariadení a ihrísk v meste, vrátane ihrísk školských. “
    v koncepcii Vám chýba – telocvična gymnázium Malacky, telocvičňa na cirkevnom gymnáziu, školské dvory na týchto školách, vybudované trénigové plochy na futbal na školských dvoroch, športové ihrisko na špeciálnej škole ul. 1. mája, strelnica,..a podobne, sám si netrúfnem 100% všetky športové zariadenia v meste vymenovať ale tieto by ste mali poznať.“
    2 citujem z Vášho rozhovoru vyššie „Ďalej ich využívanie športovcami mesta, t. j. klubmi a oddielmi, počet kľúčových športových odvetví, športovcov, trénerov, funkcionárov a z toho najmä detí a mládeže. “
    Vo Vašej správe sa konštatuje, že sú využívané športovcami ale kolko to je hodín za mesiac ? Čo za to športovci platia ? Aké su ceny nájmov ?
    Viete o tom, že 1h v telocvični 3. a 4. ZŠ stojí 300SK? Toto je cena za réžiu ? Sokolovňa je za réžiu a stojí 90-120 Sk/hod !!
    Mimo všeobecne známeho ceníka v ŠH tu nie je jediné číslo! Kolko platia u Vás plavci ??

    3 citujem z Vášho rozhovoru vyššie „Ideálne by bolo, ak by určité športoviská v meste patrili pod jeden subjekt, ktorý ich bude spravovať. Pod nejakú mestskú organizáciu………..Ale opakujem, nikde zatiaľ nie je napísané, že organizáciou bude práve AD HOC. “
    citujem z Vášho návrhu koncepcie predloženej na jednanie MsZ
    II Návrh uznesenia čl. 2.1.1 d
    “ previesť inventarizáciu majetku a zariadenia v Športovom areáli v Zámockom parku a previesť od 1.1.2010 majetok do správy p.o.m. AD HOC Malacky.“
    To si z nás robíte srandu ??
    4, Z Vašej správy vyplýva navýšenie rozpočtu pre AD HOC cca o 2,2 mil Sk. ( platy zamestnacov a prevzatie platieb za energie ). Kde sú náklady na údržbu týchto objektov ?? Budete to robiť zadarmo ? Nie navýši sa rozpočet pre AD HOC a tým sa navýši kolonka v rozpočte šport.
    Toto je tá koncepcia ???
    Je toho ešte veľa čo písať…..

  4. handl
    handl hovorí:

    Mám z toho taký pocit, že koncepcia športu v Malackách zatiaľ neexistuje. Tak sa snažme ju vytvoriť. Braňo spravil prvý krok a dúfam, že budú nasledovať ďaľšie. Veď predsa nikto z nás nie je taký odborník, aby vedel o športe všetko. Ale spoločnými silami to možno pôjde. Tak do toho……

  5. Jakub Valachovič
    Jakub Valachovič hovorí:

    pre Braňa – ďalší materiál sa spracúva (resp. ja ho spracúvam) a bude reflektovať priebeh schôdze, ktorá sa konala 9. 1. a z ktorého mám podrobné materiály a jednotlivé výpovede zúčastnených zástupcov športových odvetví…

  6. Dusan Rusnak
    Dusan Rusnak hovorí:

    Tym, ze spominana „koncepcia“ bola vypracovana bez akejkolvek konzultacie s dotknutymi oddielmi, ze v nej nie su uvedene dovody, preco by to malo prejst pod inu organizaciu (AD HOC) a ze tam nie su stanovene podmienky, za ktorych by sme to potom mohli vyuzivat (ci zadarmo alebo by sme za to mali platit), tak vznikli prirodzene obavy, ze to pre nas bude este drahsie. Navyse sa jedna o objekty, ktore sice pravne patria mestu (najma hadzanarske, volejbalove a tenisove kurty v zamockom parku), ale moralne patria Strojaru (jeho clenovia to za sociku vybudovali vlastnymi rukami vo volnom case bez naroku na odmenu), preto sa to clenov Strojara dotklo.
    Ako povedal na stretnuti p.Riha, sprava sportovych zariadeni a sportovisk je len parcialna cast celej koncepcie rozvoja a podpory sportu v meste, ale ta doteraz nebola riesena a nie je riesena ani v tomto dokumente. Tu koncepciu by mali tvorit ludia, ktori sportom ziju, vedia, co to vsetko obnasa zabezpecit chod klubu, sutazi, udrzbu ihrisk a pod. To sa neda vymysliet od zeleneho stola. Myslim si, ze teraz je ta vhodna doba, aby sa to riesilo – vedenie mesta by si malo sadnut so zastupcami sportovcov a viest konstruktivny dialog o tychto veciach.
    Dalej treba urcite oddelit podporu rekreacneho a vykonnostneho sportovania. Tym nechcem povedat, ze rekreacny sport nie je dolezity – je dolezite, aby mali mozosti sportoveho vyzitia aj obycajni ludia, ale reklamu mestu robi najma vykonnostny sport, a je to najlacnejsia reklama.

