Jeden z pálffyovských zámkov…

V rakúskom Marcheggu stojí bývalý pálffyovský zámok, ktorý sa dotýka histórie Malaciek. Je to miesto, kde prežili posledné roky svojho života poslední malackí zemepáni. Vlastníkom marcheggského panstva sa v 20-tych rokoch 17. storočia stal Pavol IV. Pálffy, ktorý sa o pár rokov stal aj zemepánom Plaveckého panstva a zaslúžil sa o rozvoj Malaciek (založil malacký františkánsky kláštor, presunul centrum panstva do tohoto mestečka – podľa väčšiny zdrojov dal práve on postaviť malacký zámok). Malacky a Marchegg mali teda takmer 300 rokov rovnakého zemepána – rod Pálffyovcov. Samotný fakt naznačuje istú spätosť oboch miest. Kým v Malackách mali Pálffyovci svoje rodinné sídlo, marcheggský zámok slúžil ako lovecký zámok a zároveň letné sídlo.

Koniec prvej svetovej vojny a vznik Československej republiky na jeseň 1918 znamenal nedobrovoľný koniec pálffyovskej moci v Malackách. Za nové sídlo si vtedy 57-ročný Mikuláš XIII. Pálffy zvolil Marchegg, kam nechal previezť časť svojho hnuteľného majetku z Malaciek.

Pálffyovci sídlili v Marcheggu do roku 1947, kedy zomrel bratranec Mikuláša XIII. Pálffyho Ladislav. Mikuláš XIII. s manželkou Margitou nemali potomkov.

V polovici mája sme sa vybrali pozrieť do Marcheggu. O tom, ako marcheggský zámok vyzerá v súčasnosti, kde sú pochovaní poslední malackí Pálffyovci a či sa nám podarilo nájsť bronzového jeleňa, ktorý pôvodne stál na nádvorí malackého zámku, sa dozviete v budúcom článku.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.