V Malackách budú opäť prehliadky starého cintorína a krýpt

Starý cintorín a krypty Čierneho kláštora v Malackách slúžili na pochovávanie už pred storočiami. Dvakrát počas prichádzajúcich sviatkov – Všetkých svätých a Pamiatky zosnulých – budú mať návštevníci možnosť absolvovať prehliadku týchto pietnych miest so sprievodcami a dozvedieť sa veľa nového.

Starý cintorín v Malackách
Prehliadka starého cintorína v Malackách (Foto Martin Macejka)

Starý cintorín v Malackách vznikol pravdepodobne na začiatku 18. storočia, odvtedy sa na ňom pochováva dodnes. Odpočíva tu veľa osobností, za ktorými sa skrýva množstvo zaujímavých príbehov a legiend. Najhodnotnejšie náhrobky majú viac ako sto rokov, sú zaujímavé aj po umeleckej stránke.

V kryptách pod františkánskym kostolom sa začalo pochovávať o niečo skôr a celkovo tam pochovali približne 200 ľudí, vrátane členov šľachtického rodu Pálffyovcov.

Historické potulky Malackami, február 2019
Krypta pod loďou Čierneho kláštora (Foto: Michal Kuklovský)

Prehliadky budú v piatok 1. novembra na starom cintoríne o 14.00 h (začiatok pri bráne) a o 15.00 h v kryptách (vstup z parku). Sprevádzať sa bude aj v sobotu 2. novembra – v kryptách o 16.00 h a na starom cintoríne o 17.00 h. Vstup je voľný.

Podujatie organizuje Mestské centrum kultúry Malacky – Múzeum Michala Tillnera v spolupráci s občianskym združením Malacké pohľady.

Historické potulky Malackami - dušičky
Starý cintorín v Malackách
Starý cintorín v Malackách (Foto Miroslav Konečný)
Historické potulky Malackami, február 2019
Pálffyovská krypta pod Čiernym kláštorom (Foto: Michal Kuklovský)
0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.