  7. RuT
    RuT hovorí:

    Dusan Rusnak> Z mojho pohladu, pri dnesnej dobe, vobec nie su vykonnostni sportovci doleziti a ani potrebni. K comu? Ze su to ludia, ktorych bavi behat za loptou viacej ako tych rekreacnych a generuju len naklady. Zisk celkovo negeneruju. Tiez nesuhlasim s nazorom, ze robia reklamu mestu. Snad mozno jeden za 10 rokov, nakolko ak je lepsi ako priemer, tak tu uz davno nie je. Reklamu mestu mozu robit len ti rekreacni, ktori nemusia ist niekam inam, aby si zahrali / zasportovali svoj oblubeny sport a aby bol dostupny. A aby ini chodili do nasho mesta a okolia sportovat. Tito bezni ludia daleko viac prispievaju mestu na jeho rozvoj. Prave pre tych obycajnych by mala byt zamerana cela koncepcia sportu v Malackach a nie pre tu hrstku „vykonnostnych“.

  8. Miro
    Miro hovorí:

    to RuT: Toto je velmi dobry pohlad cloveka, ktory ma zaujem vo svojom meste najst sportoviska, kde by sa mohol vyblaznit, oddychnut si, alebo urobit nieco pre svoje zdravie. Cize pohlad vacsiny obcanov, ktorym sport nieco hovori.

    Na druhej strane prave vykonnostny sport vedie mladez a neskor aj dospelych k sportovaniu. A v tomto su nenahraditelne sportove kluby a TJ. Pravidelne treningy = cielavedomost a disciplina su dolezite pre mladeho cloveka, to takmer nikde nema sancu zazit (napriklad rodina alebo skola v tomto smere dost rezignovala). Preto aj vykonnostny sport ma svoj vyznam. Nie pre reklamu mesta (o co mesta sutazia???), ale pre zdravie svojich obcanov.

    Predlozeny dokument nepoznam, ale ak riesi len prevody a spravu majetku, urcite by sa nemal nazyvat: Návrhu koncepcie rozvoja športu a správy športových zariadení v Malackách. KONCEPCIA ROZVOJA SPORTU je o dost sirsia tema ako sprava sportovych zariadeni…

    Namet pre redakciu – urobte anketu, ake sportoviska citatelia MP vyuzivaju/radi by vyuzivali pre svoj rekreacny sport.

  9. bo
    bo hovorí:

    Pre RuT: Asi dobre nerozumiete tomu, co tu pisete. O akej hrstke to rozpravate??? My mame v basketbalovom oddieli okolo 120 deti, ktore hraju slovenske celostatne ligy, zucastnuju sa sa medzinarodnych turnajov po celej Europe, kopec z nich su reprezentanti. Vsade , kde sa zucastnujeme vystupujeme pod hlavickou Malacky /to nie je pre Vas reklama??/. Tieto deti maju efektivne vyuzity volny cas a maju platit tisice za to, ze trenuju na svojich skolach, vo svojich telocvicniach?? Viete kolko takychto deti je v Malackach??? Vo futbale, hadzanej, volejbale, plavani a inych sportoch?? Mozno okolo tisic. A to su len deti a mladez organizovane v sportovych kluboch.. Vy chcete, aby deti generovali zisk??? Prepacte, ale z vacsou sprostostou som sa v zivote nestretol.. Robit sport preto, aby generoval zisk. To si musim niekde zapisat. A tito sportovci su podla Vas este aj zbytocni.. Dalsia zaujimava myslienka.. Nech radsej chlastaju a fetuju, nie? Nasi basketbalisti boli za posledne roky v Taliansku, Svajciarsku, Chrvatsku, Cechach, atd. a Vy tvrdite, ze rekreacni sportovci robia vacsiu reklamu mestu. To som ani netusil, ze moze mat niekto takito nazor.. Takze moja mamina, ked sa ide okupat do plavarne v Maline robi reklamu mestu.. To je vrchol reklamy a marketingu.. Nikto nie je proti rekreacnemu sportu.. Je velmi dobre, ze ho mesto Malacky podporuje a ze su v Malackach vytvorene dobre podmienky na sportovanie, ale treba podporovat aj iny sport…

