Stroj času – Zámocká ulica

Pred sto rokmi sa táto ulica, ktorá smerovala od dnešnej Radlinského k synagóge a k Maline, volala Nová ulica. Dnes už táto ulica, kedysi križujúca Zámockú, neexistuje. V jej niekdajšom strede sa vyníma hotel z obdobia socializmu.

A kúsok pred ním stojí stále okrem synagógy jediný pozostatok pálfiovských čias na tejto fotke – lipa, ktorá má už viac ako sto rokov.

9 komentárov
  1. Mival
    Mival hovorí:

    Spomenuta lipa by si ziadala vacsiu pozornost – je pravda ze je momentalne osetrena jej dutina, ale koruna uz uz zasahuje do drotov el. vedenia. Snad to neskonci orezanim lipy, v danom pripade by som sa priklonil k prelozeniu stĺpu na druhu stranu chodnika – riesenie drahsie a komlikovanejsie, ale tento strom si to zasluzi.

  2. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    a v čom je akože iný od tých vyrúbaných topoľov vedľa nadjazdu? veď to je tiež len obyčajná mestská zeleň, ako bonus má ešte nejakú dutinu, nepochybne je nebezpečný a ešte k tomu zasahuje do elektrického vedenia – taký strom mal byť predsa už dávno preč, sa čudujem že tam ešte je. a veď mu vedľa už dokonca zasadili náhradu 😉

  3. Anonym
    Anonym hovorí:

    nahrada – dobry vyraz, taky pekny kapitalisticko-mechanisticky = bezduchy
    tak neviem – martin? alebo marek?

  4. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Oboje, ale pokojne len Martin 🙂 Ja som si len spomenul, že už dávnejšie v MH alebo v niečom podobnom to tak bolo prezentované – že tá malá lipa vedla má raz nahradiť tú starú. Preto som si dovolil použiť ten bezduchý výraz 😀

  5. Handl
    Handl hovorí:

    Aká lipa, čo za lipa, preč aj s náhradou. Uvedomte si, že Malacky sú moderné, pulzujúce mesto. A práve toto miesto je veľmi frekventované. Veď do nej môže vraziť auto a hneď sú ohrozené ľudské životy. Kto chce vidieť lipu, nech ide na Oravu do lipového sadu. A kto je zvedavý na topoly, nech ide do Topolčian. Nedajme si centrum Malaciek špatiť topoľami a lipami. A keby sa ten zelený trojuholník vybetónoval, viete koľko áut by tam v pohode zaparkovalo!? Máme ešte veľké rezervy a málo betónu.

  6. Anonym
    Anonym hovorí:

    zdasa, ze MALACANIA si zacali razit cestu nadsazky a ironie. este mate k dispozicii cinizmus a potom to uz bude uplne v hajzlu.
    zakladom zdraveho zivota je v prvom rade zdrava komunikacia, aj ked clovek v tejto spolocnosti ma pocit, ze tudy cesta nevede . . .
    neviem, aby sa stoho webu nestalo miesto |a z miesta mesto | rozmrzelych a zatrpknutych . . . bez-mocnych.

  7. Mária
    Mária hovorí:

    V irónii nič zlé nevidím, prináša kreativitu, šarm, diplomaciu a pri najhoršom sa vždy ukáže humorná. „Cynismus je umenie vidieť veci také, aké sú, a nie také, aké by mali byť“ Oscar Wilde. 🙂

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.