  10. bo
    bo hovorí:

    Pre RuT: Asi dobre nerozumiete tomu, co tu pisete. O akej hrstke to rozpravate??? My mame v basketbalovom oddieli okolo 120 deti, ktore hraju slovenske celostatne ligy, zucastnuju sa sa medzinarodnych turnajov po celej Europe, kopec z nich su reprezentanti. Vsade , kde sa zucastnujeme vystupujeme pod hlavickou Malacky /to nie je pre Vas reklama??/. Tieto deti maju efektivne vyuzity volny cas a maju platit tisice za to, ze trenuju na svojich skolach, vo svojich telocvicniach?? Viete kolko takychto deti je v Malackach??? Vo futbale, hadzanej, volejbale, plavani a inych sportoch?? Mozno okolo tisic. A to su len deti a mladez organizovane v sportovych kluboch.. Vy chcete, aby deti generovali zisk??? Prepacte, ale s vacsou sprostostou som sa v zivote nestretol.. Robit sport preto, aby generoval zisk. To si musim niekde zapisat. A tito sportovci su podla Vas este aj zbytocni.. Dalsia zaujimava myslienka.. Nech radsej chlastaju a fetuju, nie? Nasi basketbalisti boli za posledne roky v Taliansku, Svajciarsku, Chorvatsku, Cechach, atd. a Vy tvrdite, ze rekreacni sportovci robia vacsiu reklamu mestu. To som ani netusil, ze moze mat niekto takyto nazor.. Takze moja mamina, ked sa ide okupat do plavarne v Maline robi reklamu mestu.. To je vrchol reklamy a marketingu.. Nikto nie je proti rekreacnemu sportu.. Je velmi dobre, ze ho mesto Malacky podporuje a ze su v Malackach vytvorene dobre podmienky na sportovanie, ale treba podporovat aj iny sport…

    Len som v texte opravil chyby, inak sa to na tejto stranke neda..
    Teda aspon ja neviem o tom

  11. RuT
    RuT hovorí:

    to bo: Ako citam vasu reakciu, tak ste si moj prispevok vylozili tym najhorsim sposobom. Pravdepodobne sa nase nazori lisia v pojme vykonnostny sportovec. Pre mna to nie je 120 deti, ktore hraju basketbal. U mna su stale ti rekreacni, ktorych treba podporovat. A ak je ich tolko, tak som velmi rad. Prave celkovo mojim prispevkom som sa snazil povedat, ze dolezitejsie je spristupnit moznosti aj vacsine, ktori nevykonavaju sport 7 krat do tyzdna. Budete asi naruzivi sportovec podla vasej reakcie, ktory najprv stiela a potom sa pyta vid vasa oprava. Tym sa tiez potvrdzuje aj fakt, ze ludia necitaju!
    A ten zisk, no ak by hrali na urovni, ktora je ohodnotena a v globale ich naklady budu nizsie, tak ano, budu generovat zisk. Nechapem co je na tom zle. Vykonnostny sportovci to mozu robit len kvoli zisku a zaujmu, keby im chybal zisk, tak su pod mostom a nie na majstrovstvach. Vykonnostny sportovec je u mna profesional a profesional to robi za peniaze. Vy ste si samozrejme vybrali skupinu deti nakolko sa vam hodila. Tiez hovorit s vami o nejakej reklame a marketingu nebudem, kedze si neviete predstavit, ze vasa mama tym robi reklamu nasmu mestu. Kazdy kto vkroci do tej plavarne opakovane, tak jej robi reklamu.

    to ALL: K nasmu skolstvu je tazke sa vyjadrovat kedze ma vela nedostatkov, ktore treba postupne odstranit, ale nemyslim si, ze sportove kluby ho maju nahradzovat, mozu byt napomocne, ale nie primarne. Pamatam sa za mojich cias bol v klube nazor trenera, ze treba na sebe makat a vsetko podriadit sportu. Dnes uz som starsi a takyto pristup trenera by som trestal a rovno ho suspendoval. Deti su lahko manipulovatelne a ak sa stretavaju s clovekom, ktory nema spravne moralne hodnoty, tak to aj potom neskor v ich zivote tak vyzera. A najviac za rast a vyvoj nasej mladeze mozu sami rodicia. Ako nastartuju svojmu dietatu navyky, tak to uz s nim ide cely zivot.
    Ak by som mohol rozhodovat o skolstve, tak do buducnosti je to snad jediny prostriedok ako formovat nasu civilizaciu a vzdelanostnu uroven, preto by nas rozpocet Slovenska mal vyzerat uplne inak. No tym, co o tom rozhoduju to zjavne vyhovuje, zrusil by som im celu imunitu a za preslapi by mali platit, nie len vystriedat kreslo, ak na to nemaju, tak nech to nerobia. Tolko moj nazor.

  12. bo
    bo hovorí:

    pe RuT: tie deti trenuju 7 krat do tyzdna a ich pristup je viac ako profesionalny… keby to robili rekreacne, tak si idu na trening a na zapas kedy sa im zachce.. ich rovesnici maju volny cas, volne vikendy, hocikedy si idu napr. zakorculovat, ale tito „rekreacni“ sportovci su proste vykonnostni, niektori dokonca vrcholovi, lebo reprezentuju aj SR. Skupinu deti som si nevybral , ale uz 18 rokov ju trenujem.. Preto sa ma „Koncepcia“ aj osobne dotyka.. Neviem o tom, ze by niektori rodicia davali svoje deti na nejaky sport s umyslom, zeby na nom zarabali… To, aby sa niekto zivil sportom stoji kopec driny, kopec casu a odriekania a hlavne musi mat sportovec talent a podporu.. A to Ti malacki sportovci nemaju.. Nemaju ju od mesta, ktore reprezentuju a ktoremu robia najvacsiu reklamu… nechcete mi snad tvrdit , ze Palffy nerobi reklamu Skalici alebo Gaborik Trencinu? Alebo Martikan Liptovskemu Mikulasu? Moravcova Piestanom? Alebo si stale myslite , ze reklamu Piestanom robi Moravcovej mamina, lebo sa chodi za podpory mesta kupat na kupalisko Eva??? V Malackach mame napr. Stukovu, ktora skoncila na Juniorskych atlet. mjastrov. sveta na 3 mieste a taketo talenty nemame podporovat??? Alebo ma mesto podporovat len niektorych? A ktorych?? V sporte plati, ze len cez kvantitu sportovcov sa najde kvalita.. V Skalici mali stovky odchovancov hokeja, ale len jeden je Palffy… A skuste si zistit kolko dava mesto Skalica na hokej a porovnajte si to z Malackami – idealnym mestom pre zivot.. Budete nemilo prekvapeny tym cislom..

  13. RuT
    RuT hovorí:

    to bo: Kedze ste trener a ako vidno budete vzdy reagovat emotivne na tuto temu. Vas pristup je nekonstruktivny a vobec sa nebudem divit, ked to opat v Malackach dopadne, tak ako vzdy.
    Este mi neda ta reklama. Pre vas informacia, ze Palffy je zo Skalice moze byt samozrejmost, otazka ale zostava pre kolko percent ludi okrem vas? Dalej ak niekto niekde povie meno Palffy, tak kolkym sa vybavi sportovec a nebodaj mesto Skalica?
    Hovori vam nieco slovo virtualny marketing? Z toho je to vase slovne spojenie „Malackami – idealnym mestom pre zivot“, inak je to „Malacky – dobre miesto pre zivot“
    Z vasich reakcii na mna osobne posobite ako typicky slovak „pozrite sa co maju oni, aj ja to chem“, ale nic pre to nespravi, zostane vo svojom pohodli svojho zivota. Treba vase problemy riesit s kompetentnymi a ak vas nepocuvaju treba ich obist!
    Zaujimalo by ma napriklad, ako tie vase deti, ktore vediete k vrcholovim sportom, sa umiestnuju v inych oblastiach v skole. Beriete tento aspekt v uvahu, ci je vam to jedno? A mate pre nich vidinu buducnosti na najblizsich 10-20 rokov? Kde najdu nasi vrcholovi sportovci uplatnenie v dobe, kde cela europa konverguje k informacnej spolocnosti? Alebo si len honite svoje triko byvaleho vrcholoveho sportovca a deti su pre vas len nastrojom na svoje uspokojenie vasich potrieb?

  14. Oresky
    Oresky hovorí:

    to RuT: je fajn že sa zapájete tu do diskusie, máte právo na svoj názor a nik Vám ho neberie, ale ste úplne mimo..

  15. bo
    bo hovorí:

    pre RuT: co je na mojom prispevku emotivne? mozno pre Vas vyznieva emotivne, ja ho pisem v uplnom klude.. velmi by ma zaujimalo ako to v Malackach vzdy dopadne? Z vaseho prispevku to vyzera, ze budete odbornik aj na sport, aj politiku, aj na skolstvo, aj na informacne technologie a dokonca aj na predpovedanie buducnosti.. lebo Vy sa nebudete divit, ked to v Malackach dopadne ako vzdy.. A s tym Palffym? To nebudem komentovat.. Palffyho pozna aj moja babka, ale ona sedi v pohodli svojho domova a ked su MS v hokeji,tak ich ako kazda typicka slovenka pozera…Otazka znie? je to typicka babka? Kolko percent takychto babiek je? Kto okrem mojej babky pozera hokej? pozeraju vlastne ludia hokej? Nie je to pohodlne? sediet doma a cumiet do TV,, ked europa konverguje k uplne inej spolocnosti? Typicky slovak sedi doma za pocitacom, schovava sa za prezyvku, mudruje do vsetkeho, pokial mozno vsetko neguje a samozrejme dava vsetkym rozumy ako by to malo v spolocnosti, v politike, v skolstve a v inych oblastiach vyzerat.. Na rozdiel od typickeho slovaka a „vasho typickeho slovaka“ som ja oslovil primatora , aby Koncepciu nezaradil do programu MsZ, dal som navrh na jej prerobenie, na moj navrh bola koncepcia ztiahnuta zo zasadnutia MsZ a este som aj inicioval stretnutie zastupcov sportovych klubov a organizacii s poslancami mesta, primatorom, prednostom a tvorcami koncepcie.. Zaujimalo by ma co ste urobili Vy? netypicky slovak, ktory riesi problemi s kompetentnymi a ktory nesedi doma v pohodli svojho zivota.. podla mna ste tu Koncepciu ani necital.. Len povazujete za svoju obciansku povinnost sa k nej vyjadrit
    A k tomu odstavcu s tymi detmi.. Asi tazko na to reagovat.. myslim si, ze je to aj zbytocne a neviem, ci by to malo aj zmysel.. pridite sa ich opytat.. Vacsina ich studuje na gymnaziu v Malackach a myslim, ze ich rodicia najlepsie vedia aka je ich vidina na najblizsie roky.. popride Vam dam ich maily a mozete im tu vidinu napisat Vy.. Podla toho, co ste tu popisal mate podla mna s pracou s mladezou velke skusenosti.. Minimalne pracujete v oblasti skolstva.. A mozno ste aj trener.. A hladate talenty, ktore vychovavate s vidinou generovania buduceho zisku a s vidinou predaja Vasich odchovancov niekde do zahranicnej informacnej firmy…
    Nie ste nahodou clen KSS?? alebo ste neboli clen KSS?

  16. bo
    bo hovorí:

    pre RuT:
    A nakoniec si myslim, ze o tej koncepcii viete mozno aj vela.. Doteraz ste na Malackych pohladoch nereagovali na ziadny clanok, k nicomu ste nedavali komentar az ku „Koncepcii“.. To je zaujimave..

  17. Oresky
    Oresky hovorí:

    to RuT : pán bo asi nebude tak úspešný v športe ako Pállfy v hokeji ale má Pállfyho srdce.. ak vôbec tušíte čo tým chcem povedať..

  18. RuT
    RuT hovorí:

    to bo> Prajem vam vela uspechov vo vasom boji. Budeme najskor na uplne inej myslienkovej urovni.

    to Oresky> Ano suhlasim, posledne prispevky su uz mimo temu clanku, nakolko som reagobal na bo. Palffyho srdce sa nazyva cena primatora mesta Malacky, ak to myslite.

  19. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Nerad by som sa Vam pani miesal do debaty, kedze sa sportu v akejkolvek jeho forme celozivotne uspesne vyhybam a teda tejto teme vobec nerozumiem, len ma zaujala ta poznamka o Palfiho srdci…akosi tiez netusim co tym pan Oresky chcel povedat a by ma to celkom zaujimalo…

  20. Dusan Rusnak
    Dusan Rusnak hovorí:

    to RuT: O ziadnej skupine ludi by som si nedovolil tvrdit, ze su nepotrebni (ci su to sportovci, umelci, dochodcovia, postihnuti a pod…). A podporit toto tvrdenie argumentom, ze negeneruju zisk, to vyzaduje velku davku arogancie. Podla tejto logiky by sme mali vykonavat v zivote len cinnosti, ktore generuju zisk. Bohuzial mam pocit, ze takto zacina uvazovat coraz viac ludi, ktori podlahli zivotnemu stylu dnesnej doby:( Nebudem tu podrobne rozpisovat, co vsetko prinasa ten pre Vas „nepotrebny“ vykonnostny sport mladym aj dospelym, vela z toho tu bolo napisane, azda len tolko, ze vacsina ludi z mojho okolia, ktori aktivne sportovali a sportuju, je uspesna aj vo svojich profesiach v inych oblastiach zivota, nikdy nemala problem s drogami alebo so zakonom atd.
    A co sa tyka tej reklamy mesta – aj keby na tu plavaren isiel niekto 50x za rok, nespravi to mestu taku reklamu, ako ked napr. volejbalisti Malaciek vyhraju nad Martinom v extralige a je o tom pisane v denniku Sport a vo vacsine regionalnych medii.

  21. RuT
    RuT hovorí:

    to Dusan Rusnak: Ak si kazdy z mojich textov vyberie len to co sa mu hodit, tak potom to tak aj vyzera. Kazdy tu inak chape pojem „vykonnostny sport“. Pre mna ako som to uz pisal, su to profesionali hrajuci za peniaze. Teda nie deti organizovane v klube. Ak ti profesionali negeneruji zisk tak verte mi, pri dnesnom stave skolstva a zdravotnictva su zbytocni. Generuju len nahlady na liecenie ich chorob, sposobenych pri sporte. Co poznam sportovcov, tak kazdy sa len stazuje, ze ho nieco boli.
    Pojem zbytocny a nepotrebni tiez treba chapat tu ako, ze ich aktivne podporovanie spolocnosti neprospieva. Nedovoli by som si tvrdit o cloveku, ze je zbytocny, je len menej prospesny.
    Tiez kombinujete rozne skupiny ludi. Sportovci a umelci si vyberaju, ze nimi budu, kdezto dochodcom sa clovek stane a postihnutim tiez. Kde prva skupina ma na vyber, tak druha to moze brat jedine ako fakt.

  22. Lubo Kuracka
    Lubo Kuracka hovorí:

    2 RuT: nebudem si vyberat nic textov, tak v celku, kto je alebo bol aktivny sportovec, tazko bude s Vami suhlasit (mozu sa ozvat ak sa mylim, anonymov neratam, takych napisem hafo). Takisto Vas nechcem o nicom presviedcat, lebo je to zbytocne, len malu poznamku, mohli by ste mi objasnit, co si predstavujete pod pojmom prospievat spolocnosti? Len dufam, ze nie generovat zisk. Viel Spass. Lubo.

  23. Dusan Rusnak
    Dusan Rusnak hovorí:

    to RuT: Z Vasich prispevkov je vidiet, ze do sportu velmi nevidite , a do toho malackeho uz vobec, resp. az mi to pripada, ze Vam ide len o provokaciu, lebo s tak obmedzenymi nazormi som sa uz dlho nestretol. Ale kedze viem, ze tato diskusia je sledovana aj nezainteresovanymi, pokusim sa to vysvetlit na priklade. Nepoznam ziadneho sportovca reprezentujuceho Malacky, ktory by za sportovanie dostaval akekolvek peniaze. Vsetci funguju tak, ze cez den su v skole alebo v praci a 3-5x do tyzdna idu vecer na trening a cez vikend na zapas (pokial viem, fungovali takto hadzanari aj basketbalisti v 2.najvyssej sutazi, funguju takto volejbalisti v najvyssej sutazi). Z mojho pohladu su to vykonnostni sportovci, ktori tomu venuju svoj cas miesto toho, aby sedeli pri telke alebo internete a popri tom reprezentuju toto mesto. Do akej kategorie by ste ich zaradili Vy?

  24. bo
    bo hovorí:

    pre RuT: plati to, co som napisal.. dobre viete o com pisete a uz sa mi zda, ze sa do tych spleti svojich nazorov aj pekne zamotavate.. Dusan napisal, ze len provokujete a o to Vam asi aj ide.. Inak sa tie nazory nedaju vysvetlit.. A mate uplnu pravdu – myslienkovo sme uplne uplne inde a o sporte sa uz s Vami bavit nebudem.. nenecham sa urazat..

  25. Oresky
    Oresky hovorí:

    pre MM : myslel som tým, že ak si niekto myslí, že pán Pállfy sa jedného dňa zobudil a povedal si, oddnes sa budem živiť hokejom, šiel do klubu podpísal zmluvu a vec je vybavená tak to tak nefunguje. Tento sen má vela mladých športovcov, ale dosiahnu ho len niektorí. Sú to stovky hodín v telocvični, na štadióne, na zápasoch, stojí to veľa driny, penazí a sebaobety a potom možno ten cieľ príde. To je len vrchol ľadovca čo vidí človek bez predstavy ako to v športe funguje. Z 1000 hráčov možno vychováte 1 Pálffyho, ak budete mať štastie. Ale ak tomu hráčovi nebije srdce pre hokej, alebo šport tak z neho nikdy vrcholový športovec nebude. U pána bo niet pochýb, že jeho srdce bije pre šport, ale nie preto aby na ňom zarábal ale, že ho to v prvom rade bavý. Odviedol neskutočné množstvo práce pri výchove mládeže pre šport, sám aktívne športuje a do športu vkladá i svoje financie a o čase ani nehovorím. Nepoznám zanietenejšieho človeka do športu ako je bo. Ale iste ich je v MA oveľa viacej, len nikto to nevidí alebo nechce vidieť. A druhé Pállfyho srdce má doma, ako cenu od primátora. Za čo sa udeluje je verejne známa vec. A on ho dostal za svoju prácu v športe. Politici sa veľmi radi fotia s majstrami sveta, radi im dávajú vyznamenania, zviditeľnujú sa na úspechu iných, ale neradi počujú ich názor. Celá táto polemika či diskusia vznikla iba preto, že niekto si dal do volebného programu vypracovať koncepciu rozvoja športu v Malackách. Nie iba koncepciu správy športových zariadení ! Športovci očakávali a verili, že to bude ozaj koncepcia, korektne pripravená a účelná. Bohužiaľ komisia, ktorá toto mala pripraviť po 2 rokoch práce predložila MsZ na schválenie dokument, ktorý jednoducho z nášho pohľadu nemožno nazvať koncepciou. Bohužial premrhali sa 2 roky! Za 2 roky si komisia nedokázala nájsť čas čo len 1min. na spoločnú debatu so športovcami, pre ktorých by podla mna mala slúžiť. ( dodnes neviem kto sú členovia tej komisie ). TJ a športovci zostali jednoducho úplne bokom ! ….. o nás bez nás ! Načo je pánovi bo Pállfyho srdce, ak sa nemôže k tak vážnej veci vyjadriť ? Načo je nám politik, ktorý nechce počuť hlas svojho voliča ….????

  26. Handl
    Handl hovorí:

    Pre Rut. Aj ja som tréner a plne s vami súhlasím. Len by som vás poprosil o radu. Ak moji športovci ročne vygenerujú 15 000 eur, z toho zaplatíme dane, ktoré koncipujú s nákladmi a ich úsilím vynaloženým na šport, tak mi z toho logicky vyplíva, že 120 detí v basketbale vygeneruje stratu. Ale na tú sa vlastne zložia hádzanári, ktorí ušlý zisk z minulého roka cez volejbal prevedú na ADHOC. Tak mi vysvetlite, prečo sa potom tenisti sťažujú, keď sú z obliga. Moja mama má 84 rokov a nechodí na plaváreň, čím vlastne robí antireklamu Malackám. Ospravedlnuje ju Parkinson. Ja sa kúpať chodím, pretože verím v reklamu. Ak by som s vami nebol na rovnakej vlnovej dĺžke, predom sa ospravedlňujem. Aj môj syn sedemročný sa kúpe v Maline. Je výkonnostný športovec ak prepláve bazén na šírku? Vy by ste to mohli vedieť. Je veľa vecí na ktoré by som sa vás chcel ešte opýtať, ale musím ísť na pivo. Dúfam,že vaše názory nie sú poslednými, ku ktorým sa doklikáme. Veľmi by nám chýbali. Humoru nie je nikdy dosť. S pozdravom váš obdivovateľ.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.